rozmiarówka adidas vs asics

Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam

poproszę o pomoc,

chciałbym sobie kupić buty nowe buty treningowe i po wielu godzinach czytania opinii w necie myślę poważnie o adidas supernova glide boost 6, opinie w necie mnie zachęciły. Obecnie biegam w asicsach, na treningi mam wysłużone już oberony, które powoli trzeba skazać na kasację a na starty i szybkie treningi kupiłem startowo-treningowe ds-trainery 18. Oba modele w rozmiarze 45 czyli wkładka wg asicsa 28,5cm, leżą idealnie. Te adidasy w rozmiarze 44 i 2/3 też mają wkładkę 28,5cm. Czy ktoś ma bezpośrednie porównanie rozmiarów adidasa do asicsa ? Nie chciałbym tracić czasu i pln na odsyłanie butów. Wydaje mi się, że 44 i 2/3 adidasa powinny być ok w przypadku kiedy używam 45 asicsa ale...... no właśnie stąd ten temat. Nie mam gdzie przymierzyć dlatego pytam.
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
PKO
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Butow Asicsa uzywam w rozmiarze US 10,5 (Eur 44,5) - i Supernova Glide 6 tez mam w tym rozmiarze (US 10,5 - Fr 44 2/3). Akurat tutaj to odrobine dziwne, bo wczesniejsze modele Adidasa mialem w US 11 (Fr 45 1/3) - ale przy przymierzaniu Glide wyszlo, ze taki rozmiar jednak troche za luzny jest. Mysle ze bardziej moga Ci pasowac te wieksze.

Ewentualnie mozesz sprobowac opcji sugerowania rozmiaru na runningwarehouse.com.

W ogole, to jesli u Asicsa chyba zawsze pasowalo mi US 10,5 i niemal na pewno moge kupowac przez Internet "w ciemno" - to Adidas bardzo roznie i juz nie kupie ich butow wysylkowo. Za duzo babrania sie w odsylanie / wymiane zlego rozmiaru, odrobine irytujace to jest...
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robert pisze:to Adidas bardzo roznie i juz nie kupie ich butow wysylkowo. Za duzo babrania sie w odsylanie / wymiane zlego rozmiaru, odrobine irytujace to jest...
kurcze, nie brzmi to dobrze :(

mimo to złożyłem w pewnym sklepie internetowym zamówienie na te adidasy supernova glide boost 6 w rozmiarze 44 2/3. Cena jest na tyle atrakcyjna, że się skusiłem, w dodatku mieli ostatnią parę. Mam 7 dni na płatność po złożeniu zamówienia więc mam niejako zarezerwowane buty. W poniedziałek będę w sklepie adidasa , nie wiem czy bedą te modele, ale mam zamiar przymierzyć jakiekolwiek inne 44 2/3, myślicie że to coś da dla uzyskania pewności ?

p.s.macie namiar na jakiś sklep z dobrą ceną (~ 300pln) n supernovy glide boosty 6 zeby były rozmiary 44 2/4 i kolejny wzwyż ?
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzychooo pisze:...mam zamiar przymierzyć jakiekolwiek inne 44 2/3, myślicie że to coś da dla uzyskania pewności ?
Moje doswiadczenia z ich butami:
Supernova Glide 6: US 10,5 - jest ok
"terenowe", nie pamietam nazwy: US 11 - jest ok.
Energy Boost: US 11 - za male

Wiec jak widzisz, przejsc sie do sklepu mozesz - ale akurat u Adidasa, porownywanie niespecjalnie moze miec sens...
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:15
Życiówka w maratonie: 2:56:21

Nieprzeczytany post

Z własnego doświadczenia:

Asics 43,5 (nimbus, cumulus, ds trainer, pulse)
adidas 43 1/3 (glide boost, boston boost, response 20 terenowe)

ale terenowe asics trabuco miałem w rozmiarze 44
i jedne nimbusy (!) też w rozmiarze 44
P.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

u mnie sprawa wygląda tak:
adidas to 45 1/3 model supernova glide boost
asicus to 45 model gel fuji elte
Seba76
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Glide 5 i 6 rozmiar 44
Kanadia 6 rozmiar 44,66
Energy boost 2 46!!!!!

a asicsy gt1000 43,5
Obrazek
Awatar użytkownika
Luke_Vein
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli chcesz zamówić bezpośrednio ze sklepu Adidasa, to proponuję zamówić większe i mniejsze. W domu przymierzysz sobie na spokojnie, pochodzisz, sprawdzisz i odeślesz te, które Ci nie pasują. Adidas nie robi z tym żadnych problemów, w paczce masz nawet formularz zwrotu i gotową naklejkę adresową. Wystarczy, że umówisz się z kurierem na konkretną godzinę, on przyjeżdża do Ciebie, odbiera paczkę i podpisuje jeden papierek. Po około 3 dniach masz kasę z powrotem na koncie. Dodatkowo kontakt z biurem obsługi masz bardzo przyjemny i pomocny. Wszystko sprawdzone na własnej skórze.
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a więc wczoraj udało mi się poprzymierzać supernovy glide boosty 6, o dziwo leżą w decathlonie, tyle, że tylko w czarnych kolorach no i za chorą cenę 429pln. Za to upewniłem się co do rozmiaru, jednak dobrym rozmiarem okazuje się być 44 2/3. Te 45 1/3 były już za długie i dziwnie luźne w obejmowaniu stopy.
Zrealizowalem zatem te zamówienie internetowe ze sklepubiegacza i dzisiaj po południu buty miałem już w domu (za 299pln :hej: ) myślę, że to dobra cena, no i wg mnie fajniejszy kolorek bo czerwono-czarne, o takie: http://www.sportsshoes.com/media/image/ ... rnova2.jpg.
Dzisiaj jeszcze w nich nie biegałem bo paskudna pogoda była i żal mi ich było, pobiegałem w starych laczach. Generalnie odczucie podczas chodzenia po domu jest fajne, leżą fajnie, powinny być wygodne. Dla porównania łaziłem po domu w jednym boost'cie i jednym asicsie ds-trainerze 18 prawie nowym-przebiegane 50km, który jest super wygodny dla mojej stopy i powiem szczerze, że boost leży conajmniej tak samo wygodnie. Myślę, że zrobiłem dobry zakup.

Acha, z ciekawości wyjąłem wkładki z obu butów i przyłożyłem je do siebie, rozmiarowo są idealnie takie same a więc podawane przez obu producentów 28,5cm się zgadza.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja w swoich glide boostach przelecialem zaledwie jeden trenieng, ale muszę stwierddzić, ze są bardzo wygodne.
Zobaczymy ajk będzie dalej
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzisiaj zrobiłem pierwszy trening w tych glide boostach no i jestem w szoku. Już po pierwszych krokach poczułem co to znaczy amortyzacja. Przy nich moje asicsy ds trainery to kurcze jak startówki bez amortyzacji :hahaha: a do dzisiaj myślałem, że calkiem nieźle amortyzują.
Poza tym glide boosty fajne, wygodne, trochę inaczej trzymają stopę niż ds trainery, no i mam wrażenie że w boostach jestem wyższy :hahaha: obawiałem się o sznurówki że będą się luzować albo nawet rozwiązywać ale 12km wytrzymały. Mam nadzieję, że większe kilometraże też bez problemu.

nie wiem czego to kwestia ale na minus to, że jakoś chyba za ciepło mi w stopy w nich dzisiaj było, a temp zaledwie +5. Jak to będzie w lato ? Trzeba poszukać porządnych skarpetek chyba.

Generalnie butki pierwsza klasa.
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też się wypowiem, może Ci się to przyda.

Biegałem / biegam w Asics Kayano 19 / Kayano 20 / Pulse 5 GTX rozmiar 43,5

Biegałem w Adidas Supernova Glide Boost 6 rozmiar 43 1/3

Przy pewnym uogólnieniu można by skwitować, że Asics robi buty szerokie, przez co stopa ma dużo miejsca a Adidas węższe, przez co stopa jest bardziej opięta.

Zarówno w Asicsach jak i Adidasach w trakcie pierwszych treningów bolało mnie rozcięgno podeszwowe, szczególnie po obu krawędziach stóp.
Kolejne kilometry przynosiły ulgę i stopa całkowicie się dopasowywała do butów ( ale czy nie powinno być odwrotnie ? )

A więc nie patrz wyłącznie na to, czy dany rozmiar na długość będzie pasował ale czy but będzie pasował na szerokość. Tego już nigdzie nie wyczytasz więc ryzyko kupna przez internet zawsze jakieś będzie.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ