Jakie buty- prośba o pomoc
- martinelli
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Mój brat zaczął biegać miesiąc temu i potrzebuje porady w doborze butów. Na badaniu Asics ID wyszło mu, że ma lewą nogę neutralną a prawą mocno pronującą. Aktualnie biega w butach Nike Air Max i na badaniach adekwatnie do wyników polecono mu buty Asics Pulse lub Asics Cumulus.
Czy moglibyście poradzić jaki rodzaj butów powinien kupić- neutralne czy dla pronatorów? I czy moglibyście polecić ewentualnie jakieś modele butów (do 350 zł) ?
Waży 74kg i biega głównie po asfalcie
Z góry dziękuję za wszelkie porady!
Mój brat zaczął biegać miesiąc temu i potrzebuje porady w doborze butów. Na badaniu Asics ID wyszło mu, że ma lewą nogę neutralną a prawą mocno pronującą. Aktualnie biega w butach Nike Air Max i na badaniach adekwatnie do wyników polecono mu buty Asics Pulse lub Asics Cumulus.
Czy moglibyście poradzić jaki rodzaj butów powinien kupić- neutralne czy dla pronatorów? I czy moglibyście polecić ewentualnie jakieś modele butów (do 350 zł) ?
Waży 74kg i biega głównie po asfalcie
Z góry dziękuję za wszelkie porady!
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Jeżeli jedną nogą pronuje to zdecydowanie potrzeba mu butów ze wsparciem (dla pronatorów).
Z Asics są to modele:
- Asics GT 1000
- Asics GT 2000
Ale jeżeli Twój brat ma możliwość to polecam mu do przymiarki:
- Brooks Vapor
- Brooks Ravenna
- Saucony Guide
- Saucony Phoenix
Pozdrawiam serdecznie,
Z Asics są to modele:
- Asics GT 1000
- Asics GT 2000
Ale jeżeli Twój brat ma możliwość to polecam mu do przymiarki:
- Brooks Vapor
- Brooks Ravenna
- Saucony Guide
- Saucony Phoenix
Pozdrawiam serdecznie,
- martinelli
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
W sklepie doradzili mi buty Asics Phoenix i New Balance 870.
Sprzedawca doradzając mi stwierdził, że mimo iz buty posiadają wsparcie dla pronatorów, powinienem dokupic do nich wkładki stabilizujące Superfeet za 190zl.
Mógłby mi ktoś doradzić czy to najlepsza i jedyna możliwość?
Pozdrawiam
Sprzedawca doradzając mi stwierdził, że mimo iz buty posiadają wsparcie dla pronatorów, powinienem dokupic do nich wkładki stabilizujące Superfeet za 190zl.
Mógłby mi ktoś doradzić czy to najlepsza i jedyna możliwość?
Pozdrawiam
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 56min
Buty + wkładki to moim zdaniem marketingowy bełkot jest i bym z takiego sklepu uciekała, bo nie lubię jak mi kit za duży wciskają
Żadne wkładki, jeśli nie są indywidualnie dopasowywane do stopy (a więc nie są to wkładki ortopedyczne) nie poprawią sytuacji, dobry but w tym celu sprawdzi się wystarczająco.
Nie ma najlepszej i jedynej możliwości (czyli modelu buta, który pasowałby wszystkim) moim zdaniem, to najlepiej byłoby jakby chłopak nauczył się biegać, ze śródstopia i moim zdaniem należałoby się zastanowić dlaczego ta jedna stopa pronuje w ogóle - czyli rehabilitant, bo coś może być nie tak po jakimś urazie.

Nie ma najlepszej i jedynej możliwości (czyli modelu buta, który pasowałby wszystkim) moim zdaniem, to najlepiej byłoby jakby chłopak nauczył się biegać, ze śródstopia i moim zdaniem należałoby się zastanowić dlaczego ta jedna stopa pronuje w ogóle - czyli rehabilitant, bo coś może być nie tak po jakimś urazie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
moje jest takie jak Adama"za dużo tej pronacji"marko16 pisze:Witam
pytanie nadal aktualne
jakie macie zdanie o butach dla pronatora: Asics Phoenix?
http://www.bieganie.pl/?cat=20&id=2160&show=1
Buty neutralne najlepszy wybór