buty do biegania 90kg
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Jakiś czas temu rozpocząłem przygodę z bieganiem. Biegałem w butach Kalenji, takich za 90zł. Okazało się, że jest trochę za słaba amortyzacja gdyż zaczęły mnie boleć stawy. Biegam po twardej nawierzchni i ważę 90kg. Jakie doradzilibyście mi buty do maksymalnie 250 zł z dość dużą amortyzacją?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jakiś czas temu rozpocząłem przygodę z bieganiem. Biegałem w butach Kalenji, takich za 90zł. Okazało się, że jest trochę za słaba amortyzacja gdyż zaczęły mnie boleć stawy. Biegam po twardej nawierzchni i ważę 90kg. Jakie doradzilibyście mi buty do maksymalnie 250 zł z dość dużą amortyzacją?
Z góry dziękuję za odpowiedź
- banan85
- Zaprawiony W Bojach
Może uda się znaleźć w tej cenie coś z tych:4
- nike pegasus 30 lub 31
- asics cumulus
- adidas supernova glide boost
Osobiście biegam w tych ostatnich i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony
- nike pegasus 30 lub 31
- asics cumulus
- Luke_Vein
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:04
- Kontakt:
Pegasus 31 albo Adidas Glide Boost znajdziesz w tej cenie w większości sklepów. Przymierz oba i zadecyduj, które Twoim zdaniem będą wygodniejsze, bo na przykład mi glide boosty w ogóle nie pasowały.
- krzychooo
- Zaprawiony W Bojach
glide boost 6 za 250pln ? w większości sklepów ? ciekaweLuke_LeBiegi pisze:Pegasus 31 albo Adidas Glide Boost znajdziesz w tej cenie w większości sklepów. Przymierz oba i zadecyduj, które Twoim zdaniem będą wygodniejsze, bo na przykład mi glide boosty w ogóle nie pasowały.
naszukałem się ich ostatnio i za 299 było najniżej, inna sprawa ,że się kończą i coraz trudniej znaleźć
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
-
- Rozgrzewający Się
A co powiecie o tych?
http://www.decathlon.pl/kalenji-eliopri ... 26254.html
http://www.decathlon.pl/buty-do-biegani ... 96890.html
Te mieszczą się w moim budżecie:)
http://www.decathlon.pl/kalenji-eliopri ... 26254.html
http://www.decathlon.pl/buty-do-biegani ... 96890.html
Te mieszczą się w moim budżecie:)
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
No od boostow dzieli je więcej niż różnica w cenie.
- Luke_Vein
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:04
- Kontakt:
Kojarzę je chyba za 249 zł w jednym ze stacjonarnych sklepów w moim mieście, ale ręki nie dam sobie uciąćkrzychooo pisze:glide boost 6 za 250pln ? w większości sklepów ? ciekaweLuke_LeBiegi pisze:Pegasus 31 albo Adidas Glide Boost znajdziesz w tej cenie w większości sklepów. Przymierz oba i zadecyduj, które Twoim zdaniem będą wygodniejsze, bo na przykład mi glide boosty w ogóle nie pasowały.
naszukałem się ich ostatnio i za 299 było najniżej, inna sprawa ,że się kończą i coraz trudniej znaleźć

-
- Zaprawiony W Bojach
ja kupiłem glide 6 za 249 w oficjalnym sklepie adidasa(online), trzeba tylko patrzeć kiedy promocja
-
- Rozgrzewający Się
znalazłem takie http://allegro.pl/nowe-adidas-supernova ... 50856.html
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
Asics Gel to chyba wszystkie samareko pisze:z markowych polecam Asicsa Gel.

- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
Kwestia "górnej wagi" to kwestia umowna - to nie tak, ze but na 70 kg nie da rady biegac waząc 90. Zalezy od techniki itp.banan85 pisze:Może uda się znaleźć w tej cenie coś z tych:4
- nike pegasus 30 lub 31
- asics cumulus
Jak idziesz z piety - faktycznie przy tej wadze dobrze byłoby pomysleć o destrukcyjnych skutkach uderzeń na kolana i kręgosłup.
Wymienione powyżej - niekoniecznie
Pegasus, może 30 a najlepiej 29, bo nie 31 - wbrew pozorom to but na 75-80 kg, 85 to max
Asics - najlepiej model Gel-Nimbus. To najlepiej amortyzowany, Cumulus już znacznie mniej. Polecam Nimbus 14,15.
Supernova 6 i 7 - buty maks na 80 kg, ale powiedzmy że w tej chwili model Supernova 6 jest jedynym z mocno amortyzowanych do zdobycia w tej cenie, najlepszym byłby Energy Boost2.
Rozważ tez New Balance model 1080 - jakiś starszy np v.3 czy v.4. - da rade na 90 kg.
I przemyśl ewentualnie opcję - dam 100 zł więcej za buty, a nie dam 300- 600 zł za wizytę u ortopedy.
- embe
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:52
- Życiówka w maratonie: 3:23:30
A może podejść do problemu z innej strony?
Spróbuj pobiegać ze śródstopia. Dziesiątki kostek i ścięgien w stopie znacznie lepiej amortyzują niż wszystkie te żele w butach... (co mimo wszystko nie zwalnia z używania dobrego obuwia)
Innym wyjściem może być bieżnia (jest dużo bardziej miękka, niż asfalt) lub bieganie w terenie.
Spróbuj pobiegać ze śródstopia. Dziesiątki kostek i ścięgien w stopie znacznie lepiej amortyzują niż wszystkie te żele w butach... (co mimo wszystko nie zwalnia z używania dobrego obuwia)
Innym wyjściem może być bieżnia (jest dużo bardziej miękka, niż asfalt) lub bieganie w terenie.
-
- Zaprawiony W Bojach
To zależy jaka bieżnia. Jeśli żwirowa albo jakaś gąbka gdzieś na boisku przyszkolnym, to tak. Jeśli chodzi o tartan, to jest to najbardziej wymagająca nawierzchnia do biegania, o to w niej chodzi.embe pisze:Innym wyjściem może być bieżnia (jest dużo bardziej miękka, niż asfalt) lub bieganie w terenie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas