Aplikacja dająca sygnał gdy biegniemy zbyt wolno

Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zna ktoś jakąś aplikację która dawała by nam sygnał gdy tempo naszego biegu spada poniżej ustalonej wartości ( na przykład 5min/km)? W endomondo nie widzę takiej opcji, a patrzeć na ekran też nie za bardzo chce mi się cały czas podczas biegu :)
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Być może w dziale TECHNO znajdziesz lub dostaniesz więcej porad.

W endomondo w pewnym stopniu jest to realizowalne (wersja pro). Ustawiasz trening interwałowy, np. 200m na 200m i włączasz głos. Co 200m będziesz miał informacje o tempie. Nie jest to alert o przekroczeniu/zbyt małej szybkości, ale zawsze coś.
Warto kupić słuchawki które nie będą wypadały z uszu. Bez słuchawek przy normalnym szumie ulicznym mam problem z odsłuchaniem komunikatów.

Jest tylko jeden kłopot. Zauważyłem, że "aplikacja" oszukuje przy krótkich odcinkach. Na bieżąco wskazuje, że biegniesz kilka-kilkanaście sekund szybciej niż faktyczna prędkość. Po zakończeniu treningu wszystko jest skorygowane do w miarę realnych wartości.

Na zawody przydałby się jednak zegarek biegowy z GPS i wibro.
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25

Nieprzeczytany post

"Speedster" - co 1 min nawet podaje info o szybkosci, (niestety w km/h ale idzie to poprzeliczac) i narastająco czy trzymamy się zalozonego celu. Podaje się dystans i docelowy czas w minutach (tylko pelnych niestety wiec na ktotkie dystansy mniej użyteczny bo i blad wiekszy). No ale za free apka.
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Naprawdę potrzeba takie gedzety, nawet jak są tak niedokładne ze bezużyteczne... Pytam, bo może nie jestem już on-today.
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ogólnie mało jest urządzeń które sobie dobrze radzą z podawaniem tempa chwilowego co wynika z samej zasady działania systemu GPS. Nie wiem jak w aplikacjach ale w większości zegarków można ustawić średnie tempo odcinka np 500m, 1km co już daje jako taki obraz jakim tempem biegniemy.
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wrestler pisze:Ogólnie mało jest urządzeń które sobie dobrze radzą z podawaniem tempa chwilowego co wynika z samej zasady działania systemu GPS. Nie wiem jak w aplikacjach ale w większości zegarków można ustawić średnie tempo odcinka np 500m, 1km co już daje jako taki obraz jakim tempem biegniemy.
Ja znam takie urządzenie:
Stadion i stoper.
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A tak, stoper jest nie zawodny :)
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Tyle, że autor nie pytał o stadiony, a o aplikacje.
cofi86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja korzystam z aplikacji Runtastic Pro. W treningu interwałowym aplikacja podaje kiedy biegniemy za wolno. Wszystkie zakresy tempa możemy ustawić sami. Niestety jak ktoś już wspomniał tego typu aplikacje czasami się gubią. Dlatego ja dodatkowo ustawiłem podawanie średniego tempa co 0.5 km.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z Rolim - na takie bieganie to najlepszy stadion i stoper. W przypadku braku stadionu, dobrze odmierzony odcinek np 1 km ze znaczkami np co 200 metrów i stoper :)
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Tyle, że autor nie pytał o stadiony, a o aplikacje.
To jest nowy App! Nazywa się Klub-LA.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Jesli pytajacy nie ma stadionu pod reka to chyba taniej bedzie znalezc taka apke niz kupic lub zbudowac sobie stadion.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po co mi Apka, która na 200m raz pokaże 220 a raz 180m?
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli jakie Ty masz problemy...

Temat jest taki, że biegam sobie rekreacyjnie i w zawodach jeśli się trafią, i chciałbym utrzymywać na przykład tempo < 5m/km. Można sobie liczyć w głowie przy pomocy stopera na stadionie lub oznaczonej trasie, ale nie można tego zrobić na zawodach lub co ważniejsze dla mnie: podczas treningów/biegania po mieście różnymi trasami...

Stąd pomysł na takie wykorzystanie posiadanej przez nas techniki. Nawet jeśli to nie dokładne co do metra czy sekundy to jakiś tam sygnał jest że należy przyśpieszyć lub można zwolnić.
W endomondo można sobie patrzeć na chwilowe tempo, ale nie ma sygnalizacji żadnej przekraczania go więc pomyślałem że coś takiego istnieje w innej aplikacji...

Przepraszam niektóre osoby że miałem czelność pomyśleć o wykorzystywaniu czegokolwiek poza oficjalnie zdefiniowanymi i dozwolonymi dla prawdziwych biegaczy przyrządami.
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Brando pisze:Temat jest taki, że biegam sobie rekreacyjnie i w zawodach jeśli się trafią, i chciałbym utrzymywać na przykład tempo < 5m/km. Można sobie liczyć w głowie przy pomocy stopera na stadionie lub oznaczonej trasie, ale nie można tego zrobić na zawodach lub co ważniejsze dla mnie: podczas treningów/biegania po mieście różnymi trasami...
Prawda jest taka, że biegając z telefonem bardzo trudno to osiągnąć. Ze znanych mi aplikacji żadna tego nie potrafi, a najlepszą jest Runkeeper, który umożliwia tworzenie zaawansowanych interwałów.
Zazwyczaj pytający w takich wątkach pytają, pytają, pytają i szukają. Potem nagle zmieniają temat i zaczynają przyglądać się zegarkom biegowym.

Prawda jest taka, że zegarek biegowy ze średniej półki za 500-700 zł rozwiąże Twoje problemy i będzie potrafił takie rzeczy, o których użytkownicy tych, pożal się Boże, darmowych apek tylko mogą pomarzyć. Wywalenie telefonu jest naturalną droga rozwoju każdego ambitnego biegacza.

Także tego, krunner
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ