Bardzo przypadkowo zacząłem biegać, a zacząłem, bo kupiłem buty do biegania (Wings 3) do celów zupełnie niebiegowych - sprawdziły się. A jak buty już były, to z ciekawości zacząłem truchtać po okolicznych lasach, a potem więcej, i więcej, i ... jak wszyscy.
Wingsy to buty terenowe, w lesie biegać uwielbiam, ale zamarzyło mi się pobiegać po asfalcie, bez tych "oporów" charakterystycznych dla terenu, bez konieczności patrzenia pod stopy. Zacząłem szukać butów na asfalt. W Wingsach zdarzało mi się biec kilkaset metrów po asfalcie czy kostce, ale odczucia nie były specjalnie komfortowe, głównie ze względu na kręgosłup. Uznałem, że potrzebuję butów dobrze amortyzowanych.
Pierwszy wybór to Kayano 20. Po założeniu wrażenie idealnego dopasowania stopy do buta (jak w Wingsach), niewiarygodna amortyzacja (w porównaniu z Wingsami to poduszki), ale po testach w domu i na sali gimnastycznej kontuzja rozcięgna podeszwowego. Przestraszyłem się i buty zwróciłem.
Druga próba to Adidas EB2 ESM. Pasują na długość, nie ma miejsca na palce. Co ciekawe, nie zauważyłem ( w warunkach domowych) różnicy w amortyzacji pomiędzy EB2 a Wingsami. Kilkakrotnie zamieniałem buty i jeśli chodzi o wygodę to Wingsy daleko w przodzie, a w amortyzacji zdecydowanie remis, czyli zakup niecelowy.
Trzecia próba: Asics Cumulus 16. Wygodniejsze od EB2, ale nie tak wygodne jak Wingsy (Wingsy wkładam, zaciągam quicklace`y, podnoszę stopy do góry (usiadłszy wcześniej, oczywiście) i ... nie czuję, że mam buty. Amortyzacja jak powyżej, czyli remis. Po co kupować?
Teraz zastanawiam się nad Pegasusami 31, Lunarglide 6 i Supernova 7. Ciekawe, co z tego wyniknie?
Jak z nimi skończę , to poproszę o inne propozycje
A może zrezygnuję z asfaltu. Dzisiaj zmuszony byłem przejechać rowerem po asfalcie, po drogi w lesie zasypane na 15 cm i nie mogę sobie wyobrazić biegania w towarzystwie samochodów.
A może okaże się, że Wingsy to buty wszechstronne?
Kupowanie butów przez internet to - pomijając ceny - jedyny chyba sposób, żeby wybrać buty najbardziej nam odpowiadające. Idealnie byłoby zgromadzić wszystkich pretendentów w domu jednocześnie i poświęcić dzień na przymiarki i truchtanie. Tylko te koszty.
Kupowanie butów
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
To może NB 1080? Jak masz szeroką stopę ti produkują je w dwóch wersjach