Trwałość butów trailowych

Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jakie są wasze doświadczenia, jeśli chodzi o porównanie poszczególnych marek lub modeli butów?
Właśnie po około 200 km przetarły mi się Merrelle i szczerze mówiąc, miały do tego pełne prawo :-), ale przed zakupem nowej pary zastanawiam się, czy jest na rynku coś trwalszego. Jeśli możecie zaproponować modele, to coś masą i elastycznością zbliżonego do Merrell Ascend.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
PKO
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Salomon Fellraiser po 1000km zaczęło się wszystko rozpruwać, rozluźniać, psuć... Ale 1000km pięknie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:coś masą i elastycznością zbliżonego do Merrell Ascend.
bacio :)

kangur, ma być trailowe?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:kangur, ma być trailowe?
Tak. Trailowe i ze sprawdzoną trwałością.
Podejrzewam, że cholewkę w Merrellach załatwiły tak szybko wilgoć i tarcie o kamienie.
Wiem, że na dłuższą metę nic tego nie przeżyje, ale może jest jakiiś model/ producent, którego buty wytrzymują dłużej niż przeciętnie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
elter
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Albo lekko i zwiewnie ale niestety marnie z trwałością albo ciężko i pancernie ale na tysiące kaemów. Z trailówkami to niestety problem bo pracują w dużo gorszych warunkach. Wystarczy, że błoto wejdzie w siateczkę i potem pod wpływem biegu (tarcia) ziarna pasku i drobne kamyczki robią sieczkę w cholewce. Żeby przedłużyć trwałość trailówek warto przed ponownym użyciem porządnie je wypłukać (oczywiście jeżeli przeszły mocno przez błoto).

Niestety nic co lekkie i przewiewne trwałe nie będzie. Jeżeli dalej chcesz utrzymać jako taką lekkość a przy okazji trochę lepszą trwałość to cholewka nie może być z siatki. Popatrz na Icebug Acceleritas albo Spirit lub podobne z tej firmy. Zobacz też inov8 x-talon 212 czy mudclaw 265/300. Te są znacznie trwalsze od lekkich merrellów. Niestey na trwałość na poziomie 1000km to raczej nie masz co liczyć (oczywiście zależy gdzie i jak korzystasz).

Na innym biegunie są ciężkie buty z solidną cholewką jak np Brooks Cascadia. Te u mnie wytrzymały 1600km latania po krzakach i błocie. Wywaliłem je bo podeszwa się już zjechała. Ale więcej nie kupię bo dzisiaj wolę lżejsze. Adidas Kanadia też rzekomo długo wytrzymuje ale to ten sam typ buta co Cascadia.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

elter pisze:Adidas Kanadia też rzekomo długo wytrzymuje ale to ten sam typ buta co Cascadia.
model elite, ktory nie ma wogole siateczek itp, material ktory tam robi za wypelniacz bardziej przypomina plotno zeglarskie. ale but juz na wyczerpaniu w sprzedazy gdziekolwiek. katuje 2 pary w przegwizdanych warunkach i wyglada na to ze wskazowka zatrzyma sie na kazdej z tych par na 700km.

ale generalnie cudow nie ma, tez tak mysle - albo but ciezszy i pancerny albo lekki, startowy i wytrzymujacy stosunkowo niewiele. wszystko inne moze byc pomiedzy i stanowic kompromis, ale nikt tu ci nie napisze co i jak dokladnie, bo to jedna z tych tajemnych wiedzy ktore mozna nabyc jedynie organoleptycznie ;)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Elter, zgadza się to wszystko o czym piszesz, jednak te Merrelle trochę mnie zaskoczyły. Nie przeglądałem jeszcze sieci pod kątem tego, co inni użytkownicy o nich napisali ale po przemyśleniu wydaje mi się, że ta cholewka coś im nie wyszła. Wygląda to tak, jak jakaś włóknina powleczona od zewnątrz bardziej wytrzymałym materiałem spajającym, ale też ułożonym "w kratkę". Od czasu gdy zauważyłem otarcie na tej zewnętrznej powłoce sprawy potoczyły się bardo szybko. Z kolei buty Columbia, które jak narazie użytkowałem chyba nieco mniej intensywnie, są dużo bardziej przewiewne, mają siateczkę bardzo podobną do szosowych startówek i ta siateczka nie niszczy się tak szybko. O dziwo zdążyłem przetrzeć szew na jakichś kamieniach, a po siateczce nie widać śladów zużycia.
LoveBeer pisze:..., bo to jedna z tych tajemnych wiedzy ktore mozna nabyc jedynie organoleptycznie ;)
Dlatego tutaj o to pyatm ;-)
zahaim
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50
Życiówka w maratonie: 3:59:57

Nieprzeczytany post

Moje kanadie wytrzymały jeden sezon zaledwie. Dość intensywny wprawdzie ale jednak. Rozpadła się siatka po bokach. But jest bardzo sztywny i mam wrażenie że to też jedna z przyczyn...
elter
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jak sam widzisz. Ciężko powiedzieć. Zależy gdzie i jak biegasz. Jeden trailem nazywa bieganie po parku a tam buty wytrzymają może i z 10.000km a inny latanie po krzakach na PMnO a na takich zawodach to najpancerniejsze ciżemki wytrzymają 10-15 zawodów z okresu jesienno-zimowego i będzie po nich.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ