Runtastic vs Endomondo.

MlodyBiegacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:01
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciałbym wam przedstawić mój trening, obydwa programy były włączone jednocześnie(kwestia 10-20sek różnicy, ale to bez znaczenia)

Wyniki wyszło takie:, na runtasticu 8km, a endomondo wyskoczyło 8,8km. Biegłem troche po lesie i po drodze polnej.
Czytałem że to zależy od GPS w komórce, bo aplikacje sa takie same, tylko inaczej liczą algorytmy, czyżby? :nienie:

Biegnąc 14km z bratem (on endo ja runtastic- inne telefony) różnica wyniosła ok. 200-300m z czego się cieszę :bleble:

Tylko dlaczego wyszła prawie kilometrowa różnica na takim małym dystansie??

Dzięki i pozdrawiam ciepło :hej:
PKO
slapcio
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45:36

Nieprzeczytany post

Kiedyś kilka razy pobiegłam z gps polara i z endomondo na komórce. Endo pokazywało trochę krótszy dystans (rzędu kilkadziesiat metrów/5 km) ale więcej spalonych kalorii. Po wprowadzeniu trasy namapę okazało się, że polar miał rację. W temacie kalorii uparcie wolę wierzyć Endo :bum:
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

temat poruszany wiele razy, Endomondo najbardziej przekłamuje z powodu wysokości (GPS mierzy ją bardzo niedokładnie) - zwykłe tw. Pitagorasa i zobaczycie jaką różnicę potrafi to zrobić :)
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mysle ze w tym przypadku mimo wszystko duzo zalezy od nadajnika gps. wystarczy słabsza pogoda - zachmurzone niebo i na sekunde zgubi sygnał - już masz kilkadziesiąt metrów różnica. To prawda ze kilometr na takim dystansie to bardzo dużo.

No cóż, ja biegam po trasach wymierzonych od zawsze sprawdzonych na endomondo, samochodem i rowerem i dlatego wiem ile na pewno km przebiegam :)
MlodyBiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wiem że od nadajnika, ale tu były obydwie naraz włączone. :) Czyli runtastic dokładniejszy mówice? :hej:
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem nie można się sugierować jednym porównaniem. Zrób kilka takich treningów i wtedy wyłaniaj zwycięzce. Myśle, że oba programy są podobne, chodź sam używam tylko endo to wiem, że nieraz potrafi zrobić jakiś fajerwerek i niekoniecznie musi to być od GPSa a także od chwilowego przycięcia się telefonu. Nie wiem jaki masz telefon ale może on mieć problem z pociągnięciem obu programów na raz! Ja tak kiedyś miałem jak testowałem endo i navime na raz, a także miałem włączoną muze w telefonie. Apki potrafiły się wysypać!!!
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie wiem jak Runtastic ale np. Runkeeper jest o wiele dokładniejszy, bo te dane o wysokości ściąga z Google i nie ma praktycznie żadnych przekłamań jeżeli chodzi o wysokość

a co do wagi tego błędu to rekordem u mnie było zamienienie 9km trasy na ponad 11km + prawie 2km w pionie :)
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MlodyBiegacz pisze:Wiem że od nadajnika, ale tu były obydwie naraz włączone. :) Czyli runtastic dokładniejszy mówice? :hej:
niedoczytałem - sorry myślałem ze biegałeś z bratem i jeden na endo a drugi na runstatic
MlodyBiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za wszystkie rade.
Zauważyłem że na otwartej przestrzeni różnica jest mała 200-300m na 10km (około), natomiast w lesie dokładniejszy może być runtastic, tak mi sie tylko wydaję :)
Dzięki i pozdrawiam :hej:
MlodyBiegacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za wszystkie rade.
Zauważyłem że na otwartej przestrzeni różnica jest mała 200-300m na 10km (około), natomiast w lesie dokładniejszy może być runtastic, tak mi sie tylko wydaję :)
Dzięki i pozdrawiam :hej:
Awatar użytkownika
Artivis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Z tych dwóch aplikacji Runtastic wydawał mi się zawsze dokładniejszy (poza tym ma lepsze funkcje np. dla treningu interwałowego).
Na iOS'ie polecam raczej iSmoothRun. Ma dużo fajnych funkcji dla biegaczy (rozbudowany edytor treningu, metronom z zadanym tempem, wyliczanie kadencji itp) a także używa wewnętrznego akcelerometru w nowszych iphone'ach do korygowania trasy przy słabym sygnale GPS. Jak porównuje ślady w 'trudnym' terenie wychodzą mi najbardziej wiarygodnie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ