Pronacja - bawić się w to?

Buksar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.
Miesiąc temu zacząłem regularnie biegać.
Z tej racji że biegałem(biegam) w zwykłych butach, postanowiłem zainteresować się kupnem obuwia. I tak dowiedziałem się o pronacji.
Nie mam możliwości nagrania wam filmu jak biegam, ale moja pronacja wygląda tak jak u autora tego tematu: viewtopic.php?f=38&t=42376&hilit=pronacja
tak samo - lewa stopa pronacja; prawa ok. i w bardzo podobnym stopniu
Czytając http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=5251 zastanawiam się czy rzeczywiście warto kupować buty dla stóp z pronacją.
biegam kolo 4 km. i nie odczuwałem żadnych bólów, ani w stopie, ani nigdzie
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pamiętać o pronacji na tyle by NIE kupowac butów dla pronatorów :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Buksar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

okej, czyli daruję sobie... przynajmniej na pierwą parę.
A czy powinienem na coś jednak zwrócić uwagę? np. nie powinienem mieć miękkiej podeszwy? (gdzieś czytałem że pronatoży takiej mieć nie powinni) czy po prostu kupić te które są wygodne :)
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam ponad 5 miesiecy po lesie w butach neutrealnych i wszystko bylo ok , ale gdy zaczalem po asfalcie zaczely sie bole kolan ,po 5 km czulem sie gorzej niz po 12 km po lesie i nie czerpalem z biegu żadnej przyjemnosci . Dwa tygodnie temu wybralem sie po nowe buty , analiza wideo i dobor butow zrobil swoje , moge sie cieszyc bieganiem po asfalcie. Okazalo sie ze mom pronacje prawej nogi na wideo wygladalo to okropnie , przymierzalem z 12 par butow i tylko w asics gt-1000 moje nogi zachowywaly sie poprawnie w niektorych butach dla pronatorow poprawy nie było a wręcz bylo gorzej. Teraz każdy zakup bede robil z analiza wideo , naprawdę mnie to pomoglo.
Buksar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

teraz juz sam nie wiem...
czy może sie ktoś jeszcze wypowiedzieć?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wg mnie nie ma na to patentów. Jako doświadczony biegacz z pronacją, wiem, że akurat ja butów korygujących pronacje nie potrzebuje. Ale jak widać, przypadki są rożne.
Przeczytaj jeszcze to: http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=2160
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tez z poczatku bralem pod uwage rady z forum ze najlepiej buty dla stopy neutrealnej i bylo wszystko ok do czasu kiedy nie przenioslem sie z lasu na asfalt . Teraz wiem ze kazdy zakup butow bedzie po analizie wideo , nawet nie zdawalem sobie sprawy ze moge tak koslawic nogi w danych butach . Dzis pierwszy dluzszy dystans 15 km po asfalcie przyjemnego biegu w dobranych butach. Kazdy ma inne predyspozycje i inna stope wybor nalezy do ciebie ale jak bedziesz odczuwal jakies dolegliwosci zanim zaczniesz chodzic po lekarzach dobierz obuwie w profesjonslnym sklepie, ja bylem pod wrazeniem ze mozna poswiecic klijentowi ponad 60 min by kupil buty za 350 zł.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ