Buty treningowe dla M 85 kg: limit cenowy 200 zł

zgred2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:02:13
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Jestem początkującym biegaczem, od około 3 miesięcy biegam ok. 40 km tygodniowo. Początkowo myślałem, że mój zapał do biegania będzie krótki jednak chęci i motywacja ciągle jest. Pojawił się jednak problem, mianowicie brak odpowiedniego obuwia. Do tej pory biegałem w butach do siatkówki ASICS buty SEIGYO B004N-0142, lecz szybko się okazało, że tego typu but nie nadaje się do dłuższego biegania. Od jakiegoś czasu bolą mnie pięty, łydki a dzień po bieganiu również stawy kolanowe. Dlatego chcę szybko zmienić buty na coś lepszego, ale w rozsądnej cenie. Zależy mi na amortyzacji ze względu na występujące bóle i moją wagę.

Opis mojej osoby:
Waga: 87 kg
Wzrost: 189 cm
Stopa: lekka pronacja
Treningi: 65% biegi miejskie (asfalt, beton, kostka), 30% bieżnia, 5% nawierzchnia szutrowa

W chwili obecnej mogę wydać na parę obuwia 150-250 zł. Jeśli zapał nie opadnie to w przyszłym roku zainwestuję większe pieniądze.

Jakie modele polecacie. Jeśli możecie dodać jakieś krótkie uzasadnienie to będę wdzięczny.
PKO
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nike Zoom Fly
uzasadnienie:
- biegam i są przyjemne
- dla neutrali i jakieś tam wsparcie dla pronacji też podobno mają (dla mnie nieistotne)
- w linku masz good price, mister
Go Hard Or Go Home
zgred2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za szybką odpowiedź. Już troszkę rozglądałem się za tym butem, tylko przeczytałem gdzieś na blogu że NIKE ZOOM FLY jest raczej dla osób <80kg. WojtekM orientujesz się jak but się zachowuje przy mniej więcej takiej wadze jak napisałem w temacie? Drugi model jaki brałem pod uwagę to ASICS GEL-ZARACA 2. Czy ktoś zna jeszcze jakieś modele pasujące do mojej osoby?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja mam 75kg. nie przypuszczam jednak, aby 10kg więcej robiło jakaś różnicę.
nie jest to but "mega-amortyzowany". jeżeli szukasz pluszu kup poprzednią wersję Pagasusów, czyli Pegasus 30. są teraz w promocjach za blisko 200 zł (bo są już Peg 31). Pegasusy nie mają wprawdzie wsparcia, a przy lekkiej pronacji nie ma to znaczenia.
Go Hard Or Go Home
zgred2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mądrego warto posłuchać ;-) Coraz bardziej się napalam na te buty i chyba na nich pozostanę. Może faktycznie trochę by mi była potrzebna większa amortyzacja, ale to najwyżej w przyszłym roku jeśli zapał nie opadnie dobiorę coś bardziej idealnie. A wydaje mi się, że trzeba skorzystać z promocji w linku, bo cena faktycznie niezła.
arcco
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wprawdzie krótko, ale używałem Asics Zaraca 2, mało amortyzacji, przy twojej wadze (mojej zresztą też :) ) Nike będą chyba lepsze.
Teraz biegam po twardym w Asics Nimbus, ale to trochę wyższa półka cenowa i b. dużo amortyzacji.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ