Vademecum kupujacego pulsometr

Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przejrzałem kilka dyskusji o pulsometrach i zaciekawiły mnie niektóre z modeli. Ze wzgledu na duże koszty tych urzadzeń chciałem sie czegos wiecej dowiedzieć o dostepnych w nich funkcjach i praktycznym zastosowaniu niewktórych z nich w treningu. Niestety nie umiałem znaleźć opisów po polsku. Próbowałem sie dowiedziec cóś od internautów ale, oni tylko potwierdzili że jest z tym problem. Poszedłem do sklepu handlujacego pulsometrami i znowu to samo. Czy rzeczywiscie nie ma opisów po polsku . Jak mam dokonać dobrego wyboru albo zdecydować sie na zakup urzadzonka za ponad kafla praktycznie bez dostepu do informacji?
Obecna sytuacja trochę mnie dziwi albo jestem mało zorientowany i ktoś mnie oswieci.:niewiem:
PKO
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A co chciałbyś wiedzieć?

sprawdź na:  
www.polar.fi
www.polar-electro.de  
www.sportprofil.pl

R.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

interesuje mnie
badanie procesu regeneracji po wysiłku (superkompensacja-czy to nie blef)
funkcja timera wraz z pulsometrem do treningów powtórzeniowych i interwałów
i nie przeczę bardzo mnie zaciekawiła funkcja mierzenia odległosci ( jaka jest dokładnadnośc)
żywotnośc baterii i sposób ich wymiany
miałbym duzo wiecej pytań ale niektóre funkcje sa dla mnie b. tajemnicze. ( nic mi nie mówia)
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Te tajemnicze  funkcje to
polar own cal
polar fitnes test
polar own optiumizer
interwały
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Część odpowiedzi znajdziesz na tym forum. Był temat Polar S-625X, był temat Polar S-810.
Wyjaśnienie terminów jest na stronach (niestety po angielsku)
Krókie opisy są takie:

OwnCal - wskazanie bieżącego zużycia kalorii, sumowanie zużytych kalorii i ilości (%) kalorii spalonych z tłuszczu (dotyczy M-serii)

FitnessTest, którego wynikiem jest OwnIndex - test wydolności wykonywany w spoczynku. Oszacowanie HRmax (S-seria)

OwnOptimizer - Pomoc w optymalizacji i planowaniu treningu i czasu odpoczynku

ExerciseSet - programowalne zestawy treningowe. Każdy z indywidualnymi strefami wysiłku, timerami i interwałami.

Ciekawa jest również funkcja

OwnZone - automatycznie wyznacza strefę wysiłku w zależności od samopoczucia w maksymalnie 5 minut.

R.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Doszukałem sie dyskusji jestem podczs czytania.
A co z zywotnoscia baterii pulsometrów z pomiarem odległości? :niewiem:
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem, bo to świeży produkt. Ale baterie są tanie i możesz wymienić sam.

R.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przeczytałem jedna z dyskusji ponad 35 stron. Bardzo ciekawa. Ale im głebiej w las, tym......

Cały czas zastanawiam, który z modeli byłby najlepszy dla mnie i moich zawodników? seria S chyba już jestem pewien. wybrałbym te z górnej pólki, ale kasa i dlatego muszę jeszcze sie popytac.

Jesli trenujemy płotki i duzo pracy treningowej poswiecamy  na technike biegu ( u mnie, ale głownie u młodych jest duzy problem ze zmieszczeniem sie na 3 kroki miedzy płotkami ich naturalny krok jest za krótki. Duzo biegamy skipów aby poprawic tech. w zwiazku z tym pytam.
Panie Ryszardzie na czym polega działanie mierzenia odległosci i czy mozna badać dzieki temu długosc pojedynczego kroku?
Opcjonalnie wykorzystanie w skoku w dal.

Czy jest mozliwe zaprogramowac trening dla zawodnika na odległość. Załózmy że przez  tydzień  nie bedę miał z nim kontaktu a w nastenym mamy wazne zawody. Czy pulsometr zbierze informacje  info o bps, a ja po tygodniu sprawdzę poprawnośc  wykonania zadań?

I ostatnie pytanie dotyczace  funkcji restytucji
Czy funkcja ta daje informacje zwrotną tylko po rozpoczeciu treningu podczas 6 min rozgrzewki? czy istnieje mozliwośc szybszej informacji o przetrenowaniu np na podstawie tetna spoczynkowego ( miałbym czas na korektę planów)
Awatar użytkownika
nikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

hmm baterie w gps starczają na ok 20 godzin wiec lepiej zaopatrzyc się w akumulatorki
ja mam timexa bodylink, które zresztą sprowadzam i moge za pomocą niego nawet zmierzyc powiedzmy dlugosc tira z dokładnościa do jednego metra, tak samo może nawet mierzyc prędkość poruszania się autem...
nikt
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nikcie,

nie wypowiadałem się na temat GPSa bo nie wypadało. Ale wszedłeś w wątek i muszę coś powiedzieć.

Robiłem test 5x6min na stadionie. Jednym z elementów testu jest pomiar odległości w biegu. Na bieżni tartanowej z oznaczeniami jest to możliwe z dokładnością 1m. Zawodnik, którego testowałem miał na ręce GPS. Zachwalał mi go bardzo. Po każdym przebiegniętym odcinku porównywaliśmy wskazania GPS z tym co przebiegł na bieżni. Na przestrzeni 1000 m GPS mylił się średnio o 100m czyli o 10%. To było na stadionie. Pan, którego testowałem mówił, że GPS jest fajny ale np. w lesie gubi sygnał, nie "widzi" również gór.
Tak więc nie kituj, że mierzy z dokładnością 1m. Coś pokazuje, ale w terenie nie mamy możliwości tego sprawdzić. Musimy uwierzyć.

Ja sprawdzałem na bieżni, wskazuje odległość z błędem ok. 10%.

Pan, którego testowałem to dziennikarz i mogę poprosić o poświadczenie moich słów.

R.
Tompoz1
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kolego Bebej najlepiej to wsiądż na górala i zmierz swoje wszystkie trasy treningowe ( prawdopodobnie wszedzie nim wjedziesz gdzie biegasz ).
kolarstwo to krew, pot i łzy...........................nieraz zwycieństwa
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na razie u mnie brak roweru, ale to nie jest zły pomysł.
Jak juz wszystko pomierze rowerem to chyba wystartuję w triatlonie bo na pływalnie juz chodze raz w tygodniu. Ten sprinterski dystans to chyba 200-5-1. nieprawdaż?
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

750, 20, 5

R.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Troche zeszliśmy z tematu, ale nie chce mi sie nowego watku otwierac.
Spint w triatlonie to jak dla mnie czasowo półmaraton. O IronManie nie wspomne, bo doby by nie starczyło.
Ale skad sie biorą takie róznice w budowie zawodników
dyscypliny badz co badż wytrzymałosciowej w porównaniu z maratończykami? Przeciez to sa niczego sobie kobity i faceci. Czy ta masa im nie przeszkadza?
Wiem ze mam braki w biochemii i fizjologii, ale czyzby pływanie i kolarstwo tak zmieniło specyfike tej dyscypliny? A wogle jaki jest wzorzec budowy triatlonisty?
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za duzy bałagan rozpoczynam nowy temat
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ