Jakie buty dla mnie?

adam grzy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
jakie buty powinienem wybrać dla siebie,
ważę ok. 100kg, normalne buty ścinam po zewnętrznej stronie, głównie pięty.
Chciałbym abyście pomogli mi wybrać konkretny model.
NP. Asics, Mizuno, Adidas, NewBalance,
najlepiej nie za drogie, tak do 200PLN.
Pozdrawiam
Adam
Ps. Dopiero zaczynam biegać, wracam po rocznej przerwie.
PKO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój pogląd nt doboru butów tutaj:
http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... &topic=907

Postawiłeś wymagania, którym ja nie jestem wstanie sprostać.
Czy to się Tobie podoba czy nie, to jesteś Heavy runner.Buty dla osób o Twojej wadze są znacznie droższe niż 200zł. Tak na marginesie poza wyprzedażami i to też rzadko, to buty biegowe są droższe niż dwie stówy.

Takie Mizuno Wave Creation kosztują 380zł, czyli dwa razy więcej, niż gotów byłbyś wyłożyć.
http://www.sport-studio.pl/sklep/index.php?kd=1&pid=7

Być może, że udałoby się kupić coś taniej u p. Izy, która handluje Mizuno na Allegro.

W ostateczności, kup najtańsze Cushioned i mów sobie, że kiedyś nie było takich wymyślnych butów jak teraz i ludzie też biegali. Biegaj po miękkim podłożu.Zadbaj o mięśnie wokół grzbietu i kolan i to nie od święta a prawie codziennie,zresztą o to moim zdanie to każdy powinnien zadbać:

http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... &topic=414
http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... &topic=282
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
adam grzy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Faktycznie po przejrzeniu różnych ofert doszedłem do wniosku, że te moje 2 stówki to nieco przy mało,
w związku z tym, zakładając ,że będe w stanie wydać więcej którymi modelami powinienem się zainteresować?
mówiąc "więcej" mam na myśli około 400.
Myślisz, że Mizuno Wave Creation to to czym mógłbym się zaintersować?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Którymi modelami?
Optymisto!
Zrób sobie listę na podstawie tych internetowych stron wszelkich butów, które są cushioned i zarazem mają amortyzację przydatniejszą dla heavy runner.Będzie tego pewnie z kilkanaście sztuk.
Następnie rozejrzyj się po znanych Ci sklepach co z tego w nich jest i to w Twoim rozmiarze.
Dobrze będzie jak będziesz miał z czego wybierać.

Co do Mizuno Wave Creation to podałem je jako przykład bo wklepałem w dobieracza butów roadrunnersport mniej więcej Twoje parametry i wypluł mi on ze 3 modele m.in te Mizuno. A że nie jest to jeszcze najdroższa firma i skojarzyłem, że są one w ofercie studio-sport to sprawdziłem po ile tam są.
Czy będą one dla Ciebie dobre to nie wiem. Z punktu widzenia tego co podałeś o sobie i internetowo- biegaczowej wiedzy to tak.
Ale ja jeszcze nie jestem sklerotykiem i pamiętam, że parę razy przejechałem się na butach. Dzisiaj jestem totalnym dziwakiem.Min 2/3 butów, które teoretycznie są dla mnie odrzucam i w sklepie nawet nie mierzę bo za sztywny, bo za płytki (pewnie se pięte obetrę), bo tego plastiku w podeszwie za dużo.
A większość ludzi biega w takich właśnie butach i nic im nie jest.Ale ja tam wiem swoje.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
adam grzy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli podsumujmy:
jakiego typu buty potrzebuję? motion control czy cushioned?
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Motion control są dla pronatorów z angielska over-pronation. Na stronach runnigtimes są one określane jako severe over-pronation.Czyli dla osób, które buty ścinają po wewnętrznej stronie. W trakcie biegu iksują,czyli kolana do siebie, stopy na zewnątrz. Ich mokry odcisk stopy, to stopa płaska, przylegająca w całości do powierzchni.

Cushioned są butami dla supinatorów, z angielska under-pronation. Czyli dla osób, które buty ścinają po zewnętrznej stronie. Biegają bardziej beczkowato, czyli kolana na zewnątrz, stopy bardziej do siebie, stąd takie zdzieranie podeszwy.Ich mokry odcisk stopy, to stopa przylegająca częściowo do podłoża, a dokładniej częściowo tylko w środkowej części.

Jest w paru miejscach w necie parę zbitek słownych, że jak dużo waży do musi pewnie pronować, więc motion control, że jak platfus to na pewno pronator (na tym ostatnim sam się kiedyś przejechałem).Większości pewnie to dotyczy, ale większość to nie wszyscy.

Podtawowa sprawa to określenie pronacji/ supinacji (o ile ktoś nie stawia stopy w miarę "normalnie" wtedy stabilty)

Jak supinujesz to cushioned, z lepszą amortyzacją, ze względu na wagę.

(Edited by outsider at 10:27 am on Sep. 3, 2004)
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I jeszcze jedno- nie mysl ze tylko buty "cushioned" czyli amortyzowane sa jedynymi majacymi amortyzacje. Akurat w tym przypadku mowimy o nazwie grupy butow przeznaczonych dla supinatorow. Buty z grupy motion control nie maja wcale gorszej amortyzacji.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ