pierwsze buty potrzebuje porady

mmmandzi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

proszę was o pomoc w doborze obuwia:
mam w swoim mieście msport przyrząd w którym jest dobór obuwia, ale zachodząc tam jest dziewczyna która wie o dziwo mniej niż ja i nie mam fachowej porady....

1. powierzchnia twarda
2. 10km 3 razy w tygodniu
2A. obuwie chciałabym na okres wiosna lato jeslień napewno nie zimowe szukam dlatego że promocyjnie można coś fajnego dorwać :)
3. Buty-treningowe-damskie-Steady-VII-Nike te mam obecnie w których biegałam skakanka areobik podeszwa przy piecie zdarta jest od zewnątrz a śródstopie od zewnątrz środek i palce
4. według odcisku mam stopę normalna lekko pronującą
5. buty-asics-gel-pulse-5-t3d6n-6201 te asicsy mierzyłam ale moje pierwsze odczucie było złe ze wględu na to że czułam jakbym na obcasie miała biegać i materaiał szorstki i mimo wszystko wydawały się ciężkieprzy rozmiarze38
buty które znalazłam:
1. under-armour-buty-do-biegania-assert-iv-38 wygrywa wygląd
2. under-armour-buty-w-mantis-fiolet-1247997-r-38 czerwona podeszwa to miejsca wytarć moich starych butów czy to odpowiednie obuwie?
3. under-armour-buty-engage-czarne-1245159-r-38
(ogólnie under armour sa lekkim obuwiem czy mają wystarczająca amortyzację na długie dystanse?) gdzies na yt słyszałam że niektóre obuwia powinny mieć zastosowanie do maxx 7 km?)
4. buty-mizuno-wave-rider 17
5. asics-gel-excel-33-classic-women
6. buty-asics-gel-electro-33
proszę o poradę które mogłabym wybrać ewentualnie jakieś inne do polecenia ale do 300zł? na jaka firme patrzeć na jaka podeszwę zwracać uwage?
PKO
piotrekk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mmmandzi nie wiem jakie masz sklepy u siebie, bo nie napisałaś skąd jesteś. Wiem, że jest tam msport, więc się tylko nim sugeruje. Jeżeli jest to samo jest co w sklepie internetowym i są takie same ceny to mogę polecić Tobie:

ASICS GEL-CUMULUS 15

Wiem, że 313 zł to trochę przekroczony budżet. Ale z tego co pisałaś to powinien być dobrym wyborem. Bardzo dobra amortyzacja, wygoda, cena nie najgorsza i rozmiar jest 38. Ale i tak trzeba przymierzyć. But Tobie na pewno posłuży na bardzo długo.
Ola.M
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli już Asics to polecam kolekcję Nimbus dobre i sprawdzone butki.
piotrekk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale Nimbusy nie dostaniesz do 300 zł. Mają lepszą amortyzację, są cięższe i wolniejsze niż Cumulusy. I bardziej przeznaczone dla osób z większą wagą. Z tego co pisała autorka to lepszym wyborem będą Cumulusy;)
mmmandzi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mieszkam w malej miejscowosci' wiem ze powinnam przymiezyc ale raczej watpie ze uda mi sie namowic mojego meza na jakikolwiek wyjazd. Dlatego zmuszona jestem szukac na internecie. A moja waga 56kg/165cm. Asics ostatnio zrobil sie bum i ma bardzo duzy wybor (oczywiscie mowa o internecie)ale jak prxymierzylam jedne z nich podreptalam jakos szalu nie robily, ale sprawdze czy wogole u nas sa wyzej wymienione asics i zdam relacje. a ktos wogole mial na nogach under armour? Jak te buty sie spisuja i czy nadaja sie na dlugie dystanse?
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja odradzam Asics Nimbusy i Cumulusy, bo to buty z dużym spadkiem pięta-palce i do tego słabo się przetaczają (tzw. żelazka). Dobre raczej dla ciężkich biegaczy i do wolnych biegów.
Jako pierwsze buty świetne są sprawdzone przez wielu w bojach Puma Faas 500 v2 - ważne żeby w wersji 2, bo v3 jest felernie wykonana. Mają mały drop 4mm, niezłą amortyzację i świetnie się przetaczają. Można w nich swobodnie biegać zarówno z pięty jak i śródstopia, są wystarczająco dynamiczne by biegać w nich zawody. Kolejne buty już sobie dobierasz w zależności od tego, czy wolisz mały, duży drop, czy lubisz mieć miękko pod stopami, czy raczej bardziej czuć grunt (stopień amortyzacji), czy potrzebujesz je na długi wolny trening, czy na szybkie zawody itp, itd.
kiss of life (retired)
mmmandzi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

MariNerr... dokładnie to czułam w asicsach..."żelazka" nie dla mnie but
w boju poszukiwań idealnego 1szego obuwia dostałam to: http://www.sportclub.com.pl/
stronka na którek jest zastosowanie do jakiej stopy przeznaczony but
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To wygląda na buty do tenisa, albo jestem ślepy. Lepiej kup sobie jakieś przeznaczone do biegania :usmiech:
Przykładowy sklep: http://www.butyjana.pl/obuwie_damskie/b ... gania.html
kiss of life (retired)
mmmandzi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mariner nie to link ogólnej stronki dzieki niej
zwężyłam poszukiwania
firmę asics odzuciłam ze względu że to buty nie dla mnie "żelazka" :D
zwiekszyłam próg cenowy ;p
i teraz 1 pare z tych 4 chcę kupić ale które?
1 under armour CGI Micro G Engage
2 NEW BALANCE W1080WP4
3 MIZUNO WAVE RIDER 17 / J1GD140337
4 BROOKS GLYCERIN 11
mam nadzieję że nie każda cena współgra z wygodą i funkcjonalnościa
jak mi nie doradzicie to bedę chyba na zasadzie ence pence na które wypadnie bęc :D
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tej czwórki ja bym zainwestował w Brooksy. To tak jakbyś miała sobie losować. :usmiech: Gdzieś mi się obiła nazwa tych butów w dobrym kontekście. Do pozostałych firm ja osobiście nie jestem przekonany. New Balance jest podobno niezły, ale mi wyglądem i konstrukcjami zbyt zalatuje Asics więc omijam.
kiss of life (retired)
Maciej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czym te buty za 300zł różnią się od butów za 50zł? bo widzę różnice w cenie tylko, już bym wolał iść do lekarza po receptę i zainwestować we wkładki ortopedyczne
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Asicsa bym nie skreślał. Wyrabianie sobie na podstawie dwóch bardzo podobnych modeli (Nimbus i Cumulus) opinii o całej marce jest bardzo krzywdzące. Tą są specyficzne, zachowawcze buty, rzeczywiście w kategorii żelazek. Lżejsze są tańsze Pulsy. Nie mówiąc już o całej serii 33.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maciej pisze:A czym te buty za 300zł różnią się od butów za 50zł? bo widzę różnice w cenie tylko, już bym wolał iść do lekarza po receptę i zainwestować we wkładki ortopedyczne
Różnice mogą być olbrzymie. Z tych, które mogą przemówić dla początkujących, to specjalne systemy amortyzacji rozwijane i testowane latami, które najpierw amortyzują, a potem dodatkowo zwracają energię. Przekłada się to na szybszy bieg (wbrew obiegowemu powiedzonku, że buty same nie biegają). Buty mogą być też znacznie lżejsze, wykonane z takich materiałów, że się prawie nie czuje na nodze, niektóre są np. bezszwowe, że można bez skarpetek biegać.

@marcinnek_
Masz rację, ale jak się człowiek raz zrazi, to potem konieczne jest jakieś wyjątkowe wydarzenie, albo mnóstwo pozytywnych opinii, żeby zmienić zdanie na temat firmy i znowu zaryzykować za niemałe pieniądze. Mi nie dość, że Cumulusy zupełnie nie pasowały do techniki biegu, to jeszcze się zaczął odklejać fragment podeszwy.
kiss of life (retired)
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

systemy zwracania energii powiadasz :) z butami jak z błystkami na drapieżne ryby- coraz bardziej podobaja się wędkarzowi , a mniej rybom :)
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To chyba na bieganiu.pl czytałem, że Kipsang poprosił Adidasa o zrobienie mu jeszcze szybszych butów :oczko:
Jakby to śmiesznie nie brzmiało, to ja widzę sporą różnicę w swoich butach. Przy luźnym, swobodnym biegu w starych Nike z wyklepaną pianką mam prędkość 5:40, w butach Puma Faas 500 v2 i Adidas Response Boost 5:10-5:20, a w tych nieszczęsnych żelazkach Asics Cumulus 6:00 (no ale to żelazka). To są biegi o tym samym natężeniu, w których tempo sprawdzam dopiero jak jestem w domu.
kiss of life (retired)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ