Czy potrzebne dodatkowe buty do biegania na zimę?

delibear
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52:49
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegam paru miesięcy, obecnie 2x w tygodniu, przygotowując się do mojego pierwszego półmaratonu na wiosnę.
Obecnie mam takie buty:
http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... 32250.html

Czy jest sens kupować dodatkową parę butów na sezon późnojesienno-zimowy?
Jeśli tak, to co byście polecili?
Biegam głównie po asfalcie, chodniku.
.
PKO
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem buty trailowe, bo się zbyt ślizgałam po lodzie/śniegu w zwykłych. Te zimowe (Salomony) okazały się być najlepsze zarówno na lód, śnieg jak i po lesie.
kubadd
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:53

Nieprzeczytany post

Hej,

po pierwsze link się nie otwiera ;).
Po drugie, moim zdaniem przy bieganiu dwa razy w tygodniu po asfalcie i chodniku nie ma żadnej potrzeby kupowania butów "zimowych" (z membraną). Wydaje mi się, że takie przydają się tylko i wyłącznie do biegania w terenie, i to przy naprawdę niskich temperaturach (tak poniżej minus 5 st. C).
Sam sporo biegam w terenie i po górach z racji miejsca zamieszkania, kupiłem w niedawno buty trailowe bez membrany i zamierzam tak biegać całą zimę. Jedną zimę przebiegałem w butach uniwersalnych też bez membrany i było bezproblemowo.

Pozdr.
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

TUTAJ całkiem sensownie wymienione są wady i zalety butów "na zimę"
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
delibear
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kubadd pisze:Hej,

po pierwsze link się nie otwiera ;).
Po drugie, moim zdaniem przy bieganiu dwa razy w tygodniu po asfalcie i chodniku nie ma żadnej potrzeby kupowania butów "zimowych" (z membraną). Wydaje mi się, że takie przydają się tylko i wyłącznie do biegania w terenie, i to przy naprawdę niskich temperaturach (tak poniżej minus 5 st. C).
Sam sporo biegam w terenie i po górach z racji miejsca zamieszkania, kupiłem w niedawno buty trailowe bez membrany i zamierzam tak biegać całą zimę. Jedną zimę przebiegałem w butach uniwersalnych też bez membrany i było bezproblemowo.

Pozdr.
Dzięki za info .
Buty to Adidas Energy Boost 2.
Z tego co piszesz i z artykułu, który podał kolega powyżej rzeczywiście wynika, że chyba jednak dodatkowa para jest dla mnie zbędna.

A swoją drogą szkoda, że nie ma systemu podziękowań na forum ;) Aż się prosi czasami kliknąć "podziękuj", czy "postaw piwo". Chociaż tutaj lepsze by chyba było "postaw izotonika" :D
.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też jestem ciekaw jak Boosty będą pracować na śniegu. Obawiam się że średnio. Na szczęście w zeszłym sezonie kupiłem trailówki zaczynając od dokładnie tej samej motywacji co ty: śnieg, lód i zimno (w Asics Tri-Noosa naprawdę hula wiatr!). Trailówki (Saucony Peregrine) sprawdziły się rewelacyjnie przez cały kolejny sezon letni (pierwszy start w biegu górskim na 18km) i teraz spokojnie czekają na pierwszy śnieg. Albo drugi, przy pierwszym dam jeszcze szanse Adidasom ;)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
delibear
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może jest ktoś na forum, kto biegał w Boostach zimą i podzieli się wrażeniami
.
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

delibear pisze:Biegam paru miesięcy, obecnie 2x w tygodniu, ...
Czy jest sens kupować dodatkową parę butów na sezon późnojesienno-zimowy?
Moim zdaniem druga para butow ogolnie ma duzy sens - nie tylko w zimie.
Piszesz ze biegasz 2x tygodniowo - wiec nie jest to jakos niezbedne, ale jesli zrobiloby sie z tego 3x, to rotacja butow juz jest wygodna. Raz, ze maja czas spokojnie wyschnac po ewentualnych kaluzach, a dwa, to mam wrazenie, iz biegajac w 2 roznych modelach, czlowiek nie przyzwyczaja sie do jednej pary - i przy wymianie butow jest to latwiejsze (kiedys miewalem drobne problemy na poczatku z nowymi butami).

Natomiast kwestia "specjalnych technologii zimowych" - wg mnie nie ma to wiekszego sensu, zwykle caloroczne buty doskonale daja rade w trakcie polskiej zimy. Co prawda, gdy jest slisko - mroz i lod, to para z agresywniejszym bieznikiem sie odnajduje - ale takich warunkow to sa 2 tygodnie rocznie, wiec to juz odrobine gadzet i fanaberie - bedzisz mogl sobie na to za rok pozwolic ;-)
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Racja. A jeden z tych dwóch tygodni goły lód jest tak twardy i gładki, że trailówki i tak nie pomogą ;)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
manfred
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiem że potrzebuje dodatkowe buty tylko jakie?
Dzień dobry biegam systematycznie od roku. Jest to bieganie rekreacyjnie głownie zależy mi na utrzymaniu wagi ciała i dobrego samopoczucia. Ważę 75 kg mam 184 cm wzrostu. Noga supinujaca kolana na zewnątrz. Tygodniowo biegam 6 razy i jest to dystans taki że 4 x biegam 15 km 2 x 20 km. Nie dbam o czas. Wychodzi mi tak że 17 km przebiegam w czasie półtorej godziny. Dużo biegam po Tatrach i po Gorcach. Jednak z uwagi na szybko zapadające ciemności muszę na czas jesienno zimowo wiosenny na 3 treningi w tygodniu muszę się przerzucić na asfalt i kostkę. Dlatego potrzebuję but do mojego biegania. Na pewno nie minimal a raczej z amortyzacją. Biegam raczej ze śródstopia ale zdarza mi się bieganie z palcy ale rzadziej. Mam wysokie podbicie i dość szeroką stopę. Proszę o pomoc w doborze obuwia. Rozmiar to 27 cm z lekkim 2 mm naddatkiem.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

manfred pisze:Wiem że potrzebuje dodatkowe buty tylko jakie?
Dzień dobry biegam systematycznie od roku. Jest to bieganie rekreacyjnie głownie zależy mi na utrzymaniu wagi ciała i dobrego samopoczucia. Ważę 75 kg mam 184 cm wzrostu. Noga supinujaca kolana na zewnątrz. Tygodniowo biegam 6 razy i jest to dystans taki że 4 x biegam 15 km 2 x 20 km. Nie dbam o czas. Wychodzi mi tak że 17 km przebiegam w czasie półtorej godziny. Dużo biegam po Tatrach i po Gorcach. Jednak z uwagi na szybko zapadające ciemności muszę na czas jesienno zimowo wiosenny na 3 treningi w tygodniu muszę się przerzucić na asfalt i kostkę. Dlatego potrzebuję but do mojego biegania. Na pewno nie minimal a raczej z amortyzacją. Biegam raczej ze śródstopia ale zdarza mi się bieganie z palcy ale rzadziej. Mam wysokie podbicie i dość szeroką stopę. Proszę o pomoc w doborze obuwia. Rozmiar to 27 cm z lekkim 2 mm naddatkiem.
Udaj się na przymiarkę do jakiegoś sklepu z rzeczami do biegania. Przymierz to:
- Brooks Ghost 7
- Saucony Ride 8
- Nike Air Pegasus +31
- Adidas Supernova Glide 6 Boost
- Asics Gel Cumulus

Coś z tego powinno Ci przypasować. Może w sklepie zaproponują Ci coś więcej. Wybierz te, które leżą najwygodniej. Nie daj sobie wmówić, że "but się rozczłapie, rozbiega".
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Manfred mam podobnie jak Ty z racji tego ,że biegam tylko po górach ,mam obuwie do tego przystosowane i w żadnym wypadku nie zmieniam go na inne i też schodzę w okresie jesienno zimowym na asfalty . Nie czuję potrzeby biegania w drugich butach , bo te które mam sprawują się świetnie również na twardej nawierzchni. Inna sprawa ,że jest to tylko jedno bieganie w tygodniu po asfaltach i jedno długie wybieganie w górach
Podsumowując jeśli ktoś ma taki kaprys i potrzebę ,żeby kupić drugie buty żaden problem, choć jeśli masz buty trailowe , to czy nie będą idealnym rozwiązaniem na nie zawsze odśnieżone chodniki i drogi???
Świat jest za duży, żeby być małym...
Centrum Biegowe ERGO
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli biegamy stosunkowo często, powiedzmy 3-4 razy w tygodniu, a jednorazowo przebiegany dystans przekracza 10 km, to przy jednej parze butów możemy je zabiegać mniej więcej w pół roku. Producenci oceniają zwykle żywotność amortyzacji butów treningowych na 800-1000 km. Do do tego, zwłaszcza przy butach trailowych, dochodzi wycieranie się bieżnika. No i ogólnie cholewka się niszczy z czasem, przeciera, dziurawi. Dlatego warto mieć drugą parę, np. na specjalne, zimowe warunki. Ja np. mam goreteksową wersję Salomon Speedcross, która dobrze posłużyła mi przez trzy kolejne zimy.

Przy błocie pośniegowym, czyli mieszaninie wody, błota, śniegu i lodu, membrana zapewnia względną nieprzemakalność i ciepło. Buty z membraną, np. goreteksową, jednak raczej nie będą sprawdzać się latem, będzie w nich za gorąco. Jeśli w ciepłej części roku biegasz w butach szosowych, to może warto mieć na zimę coś z bardziej kostropatym (czyli trailowym) bieżnikiem, nawet na miejskie ulice, bo zimą łatwo na nich o wodę, śnieg, błoto i lód. Wtedy ryzyko poślizgu znacznie maleje.

Pozdrawiam
Jang
Centrum Biegowe ERGO
www.ergo-sklep.pl
al. Jana Pawła II 61, Warszawa
manfred
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
manfred pisze:Wiem że potrzebuje dodatkowe buty tylko jakie?
Udaj się na przymiarkę do jakiegoś sklepu z rzeczami do biegania. Przymierz to:
- Brooks Ghost 7
- Saucony Ride 8
- Nike Air Pegasus +31
- Adidas Supernova Glide 6 Boost
- Asics Gel Cumulus

Coś z tego powinno Ci przypasować. Może w sklepie zaproponują Ci coś więcej. Wybierz te, które leżą najwygodniej. Nie daj sobie wmówić, że "but się rozczłapie, rozbiega".
- Brooks Ghost 7- 489 zł
- Saucony Ride 8 tych nie znalazłem
- Nike Air Pegasus +31- 389,00
- Adidas Supernova Glide 6 Boost - 369,00
- Asics Gel Cumulus - 465.00

Z tych chyba najbardziej przypadły mi do gusty Brooks i Asics z tym ze chyba zdecyduję się na Brooks. Cena tylko troche mnie powala. Dziś wynalazłem jeszcze coś takiego. Opis tego buta to istny kosmos ASICS GEL-EXCEL33 2
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ