Panowie mam mały problem. Biegam około roku zaczynałem od sporej wagi, biegałem w kalneji ekiden 50, później w joma hispalis, nastepnie zmieniłem na Adidas supernowa glide 6.
Kalenji sobie odpuszczę, bo waga była nieziemska więc nie ma odniesienia do następnych par butów
W jomach biegałem dość dużo, miałem wtedy wagę w okolicach 95kg a dalej gdzieś tak 89kg. Butki raczej mało dynamiczne, nie licząc małego dyskomfortu w kolanach biegało mi się w nich dobrze, choć straciły sporo na amortyzacji.
Zakupiłem Adidasy Glide 6, pierwsze treningi to był szok biegało się jak w pierzynie, but miękki a zarazem bardzo dynamiczny. Kolan w ogóle do dzisiaj w nich nie czuje a moja obecna waga to 80kg. Jednak pojawił się zupełnie inny problem, po kilku treningach zaczęła mnie swędzieć noga w okolicach ahillesa, problem częściowo rozwiązałem za pomocą skarpet biegowych z wyścielonym ahillesem (kalenji intenssive oraz któryś model nesssi). Jednak po treningu mam nieraz taki dyskomfort nad piętą. W glidach zrobiłem już z 500km
I teraz dzisiaj z ciekawości, ubrałem jomy na lekki trening i co...podczas biegu lekki dyskomfort kolana, but dalej strasznie mulasty ale kur*** ahillesa nawet nie czuje, żeby coś się tam działo.
Stopa neutralna, biegam z śródstopia, choć klepię piętą (przy dużym zmęczeniu, powyżej 15km), wzrost 179 obecna waga 80kg
Czyżby to buty nie dla mnie, dlaczego tak jest, zmeinić obuwie a jak tak to na jakie bo kurde wydawać kolejną kasę na buty to jakiś dramat (zaczyna boleć portfel bardziej niż ahilles)
Ahilles dlaczego? (joma hispalis vs adidas glide 6)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- krzychooo
- Zaprawiony W Bojach
hmmm słuchaj, może coś jest nie tak z tymi glide boostami,
poczytaj mój temat http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=45970
buty wysłałem do reklamacji i czekam na odzew od nich co dalej.
ostatnio biegam na przemian w asicsach ds trainerach i starych asics oberonach i achilles ok. Może kurcze coś w tym być, że niektórym te glide'y nie pasują. Tak wogóle to zastanawiam się czy to właśnie ta duża amortyzacja nie przyczynia się do bólu achillesa, asicsy mają mniej i achilles nie boli. Jeżeli uznają mi reklamacj to zastanawiam sie czy nie wziąść w zamian jednak czegoś trochę mniejszą amortyzacją niż glide boosty 6, może np. adidas response boost, w nich pianki boost jest mniej niż w glide 6. Sam nie wiem.
acha, popatrz na fotki w moim temacie, jak u Ciebie wygląda tył buta ? jest takie zjawisko jak opisywane przez mnie ?
poczytaj mój temat http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=45970
buty wysłałem do reklamacji i czekam na odzew od nich co dalej.
ostatnio biegam na przemian w asicsach ds trainerach i starych asics oberonach i achilles ok. Może kurcze coś w tym być, że niektórym te glide'y nie pasują. Tak wogóle to zastanawiam się czy to właśnie ta duża amortyzacja nie przyczynia się do bólu achillesa, asicsy mają mniej i achilles nie boli. Jeżeli uznają mi reklamacj to zastanawiam sie czy nie wziąść w zamian jednak czegoś trochę mniejszą amortyzacją niż glide boosty 6, może np. adidas response boost, w nich pianki boost jest mniej niż w glide 6. Sam nie wiem.
acha, popatrz na fotki w moim temacie, jak u Ciebie wygląda tył buta ? jest takie zjawisko jak opisywane przez mnie ?
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
-
- Zaprawiony W Bojach
znam tamten temat, w sumie też się zastanawiam czy nie kupić sobie jakiś puma fass 300/500 albo czegoś z mniejszą amortyzacją. Moje problemy z ahillesami pojawiły się w raz z zakupem adidasów (ale myślałem że po prostu przeholowałem z objętością treningową, która obecnie jest na niższym poziomie) jednak trening w starych jomach mnie zaskoczył :/