Jaki zegarek z najlepszym GPS

golgol4
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, jako że to pierwszy post krótko o mnie:
biegam od 3 lat, rekordy nie ważne, planuję zakup zegarka do analizy, planowania treningów, interwałów itp, rozpoczynam przygotowanie do maratonu i jakiś gadżet mobilizujący się przyda.

budżet około 1600

Problem w tym ze biegam głównie po lesie, korzystając z telefonu ciągle gubił zasięg i analiza nic nie warta. Ponoć z zegarkiem będzie lepiej. Wybrałem Garmin 620, lecz jego opinie są różne, między innymi że gubi trasę w lesie i przy złej pogodzie .

Doradzicie coś bym w tym lesie i złej pogodzie miał ciągle zasięg ?

Tak jak wyżej wspomniałem przygotowuje się do maratonu i chcę analizować postępu i trzymać się planu.
PKO
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Raczej nie ma odpowiedzi na tytułowe pytanie
Może ta tabelka Ci pomoże
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
golgol4
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To może ktoś z doświadczenia powie, testował 620 i np v800 polarisa i gps lepiej działa w :.... ?

Czy te zegarki działają w miarę poprawnie przy takiej pogodzie jaką mamy teraz, czyli zachmurzenie + deszcz / śnieg ?

Bo może mam za duże obawy, przy testowaniu gps w telefonie to przy takiej pogodzie sygnału w 80% praktycznie nie było.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poczytaj o zasadzie działania systemu GPS, to rozwieje Twoje wątpliwości.
golgol4
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:Poczytaj o zasadzie działania systemu GPS, to rozwieje Twoje wątpliwości.
Pomagasz kolego, z taką uwagą mogłeś już nic nie pisać :/

W międzyczasie znalazłem porównanie polarisa v800 z garminem 620. W polarisie jest mocniejszy GPS. Chodź nadal nikt mnie nie przekonał że w złych warunkach pogodowych i np w lesie uzyskam jakieś dane.
Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

golgol4 pisze:
kuczi pisze:Poczytaj o zasadzie działania systemu GPS, to rozwieje Twoje wątpliwości.
Pomagasz kolego, z taką uwagą mogłeś już nic nie pisać :/

W międzyczasie znalazłem porównanie polarisa v800 z garminem 620. W polarisie jest mocniejszy GPS. Chodź nadal nikt mnie nie przekonał że w złych warunkach pogodowych i np w lesie uzyskam jakieś dane.
Oczekujesz dokładności poniżej 1m? Zgłoś się do US Army, może pomogą. Jeśli nie to jesteś skazany na niedoskonałości systemu GPS udostępnionego do cywilnych zastosowań.
Obrazek
golgol4
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Albo Wy nie czytacie albo ja źle piszę. Kiedy napisałem że chce mieć dokładność do 1m? Napisałem ze biegając z telefonem 80% biegu nie było polczenia z satelitą. I zadałem konkretne pytanie wiec jak ktoś chce pisać by nabić sobie ranking to nie tu. Piszcie na temat bo mam póki co wrażenie niskiej rangi tego forum jako pomoc w wyborze sprzętu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Biegalem z Polarem, Garminem drogimi i tanimi, ale nawet z tymi tanimi (np Forerunner 10) nie było problemu z sygnałem przy zachmurzeniu w lesie z rękawem zakrytym kurtką. Zdarzały sie problemy z GPS raczej przypadkowe a to w 620 a to 920 (z Polarem tych przypadkowych przez przypadek nie miałem ale nie wierze, żeby sie nie zdarzały). Obydwie firmy polecam. Suunto nie znam, Timexa odradzam.
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Jeśli biegając z telefonem 80% treningu gubił zasięg to widocznie miałeś dno a nie telefon. Co do zegarków to żaden nie zagwarantuje Ci że nigdy nie zgubi sygnału. Ja biegam z polarem i do tej pory raz zgubiłem sygnał gps biegnąc w tunelu co było zresztą oczywiste, po wybiegnięciu na powierzchnie od razu sygnał odzyskał. Jak biegasz w lesie gdzie jest dużo drzew i sygnał z satelit może odbijać się od liści na drzewach to ten sygnał też może być niedokładny, przekłamany, trasa źle narysowana itd.
Ktoś wcześniej Ci dobrze poradził żebyś się zapoznał z zasadą działania gpsa a Ty próbujesz się odszczeknąć a widzę, że pojęcie o sprzęcie masz blade skoro nawet nie znasz nazwy jednego z dwóch największych producentów zegarków sportowych. POLARIS to chyba woda z biedronki, której zresztą nie pijam.
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

golgol4 pisze:To może ktoś z doświadczenia powie, testował 620 i np v800 polarisa i gps lepiej działa w :.... ?
Teraz testuje v800 i powiem, że GPS (i nie tylko) jest lepszy niż w 910xt.
Kiedyś tez 2, 3 razy biegałem z FR620, ale teraz nie pamiętam jak było z dokładnością w zadrzewionym terenie przy zlej pogodzie,
Poniżej masz trening z v800 po parku Grabiszyńskim we Wrocławiu. B.mocne zalesienie. Pogoda też nie rozpieszczała. Ślad idealny, prawie identyczny dla dwóch rund.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
darwoz
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie zagłębiając się w zaawansowane analizy systemu GPS, tak potrzebne :-),
być może to proste, poniższe porownanie, pomoże Ci w wyborze dedykowanego odbiornika GPS:
http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy

Pozdrawiam
Darek
golgol4
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Super, dziękuję za konkretne odpowiedzi i pomoc. Decyzja, kupię polar v800, przebiegał trochę km i dam swoją amatorską opinię o tym sprzęcie.
gzub
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie któryś z nowych modeli polara
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Wszystkie zegarki mają ciulate gps-y :)
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

I znowu ludzie linkują ten test od fellnr... Ten test miał miejsce w połowie 2014 roku, kiedy to v800 nie był nawet w sprzedaży detalicznej, tylko w fazie testów. Od tego czasu dużo się zmieniło...
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ