Komentarz do artykułu PUMA Ignite - odpowiedź na boosta, KONKURS
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł PUMA Ignite - odpowiedź na boosta, KONKURS
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na pytanie 3 nie da się odpowiedzieć ponieważ jest błąd w katalogu w opisie puma ignite ugiećie ma 10.5 i tylko jedne buty mają takie ugiecie poza Puma Ignite.
Zresztą na wykresie ugięcie jest 10 a w katalogu wynosi 10.5 ? Tak samo w przypadku kilku innych butów.
Zresztą na wykresie ugięcie jest 10 a w katalogu wynosi 10.5 ? Tak samo w przypadku kilku innych butów.
-
- Zaprawiony W Bojach
Po przeczytaniu tego fragmentu:
"Dotykając piankę użytą w IGNITE mamy wrażenie, że znamy skądś ten materiał, że był, jest on już gdzieś używany. Nie wiemy gdzie, ale na pewno był. (...) W naszym teście, jej współczynnik tłumienia (odwrotność od kumulowania) to tylko 10%, tyle samo co Energy Boost."
Zupelnie bym sie nie zdziwil, gdyby okazalo sie, ze ten super-duper material Pumy - ktorego dostawca jest BASF - jest tym samym tworzywem, ktore BASF dostarcza Adidasowi, aby ten dalej sprzedawal jako "Boost". Skoro mozna z tego robic wykladziny i opony - wiec pewnie mozna dowolnie formowac jego powierzchnie, aby nie bylo "granulkowate" i za bardzo nie przypominalo butow konkurencyjnego producenta.
Gdy Adidas nabywa plastik, to przy kupnie wstepnym nazywa sie on Infinergy - a potem doklejaja nalepke "Boost". Najwidoczniej producentowi nie zalezy specjalnie na wylaczonosci nazwy (inaczej anizeli DuPont i Lycra) i pozwala na pozniejszym etapie na opisywanie tego w dowolny sposob. Jak sugeruje komunikat prasowy - Puma lubi zwrot: "tak zwane ForEverFoam":
"... unsere bislang innovativste Laufschuh-Technologie vor: IGNITE. Das mit BASF über einen Zeitraum von mehreren Jahren entwickelte Schuhkonzept setzt neue Maßstäbe in der Branche. PUMAs bislang bester PU-Schaumstoff sorgt durch unser so genanntes ForEverFoam-Material für die höchste jemals von uns entwickelte Energierückgewinnung..."
Jesli faktycznie wlasciwosci tego sa tak dobre - to mozliwe, ze w przeciagu najblizszych lat wszystkie buty biegowe beda z tego produkowane (jak wczesniej wszyscy korzystali z pianki EVA), jedynie naklejka bedzie sie zmieniac: Boost, Ignite, eXplode etc. - co tam dzial marketingu sobie wymysli.
"Dotykając piankę użytą w IGNITE mamy wrażenie, że znamy skądś ten materiał, że był, jest on już gdzieś używany. Nie wiemy gdzie, ale na pewno był. (...) W naszym teście, jej współczynnik tłumienia (odwrotność od kumulowania) to tylko 10%, tyle samo co Energy Boost."
Zupelnie bym sie nie zdziwil, gdyby okazalo sie, ze ten super-duper material Pumy - ktorego dostawca jest BASF - jest tym samym tworzywem, ktore BASF dostarcza Adidasowi, aby ten dalej sprzedawal jako "Boost". Skoro mozna z tego robic wykladziny i opony - wiec pewnie mozna dowolnie formowac jego powierzchnie, aby nie bylo "granulkowate" i za bardzo nie przypominalo butow konkurencyjnego producenta.
Gdy Adidas nabywa plastik, to przy kupnie wstepnym nazywa sie on Infinergy - a potem doklejaja nalepke "Boost". Najwidoczniej producentowi nie zalezy specjalnie na wylaczonosci nazwy (inaczej anizeli DuPont i Lycra) i pozwala na pozniejszym etapie na opisywanie tego w dowolny sposob. Jak sugeruje komunikat prasowy - Puma lubi zwrot: "tak zwane ForEverFoam":
"... unsere bislang innovativste Laufschuh-Technologie vor: IGNITE. Das mit BASF über einen Zeitraum von mehreren Jahren entwickelte Schuhkonzept setzt neue Maßstäbe in der Branche. PUMAs bislang bester PU-Schaumstoff sorgt durch unser so genanntes ForEverFoam-Material für die höchste jemals von uns entwickelte Energierückgewinnung..."
Jesli faktycznie wlasciwosci tego sa tak dobre - to mozliwe, ze w przeciagu najblizszych lat wszystkie buty biegowe beda z tego produkowane (jak wczesniej wszyscy korzystali z pianki EVA), jedynie naklejka bedzie sie zmieniac: Boost, Ignite, eXplode etc. - co tam dzial marketingu sobie wymysli.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Scenic, słuszna uwaga, nie będziemy zatem brali pod uwagę odpowiedzi na pytanie 3. Widzę, że błąd wynika z użycia przecinka zamiast kropki, poprawimy. Ale w jakich jeszcze butach jest podobna sytuacja, tzn rozjazdu wykresu ze specyfikacją? Bede wdzięczny za wskazówki 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Robert, gdyby to przypominało w dotyku Boost to bym to napisał. Nie przypomina. To przypomina raczej jakaś "gumę" z którą gdzies w życiu sie juz spotykałem ale nie pamietam przy jakiej okazji.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dla unikniecia dwuznacznosci - bo nie wiem, o jakie znaczenie "w dotyku" masz na mysli?Adam Klein pisze:Robert, gdyby to przypominało w dotyku Boost to bym to napisał. Nie przypomina. To przypomina raczej jakaś "gumę" z którą gdzies w życiu sie juz spotykałem ale nie pamietam przy jakiej okazji.
- fakture zewnetrzna materialu, to co czuje sie na wierzchu;
- subiektywne "wrazenie miekkosci / uginania" po scisnieciu?
Obejrzalem sobie reklamowy filmik - i sa tam pokazane drobne kuleczki, BARDZO podobne do tego co Adidas nazywa "Boost". Ten sam dostawca, BASF, wg Waszych pomiarow taka sama sprezystosc - coraz bardziej jestem przekonany, ze to ten sam material...
BTW, nie macie pewnie zbednej pary, aby ja pociac i zobaczyc jak wyglada w srodku?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Robert, faktura wydaje sie w dotyku inna ale nie bede sie upierał, że to chemicznie na pewno coś innego. Pianka Ignite jest jednorodna, te kulki to moze widzialne są tylko w świecie mikro.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Scenic, tak, chodzi o jeden link.
Dzieki za info, tak myślałem, że to Nimbus (nie mam teraz łatwych mozliwosci surfowania po katalogu), naszczescie dotyczyć to moze tylko kilku butów wprowadznych ręcznie, pozostałe są wprowadzane przez import i tam tego nie ma. Poprawimy oczywiscie, dzieki za uwagę.
Dzieki za info, tak myślałem, że to Nimbus (nie mam teraz łatwych mozliwosci surfowania po katalogu), naszczescie dotyczyć to moze tylko kilku butów wprowadznych ręcznie, pozostałe są wprowadzane przez import i tam tego nie ma. Poprawimy oczywiscie, dzieki za uwagę.
-
- Stary Wyga
Chodzi Ci o Ultra Boosta? Jest więcej, choćby takie jak opisane tu:
https://run4fan.wordpress.com/2015/03/0 ... -wrazenie/
Tylko nie wiem czy ten Ignite to będzie rzeczywiście konkurencja do Ultra Boost. Jakby nie ta półka cenowa. Z resztą Adidas ma więcej modeli na piance Boost niż tylko Ultra.
Tylko nie wiem czy ten Ignite to będzie rzeczywiście konkurencja do Ultra Boost. Jakby nie ta półka cenowa. Z resztą Adidas ma więcej modeli na piance Boost niż tylko Ultra.
-
- Zaprawiony W Bojach
Może nie cena butów to problem tylko ich trwałość.elter pisze:Chodzi Ci o Ultra Boosta? Jest więcej, choćby takie jak opisane tu:
Mam Saucony Kinvara 4 po zaledwie 400km są spękania na bokach szajse. W ogóle można buty reklamować? I czy w ogóle jest sens? Bo wiadomo co mi powiedzą, że źle użytkowałem

-
- Stary Wyga
Co czuję, że taka reklamacja nic nie da ale zawsze można próbować.
Przerobiłem już sporo tego, do tego jestem ciężki 85kg i im lżejszy but tym mniejsza trwałość. Cieńsza podeszwa wpływa na masę ale razem z cieńszą podeszwą idzie też odchudzenie cholewki. No i tu jest problem. Albo masz cienką, elastyczną i przewiewną cholewkę albo trwałość. Kinvary to raczej z tego pierwszego bieguna niestety. Na asfalt mam trzecią parę Faasów 300, poprzednie wytrzymały po ~700km a Pegasusów chyba nigdy się nie pozbędę:/
Przerobiłem już sporo tego, do tego jestem ciężki 85kg i im lżejszy but tym mniejsza trwałość. Cieńsza podeszwa wpływa na masę ale razem z cieńszą podeszwą idzie też odchudzenie cholewki. No i tu jest problem. Albo masz cienką, elastyczną i przewiewną cholewkę albo trwałość. Kinvary to raczej z tego pierwszego bieguna niestety. Na asfalt mam trzecią parę Faasów 300, poprzednie wytrzymały po ~700km a Pegasusów chyba nigdy się nie pozbędę:/
-
- Dyskutant
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja Kinvary 4 reklamowałem po ok 300km bo mały palec w obu butach zaczął wyłazić i siatka sie porwała. Reklamacje sklep uznał bez problemu, wymieniłem na Kinvara 3 (inaczej poprowadzone wzmocnienia na siatce) i właśnie kończą swój żywot po ok 1.500km.piotrek90 pisze:Mam Saucony Kinvara 4 po zaledwie 400km są spękania na bokach szajse. W ogóle można buty reklamować? I czy w ogóle jest sens? Bo wiadomo co mi powiedzą, że źle użytkowałem
pzdr,
j
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Wynik dwunastej osoby na mecie to: 18:29. Wyniki konkursu bedą pewnie dopiero jutro.