Garmin 910xt i problem z prędkością średnią
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Yoł, otóż zauważyłem pewien problem (chyba) w swoim zegarku: (biegam z foot podem ale to bez znaczenia)
Rzucie proszę okiem na wykres na 1 interwał:
Zegarek obliczył średnią prędkość na 3:58 min/km
Przyglądnąłem się temu bliżej bo coś mi tu nie grało. Większość czasów średnich oscyluje przy około 3:40 min/km tak patrząc na wykres, a najwolniejszy zapis to 3:51 min/km
Wrzuciłem poszczególne dane do excela i wypluło mi średnią 3:47 !!!!
WTF ?
Rzucie proszę okiem na wykres na 1 interwał:
Zegarek obliczył średnią prędkość na 3:58 min/km
Przyglądnąłem się temu bliżej bo coś mi tu nie grało. Większość czasów średnich oscyluje przy około 3:40 min/km tak patrząc na wykres, a najwolniejszy zapis to 3:51 min/km
Wrzuciłem poszczególne dane do excela i wypluło mi średnią 3:47 !!!!
WTF ?
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2015, 18:59 przez piotrek90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
ale o co chodzi?
-
- Zaprawiony W Bojach
O to że 2 + 2 dla mojego garmina równa się 5.Qba Krause pisze:ale o co chodzi?
Chodzi o to że przekłamuje prędkość średnią ruchu. Chyba 10 sek średniej prędkości to trochę dużo.
-
- Zaprawiony W Bojach
ja tam widze średnie tempo 5:27... i niby jak zrzuciłaes dane do excela?
-
- Zaprawiony W Bojach
A co ja piszę u góry? Średnia prędkość 1 interwału. Akurat z Tobą to ja tutaj nie lubię dyskutować. Więc może kogoś innego o pomoc poproszę.Qba Krause pisze:ja tam widze średnie tempo 5:27... i niby jak zrzuciłaes dane do excela?
Normalnie, poszczególne punkty z wykresu wrzuciłem do excela i podzieliłem przez ich ilość.
- mow_mi_stefan
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 4:09
Jak weźmiesz czas ruchu (4:46) i podzielisz przez dystans (1,2km) to wychodzi 3:58, co oczywiście nijak ma się do danych z wykresu.piotrek90 pisze:A co ja piszę u góry? Średnia prędkość 1 interwału. Akurat z Tobą to ja tutaj nie lubię dyskutować. Więc może kogoś innego o pomoc poproszę.Qba Krause pisze:ja tam widze średnie tempo 5:27... i niby jak zrzuciłaes dane do excela?
Normalnie, poszczególne punkty z wykresu wrzuciłem do excela i podzieliłem przez ich ilość.
Mogę Cie tylko pocieszyć/zmartwić, że u mnie było podobnie. Już gdzieś pisałem na forum, że z 910xt nigdy nie wiedziałem jak szybko biegnę. Najbardziej dokuczliwe było to własnie przy interwalach/rytmach z założonym tempem.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
-
- Zaprawiony W Bojach
ty byś mógł przestać się cisnąć 
wg mnie to tempo chwilowe jest zawyżone. kiedy weźmie się czas odcinka i podzieli przed odległość, to tempo odcinka wychodzi takie, jak podaje zegar.
kolejny dowód na to, że nie warto biegać interwałów z podglądem na tempo chwilowe.

wg mnie to tempo chwilowe jest zawyżone. kiedy weźmie się czas odcinka i podzieli przed odległość, to tempo odcinka wychodzi takie, jak podaje zegar.
kolejny dowód na to, że nie warto biegać interwałów z podglądem na tempo chwilowe.
-
- Zaprawiony W Bojach
Specjalnie po to kupiłem foot poda. To rozumiem że go se mogę wsadzić gdzieś?Qba Krause pisze:
Chyba że foot pod jest walnięty. To mam jeszcze pytanie o kadencję. Bo jeszcze nie widziałem żeby ktoś tak równo biegał. Więc albo rzeczywiście tak jest, albo foot pod jest walnięty.
To z czym teraz biegasz?mow_mi_stefan pisze:e. Już gdzieś pisałem na forum, że z 910xt nigdy nie wiedziałem jak szybko biegnę. Najbardziej dokuczliwe było to własnie przy interwalach/rytmach z założonym tempem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Piotrek, ja szczerze mówiąc nie jestem pewny, czy na pewno w garmin connect tempa chwilowe są podawane z footpoda.
a w zegarku na pewno masz ustawione tempo chwilowe z footpoda?
ja nie jestem specjalnym zwolennikiem footpodów, sam biegam precyzyjne odcinki na tempo średnie odcinka - po ok. 20-30 sekundach interwału masz już wiarygodne wskazanie, i ono z każda sekundą się uśrednia i staje jeszcze dokładniejsze, polecam to rozwiązanie.
ja nie jestem specjalnym zwolennikiem footpodów, sam biegam precyzyjne odcinki na tempo średnie odcinka - po ok. 20-30 sekundach interwału masz już wiarygodne wskazanie, i ono z każda sekundą się uśrednia i staje jeszcze dokładniejsze, polecam to rozwiązanie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak, mam ustawione aby pobierał dane z foot poda. Mapkę rysuje oczywiście z GPS'a.Qba Krause pisze:Piotrek, ja szczerze mówiąc nie jestem pewny, czy na pewno w garmin connect tempa chwilowe są podawane z footpoda.
No nic. Skoro się wyjaśniło że liczy dobrze, tylko rysuje jak już chce na wykresie, to trudno.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Moim zdaniem to oznacza rozkalibrowanego footpoda. Zawyża ci tempo chwilowe a tempo średnie brane z GPS jest niższe i pewnie prawdziwsze.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Wyga
Witaj,
Temat był wałkowany i wg mnie bardzo sensownie "rozwałkowany" przez kolegę mafika w innym wątku: http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 2&start=75.
Temat był wałkowany i wg mnie bardzo sensownie "rozwałkowany" przez kolegę mafika w innym wątku: http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 2&start=75.
-
- Zaprawiony W Bojach
marcinnek_ pisze:Moim zdaniem to oznacza rozkalibrowanego footpoda. Zawyża ci tempo chwilowe a tempo średnie brane z GPS jest niższe i pewnie prawdziwsze.
Wszystko jest brane z foot poda. Tylko ślad na mapie to GPS. Tak przynajmniej powinno być w teorii a jak jest w praktyce

A co do kalibracji to kalibrowałem "idąc" jak biegnę docelowo to znacząco długość kroku się zwiększa, 2 x
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Niestety kalibracja powinna być wykonywana na prędkościach mniej więcej docelowych. A już na pewno nie w marszu. Biegając na bieżni zauważyłem, że skalibrowany na 4:30 footpod dla tej prędkości działa ok, dla wolniejszych zawyża a dla szybszych zaniża. Teraz mam factor wyliczony z zawodów na 15k (średnia koło 4:11) i w zakresie przeze mnie używanym: 5:10-3:40 jest przyzwoicie.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
-
- Zaprawiony W Bojach
Spróbuję skalibrować w biegu.marcinnek_ pisze:Niestety kalibracja powinna być wykonywana na prędkościach mniej więcej docelowych. A już na pewno nie w marszu. Biegając na bieżni zauważyłem, że skalibrowany na 4:30 footpod dla tej prędkości działa ok, dla wolniejszych zawyża a dla szybszych zaniża. Teraz mam factor wyliczony z zawodów na 15k (średnia koło 4:11) i w zakresie przeze mnie używanym: 5:10-3:40 jest przyzwoicie.