910xt i pływająca wysokość

Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Zauważyłem pewną przypadłość mojego 910xt.

Włączam zegarek, znajduje satelity, zaczynam obserwowac dokładność pomiaru pozycji i wysokość.
Dokładność pozycji powoli sie poprawia - zakladam, ze zegarek lapie wiecej satelit. Po pewnym czasie dokladnosc sie stabilizuje i jest git.

Z wysokoscia jest inaczej - startuje z malej wartosci i idzie w gore - najpierw duzymi krokami co kilka metrow. Potem coraz wolniej... ale nie zatrzymuje sie na wlasciwej wysokosci tylko leci "w kosmos".
Moge to zrozumiec dla miejsca, gdzie nigdy nie bylem, w koncu wszystko zalezy od satelit i cisnienia atm. Niestety takie zachowanie widze tez w miejscach, dla ktorych mam zapisana pozycje wraz z wysokoscia. Wiec, jak wpisalem 244m to oczekuje, ze tyle pokaze zegarek (niby lapie zapisane punkty w promieniu do 50m, ale zaczynam w to watpic).

Czasem w GC widze, ze byla zrobiona korekta wysokosci, ale czasem nie i nie wiem od czego to zalezy.

Jestem w sumie nowym uzytkownikiem tego zegarka - moze wiec pominalem jakies ustawienia?
Czy tez nie "lapanie" zapisanej wysokosci to cecha w rodzaju "ten typ tak ma"? (coby nie napisac, ze to usterka).

Samo lapanie roznic wysokosci na trasie wyglada juz wystarczajaco wiarygodnie. Oczywiscie od momentu ustabilizowania sie wysokosci, co trwa czasem ponad minute!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ