Szanowni
Jaka jest roznica miedzy butem do jazdy na szosie i butem do kolarstwa gorskiego?
Wiem o roznicy w podeszwie, tzn. but mtb dobrze znosi chodzenie w nim, szosowy nie bardzo. wiem o roznicy w pedalach.
Moje pytanie bierze sie z zagadki, czy mozna opekac jedna para butow mtb rower szosowy i gorski, instalujac jedynie w szosowce pedaly dedykowane do mtb.
dziekuje
buty szosowe vs buty mtb
- yash
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Szosowy ma moim zdaniem troche lepsza transmisje energii - ze względu na duzy blok ma lepsze, stabilniejsze podparcie stopy - ale jak mówisz - w tym nie pobiegasz. 
MTB jest stabilnijeszy przy chodzeniu ale ma mniejszy blok - nie zapycha sie - ale noga ma więcej swobody. Moze transfer enregii jest odrobinkę gorszy. I wypiecie jest łatwiejsze, bezpiecznijesze w czsie upadku
Jak masz 2 biki mozesz spokojnie trenować w jednych butach MTB. Jak masz miec tylko jedne nie kupuj szosowych. W saoswych nie pojezdzisz w terenie a w MTBowych spokojnie poradzisz sobie na szosie. Sam tak kiedys jezdzilem. Tylko moze kup wtedy dobre, np z wymienna podeszwą - np SIDI Action SRS - to Ci posłuża przez lata. Chyba ze nie chcesz wydawac majatku - takie za 400-450PLN wystarcza równiez. Tansze to czesto strata kasy

MTB jest stabilnijeszy przy chodzeniu ale ma mniejszy blok - nie zapycha sie - ale noga ma więcej swobody. Moze transfer enregii jest odrobinkę gorszy. I wypiecie jest łatwiejsze, bezpiecznijesze w czsie upadku
Jak masz 2 biki mozesz spokojnie trenować w jednych butach MTB. Jak masz miec tylko jedne nie kupuj szosowych. W saoswych nie pojezdzisz w terenie a w MTBowych spokojnie poradzisz sobie na szosie. Sam tak kiedys jezdzilem. Tylko moze kup wtedy dobre, np z wymienna podeszwą - np SIDI Action SRS - to Ci posłuża przez lata. Chyba ze nie chcesz wydawac majatku - takie za 400-450PLN wystarcza równiez. Tansze to czesto strata kasy
sedrecznie zapraszam wszystkich na
http://www.virtualtrener.com/forum/
Kuba
http://www.virtualtrener.com/forum/
Kuba
- Maciaszczyk
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Co do tego, że można, to akurat nie mam najmniejszych wątpliwości. Pytanie jednak chyba lepsze na precla niż tutaj. Zresztą na preclu ten temat był już z całą pewnością wałkowany, wystarczy poszukać.Quote: from Maciekz on 12:18 pm on Aug. 16, 2004
Moje pytanie bierze sie z zagadki, czy mozna opekac jedna para butow mtb rower szosowy i gorski, instalujac jedynie w szosowce pedaly dedykowane do mtb.