Komentarz do artykułu Przetestowaliśmy nowy zegarek od Garmin - Fenix 3

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Ricken88
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Od zapowiedzi czekałem z niecierpliwością na ten test.
OK, kawa i lektura :)

----------------------------------------------------
Przeczytane. Jak na zegarek za ponad 2 tyś. dalej ma za dużo "?". Pozostaje nadzieja, że szybko zostaną wyeliminowane, a może wyjdzie "Suunto 4" z wibrą i PL, to Garmin się obudzi (którego z patologiczna miłością lubię ;) )
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2015, 09:44 przez Ricken88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

"Muszę wspomnieć o tym, że dwa razy w lesie Garmin mi się zwyczajnie zgubił"

Pogoda była jaka? No i tak czy tak to jest nieakceptowalne, przecież jeszcze nawet liści nie ma.
Jak narzekam na tomtoma to jemu się jednak takie coś nie zdarza.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

było pochmurno. moim zdaniem GPS zegarka nie powinien się jednak gubić w takich warunkach. żeby nie było, podkreślam - to nie była trwała tendencja, tylko konkretne dwa przypadki. na innych treningach w podobnych albo gorszych warunkach było ok.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

"Pulsometr ma wbudowany akcelerometr, za pośrednictwem którego możemy uzyskać informacje o dynamice biegu, czyli poznać swoją kadencję, wartość oscylacji pionowej oraz czas kontaktu z podłożem. Raj dla miłośników szczegółowej analizy biegu"
Zgoda, ale z akcelerometru wbudowanego w zegarek dostaniemy informacje tylko o kadencji - za oscylacje pionowe czy czas kontaktu odpowiada akcelerometr wbudowany w HRM-Run :)
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może wyraziłem się nie do końca jasno - dla mnie pulsometr to właśnie HRM-run (zwał jak zwał), a zegarek jedynie prezentuje jego odczyty. Nie nazywam zegarka pulsometrem.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

Aaa faktycznie, nie wiem jak to zrobiłem, ale zarejestrowałem to jako zegarek. Mea Culpa
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Chyba miałem nosa :-)

Wczoraj u Adama pojawił się wpis na endomondo. Nie za dużo, ale pomyślałem że to test fenixa i chyba się nie myliłem :-). To dobry moment na to żeby pojawiły sie testy. Inne portale też już wrzuciły krótkie opisy, choćby wczoraj na http://pdaclub.pl/newsy/akcesoria/fenix ... rmina.html.

Na forum wątek już od stycznia żyje tym modelem :-)

Co do testu spodziewałem się więcej. Brak zdjęć filmików itp. Przeciętnie.

Pozdrawiam
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a możesz napisać nieco więcej o tym, czego się podziewałeś?

nie miałem dostępu do dobrego aparatu podczas testu, a nie uważam, by zdjęcia małego przedmiotu robione telefonem były na miejscu w przypadku takiego testu. i nie wiem czego miałyby dotyczyć filmiki: miałem nagrać tzw. unboxing? czy sfilmować, jak się bawię przyciskami i szperam po menu?

może ja po prostu jestem starej daty i wolę słowa od obrazków?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak ja bym chciał by Garmin prowadził poliytykę skupowania starszych modeli i wymiany za dopłatą na nowsze. Korci straszliwie 3'jak ale na ręku dalej jest Fenix 2 do tego w szafie wala się RCX5 od Polara i jak pomyślę, że znów trzeba tyle wydać to aż skręca.
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Rozumiem problemy z testowaniem.

Wrzuca się standardowe foty od producenta. W mojej ocenie kilka zdjęć Twojego autorstwa wzbogacił by tylko tekst.

Inne wady (w mojej ocenie)
1. "Analizując rysunek śladu zwróciłem jednak uwagę, że Fenix ścina lekko zakręty i zauważalnie „prostuje”,"

Gdybyś nam pokazał na zdjęciu wiedzielibyśmy o co comone.

2. Brak większego odniesienia się do innych modeli w szczególności do fenixa 2 i jego problemów z dzieciństwa.

3. Brak informacji jak sprawdza się na pływalni.

4. Jest informacja że można połączyć przez wi fi z kompem. Nie ma informacji czy się udało, czy działa itp. a z tego co wim są problemy.

5. Nie żądam info czy można połączyć z każdym telefonem i czy to działało, ale na którym modelu ci się udało.

6. Na koniec przejrzałbym wątek fenix 3, na tym forum. Tam jest wiele pytań do których można się odnieść przez co test byłby wyraźniejszy. Nie ma takiego obowiązku ale ....

Jest dużo informacji co można zrobić ale czy to działa?

Ocena że test jest przeciętny jest zawyżona.

Pozdrawiam T
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
Awatar użytkownika
p7otr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3h0min25sek

Nieprzeczytany post

Proszę was przestańcie to produkować ... Biegnę maraton swojego życia do którego zasuwałem 2000km a ten skubaniec resetuje się zawiesza resetuje znów zawiesza...i zdycha na amen ! Miałem 2 (w sumie z wymianami wadliwych resetujących się podczas treningów 5 feniksów 2 jedynki i 3 dwójki )k.a.t.a.s.t.r.o.f.a ten był ostatni. Wiesza się resetuje aż do całkowitej śmierci ...serwis tylko wymienia, a on dalej się psuje ...może za często używam ...codziennie , ale żaby zaraz po miesiącu death ?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za konstruktywną krytykę.

Pozwolę sobie w skrócie odnieść się - nie po to, żeby nakłaniać cię do zmiany zdania, szanuję Twoją opinię.

1. Ślady konkretnych treningów wrzucałem przez dwa tygodnie regularnie na forum do wątku o Fenixie. Omawiana kwestia była tam szerzej dyskutowana.
2. Celowy. Po pierwsze, nie miałem Fenixa 2. Po drugie, zaraz pojawi się, ze powinno być odniesienie do Ambita 3, bo to bezpośrednia konkurencja. Potem, że jeszcze do Polara V800, bo to trzeci gracz. Potem, że do FR920xt, skoro F3 był budowany w oparciu 0 920. A na koniec, że przydałoby się jeszcze porównanie do FR305, bo to kultowy model.
3. Celowy. To jest portal bieganie.pl i celowo nie pisałem o innych dyscyplinach. Zaraz wejdą kolarze i powiedzą - a o basenie napisaliście.
4. Nie sprawdziłem tego połączenia. Korzystałem z połączenia po kablu. Z tego co wiem raportowano też problemy z instalacją Garmin Express i wykryciem zegara połączonego z kompem kablem. Żaden pojedynczy przypadek - jak w teście- że coś się udało nie świadczy, że się uda zawsze, na innym systemie operacyjnym itd.
5. Nie rozumiem. Pisałem - nie mam smartfona, więc się nie łączyłem. Niestety ani Garmin, ani Naczelny nie udostępnili mi szmartfona żeby sprawdzić tę funkcjonalność. Może i dobrze, bo mam mocną reakcję alergiczną.
6. W wątku o fenixie napisałem kilkadziesiąt postów. mam wrażenie, że co najmniej drugie tyle przeczytałem. Brałem pod uwagę to, co piszą inni forumowicze, ale - jak zaznaczyłem na początku testu - to nie miała być super wyczerpująca recenzja jak u DC Rainmakera. On z tego żyje, ja nie.

Pozdrawiam serdecznie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlaczego "nowy zegarek od Garmin", a nie po prostu "zegarek Garmina"?
Tylko mnie tak wk**rwia ta nowomowa?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

p7otr - i co, rozumiem, że zegar się popsuł ,ale co z tego? podłożył ci nogę, ugryzł cię? nie mogłeś przez to dokończyć maratonu?

rozumiem że piszesz o fenixie 1 i2 - ale 3 to jest zegar zbudowany na innych bebechach przez innych ludzi...

pi78 - ja nie pisałem "od Garmina" :hej: :hej: :hej: :hej: przekierowuję bluzgi!

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ