Skarpety, co polecacie

Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam, do tej pory biegałem w najtańszych decathlonowych ekiden klik
Ale strasznie szybko się zużywają, robią dziury i co najważniejsze są dość niskie. Chciałbym kupić coś wyższego i lepszego ;) W ofercie decathlona nic ciekawego nie ma. W oko wpadły mi SKARPETY TERMOAKTYWNE DŁUGIE - RL3 firmy NESSI klik. Czy to dobry wybór? Może polecicie coś innego w atrakcyjnej cenie ;)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
PKO
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio uzupełniałem szafke o skarpety biegowe i kupiłem
Nessi RS
Running Raid Frotte
Kalenji Intensive

i jeśli mam być szczery to najlepiej wypadły te drugie

Nessi fajny materiał, dość gruby ale dopasowanie takie sobie(przynajmniej do mojej stopy)
Kalenji dość dobrze dopasowane, matariał nie najgorszy ale te nitki luźne po wewnętrznej stronie mnie wkur.....
Running Raid Frotte naprawdę nie mam zastrzeżeń co do tej skarpety, fajny materiał, dobrze dopasowane i nie mają nitek ajk kalenji
do tego cenowo też najlepiej wypadają
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie z typu: Głupie ;)

Czy wysokie skarpety zakładacie pod leginsy czy na??

PB:
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja odbiegam od normy bo nie biegam w leginsach tylko długie bokserki jomy + luźne spodnie kalenji ekiden z DECA te cieplejsze i chłodniejsze w zależności od pogody :)
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

spens pisze:Pytanie z typu: Głupie ;)

Czy wysokie skarpety zakładacie pod leginsy czy na??
Nie biega w dlugich skarpetach ale z moich obserwacji wynika ze to niema zbytniego znaczenia. Czyli nos jak ci wygodniej ;)
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 74#p758274][b]Blog[/b][/url][b]/[/b][url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 0&start=60][b]Komentarze[/b][/url]
[color=#0000FF][b]10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''[/b][/color]
bapacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:48
Życiówka w maratonie: 3:09:32

Nieprzeczytany post

Używam tych Nessi o których piszesz i jak dla mnie są ok. Leginsy zakładam na nie, ale tak jak kolega napisał, jak komu wygodniej tak nosi.
broman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:18
Życiówka w maratonie: 3:55:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja biegam dłuższe dystanse w xsocks marathon. Mozna je kupić w każdym intersporcie. Są świetne. Wchłania pot, są mega wygodne.
A krótkie biegam w jakiś gorszych bruggi. Jak przebiegnę dłuzszy dystans w bruggi to palce stopy w pęcherzach, a w xsocksach - nic
Jesteś trenerem, szukasz trenera lub partnera/ki do wspólnych treningów? Zobacz Trenujmy.com
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam w skarpetach z Tchibo oraz w tych, które kupiłem zanim trafiłem na Tchibo (Decathlon, X-socks, Mizuno). Jak jest bardzo zimno, to czasam w skarpetach turystycznych. Chodzę też w nich na wycieczki w góry, jak tylko idę w niskich butach (czyli zawsze poza zimą). Mają wszystko co trzeba i nie przecierają się.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Generalnie są dwa rodzaje skarpety do biegania, jedne, że tak powiem płaskie inne mają pogrubienia na spodzie (czasami na całej powierzchni, czasami tylko w newralgicznych miejscach) przypominające materiał frote. I teraz pytanie co ci lepiej podejdzie. Ja preferuję zasadniczo - szczególnie na zawody - ten drugi rodzaj, używam takich: Nike Elite Cushioned (robią je w różnych długościach, od stopek po długie sięgające połowy łydki). Na co dzień używam też różnych innych skarpet tak tańszych polskich jak i markowych... i nie widzę specjalnej różnicy ;) Przy temperaturach rzędu 9-14 st C. preferuję skarpety do połowy łydki, aby chronić achilesy przed wyziębieniem. Co do materiałów, to moim zdaniem w zimne dni najlepsze są skarpety całkowicie wykonane z mieszanki materiałów syntetycznych. Jednak w lecie udział bawełny w składzie moim zdaniem nie przeszkadza.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podczepiam sie...do tej pory uzywalem natanszych z decathlonu, ale bardzo szybko sie przecieraja. Co mozecie polecic w miare rozsadnej cenie?
Awatar użytkownika
Szybki90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

banan85 pisze:Podczepiam sie...do tej pory uzywalem natanszych z decathlonu, ale bardzo szybko sie przecieraja. Co mozecie polecic w miare rozsadnej cenie?
Ja planuje i zakupie po weekendzie te > https://www.e-nessi.pl/pl/p/Skarpety-Te ... ie-RL2/525

A obecnie biegam w tych >http://www.decathlon.pl/skarpety-kiprun ... 25743.html < Fajnie się w nich biega noga się nie męczy i się dopasowują w bucie do najlepszej pozycji i wentylacja super.
NEVER GIVE UP
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

banan85 pisze:Podczepiam sie...do tej pory uzywalem natanszych z decathlonu, ale bardzo szybko sie przecieraja. Co mozecie polecic w miare rozsadnej cenie?
Nie wiem co to jest rozsadna cena - ale jesli istotnym czynnikiem mialaby byc skuteczne minimalizowanie sklonnosci do powstawania pecherzy, to zasugerowalbym cos takiego: Nike Anti-Blister Quarter Running Socks. Zawarta w opisie funkcjonalnosc "Anti-Blister" dziala zupelnie sprawnie. Nie jest to najtansza propozycja, ale na pewno rowniez nie najdrozsza - chyba da sie znalezc dwupak ponizej 40 PLN.

Niestety nie potrafie sie wypowiedziec co do trwalosci - mam chyba z 10 par skarpet do biegania (rozne, rowniez z Decathlonu), ktorych staram sie uzywac naprzemiennie i w miare rownomiernie - na wszystkich oczywiscie widac slady uzywania (zmechacenia etc.), ale calkowitego przetarcia to dawno nie mialem.

I taka uwaga, gdy sobie popatrzylem na strone Nessi - jak mozna nazywac swoje produkty w tak niezrozumialy sposob? Chyba zdecydowanie po to, aby finalny konsument nie doszedl co to jest i jakie moze miec wlasciwosci. Gdybym byl wlascicielem marki, to natychmiast zmienilbym nazewnictwo modeli z tego miszmaszu literowo-cyfrowego (SRS3, RL2 - jak jakies wojskowe kryptonimy, na oznaczenie nowego modelu granatnika...) - ot tak na szybko, jak czytelnie potrafi nazywac to Nike:
- Nike Elite Cushioned No-Show Tab
- Nike Elite Graduated Compression OTC
- Nike Anti-Blister Quarter

Nie musze nawet widziec zdjec produktu, aby wiedziec - ktore sa krotkie, ktore dluzsze, gdzie maja kompresje czy dodatkowa wysciolke etc.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2015, 12:21 przez Robert, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam te SKARPETY TERMOAKTYWNE DŁUGIE - RL3 firmy NESS, link w pierwszym poście. Kupiłem i jestem mega zadowolony, wcześniej używałem najtańszych z decathlonu :) Te są o wile lepsze ;)

PB:
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzieki chlopaki. Musze przeyslec ta sprawe
paniklawa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się