Komentarz do artykułu Nowość Garmina - Forerunner 15

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Wydawało się, ze Polar V800 będzie pierwszym zegarkiem z tego typu funkcjami, a tu Garmin niespodziewanie wcisnął monitorowanie aktywnoci do swojego najtańszego modelu.
Krzysiek
Oszi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Obecnie korzystam z dziesiątki jestem BARDZO BARDZO zadowolony, jednak brakuje mi w niej właśnie czujnika ANT do monitorowania treningu na bieżni i piętnastka idealnie rozwiązuje mój problem a dodatkowe funkcje opaski będą mile widzianym dodatkiem.Czas na wymianę ;-)
Awatar użytkownika
BiegamDlaŁukasza
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ceny w Polsce niestety pod 800zł.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

BiegamDlaŁukasza pisze:Ceny w Polsce niestety pod 800zł.
No i niestety to co w Stanach wychodzi rzeczywiście jako zegarek niskobudżetowy przez cła i różnice w sile nabywczej staje się dobrem luksusowym.
Krzysiek
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cena FR15 to 749zł
w tej cenie nie ma konkurencji - mam na myśli prostotę użytkowania, czas pracy baterii i pas HR. Dodatkowym benefitem jest monitoring aktywności - mimo, że wielu z Was skrzywi się na tą funkcjonalność to wierzcie, że po założeniu na nadgarstek (wcześniej vivofit a teraz FR15) cały czas będziecie się tym pasjonować - ile jeszcze kroków, ile kalorii ... etc.
Więcej na temat FR15 tutaj
http://spam/garmin-fr15-nowosc ... ktywnosci/
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

749 to mało ?no proszę nie przesadzać-krokomierz kosztuje 10 zł i już możemy się codziennie zachwycać tą funkcją:) 8h na baterii ? a jaki zegarek ma mniej? możliwość podłączenia paska do tentna to samo - mało który zegarek nie posiada tej funkcji...jeśli by kosztował bez pasa max 300zł to można mówić, że nie ma konkurencji .
Wuza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak wygląda jakość pomiaru sygnału gps w tym konkretnym modelu ? Do tej pory korzystam przy bieganiu/kolarstwie z Galaxy Note 3 ale i ze względu na rozmiary jak i beznadziejną jakość gps (potrafi ucinać odcinki rzędu kilkuset metrów przy treningu w mieście nie wspominając o terenach leśnych) chciałbym kupić właśnie jakiś zegarek z GPS.

Dodatkowe pytanie to czy da się go podłączyć do Endomondo czy też w grę wchodzi używanie tylko softu dedykowanego i garmin connect ?
altmer
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 43:50

Nieprzeczytany post

Wciąż się zastanawiam nad swoim pierwszym tego typu urządzeniem. W tej chwili wiem czego chcę: ma ono mieć pulsometr, gps, podstawowe funkcje do treningu biegowego, wodoszczelność minimum 50m (5ATM), pomiar długości i czasu trwania podczas pływania na basenie i open water (rozpoznawanie stylów zbędne), możliwość zapisania w zegarku co najmniej 10 treningów, możliwość zapisania danych do możliwie największej liczby rodzajów plików. Wiem też że nie chcę kupować staroci, ani awaryjnych urządzeń (typu 310), ani zbyt drogich i przeładowanych funkcjami (chęć na 910xt już mi przeszła, na Polara V800 też, gdy przeczytałem mają wypuścić do retailu model jakby beta, a o pływaniu teraz nawet nie ma mowy). [edit] z wymagań jeszcze czas pracy minimum niech będzie to 8h.

Vivofit widziałem na przykładach, iż potrafi zmierzyć dystans i czas na basenie, np:
http://connect.garmin.com/modern/activity/497535541
- ale nie jestem pewien, czy nie brały w tym udział również inne urządzenia i dane nie zostały po prostu połączone w jedno i wgrane na Garmin Connect (HR pochodzi zdaje się z Mio Link lub czegoś Ant+). W skrócie: wciąż nie mam pewności że GF15 nagra mi to co chcę w wodzie (na open water chcę też popróbować przez gps metodą „zegarek pod czepek”).

Kolejna rzecz to cena: 750zł za GF15HR to dużo. Wydaje mi się, że większość funkcji z Vivofit jest zbędna dla biegaczy średnio i długodystansowych czy osób aspirujących do triathlonu (jak ja). Takie coś może ma większą wartość dla kogoś, kto chce tylko zrzucić kg lub np. osób które „chodzą o kijkach” (sorry, nie pamiętam jak to się nazywa), ewentualnie ktoś tam jeszcze. To moje zdanie, zamiast Vivofit wolałbym kupić sobie porządną wagę, która dostarcza m.in. info o tkance tłuszczowej.

W GF10 niewątpliwie brakowałoby mi pomiaru pulsu i wytrzymałość 5h to stanowczo za mało. Polar RCX5 nie odpowiada mi pod wieloma względami, Beuerom za bardzo nie ufam... W skrócie: Jeśli nowy tomtom cardio (dla mnie ideał) nie pojawi w pierwszej połowie czerwca, to może skuszę się na GF15, który w sumie spełnia większość moich oczekiwań. Tylko to pływanie, no i choćby podstawowe interwały...
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pływanie na basenie z pomiarem dystansu odpada gdyż FR15 nie ma wbudowanego akcelerometru. Interwały będą takie jak w FR10 czyli tryb chód/bieg w oparciu o czas.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Oszi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem ze dla niektórych opcja pomiaru pokonanej długości jest ważna ale nie rozumie w czym problem ??? Mam 10 i wchodzę do wody naciskam start i zaczynam pływać, kończę naciskam stop i mam czas liczę przepłynięte długości mam dystans.Ot filozofia.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Oszi pisze:liczę przepłynięte długości mam dystans.Ot filozofia.
Proste, jak budowa cepa ale mi po kilkunastu basenach się to plącze. Wynika to z tego, że skupiam się na poszczególnych elemetach techniki i gdzieś mi to zliczanie wypada z głowy. Automatyczne zliczanie długości jednak się przydaje.
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

Oj liczenie basenów to straszna rzecz...pływam wolno i jak w głowie powtarzam sobie 15, 15, 15 to nagle następna długość to 18 zamiast 16 :-P A co dopiero przy 50-60 długościach (50x25 - 1250m, realne nawet dla takiego słabego pływaka jak ja). W przypadku ludzi lepiej ogarniętych, co do 2km na 45 min są wstanie dojść....oj cienko.
W 310XT rozwiązuje problem poprzez złapanie LAP za każdym razem z jednej strony basenu (czyli co 50 metrów). Na międzyczasach mi nie zależy...ale przynajmniej wiem ile zrobiłem :-) Jeśli jednak ktoś traktuje basen poważnie to jednak akcelerometr jest bardzo istotny :-)
Oszi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

[/quote]Proste, jak budowa cepa ale mi po kilkunastu basenach się to plącze. Wynika to z tego, że skupiam się na poszczególnych elemetach techniki i gdzieś mi to zliczanie wypada z głowy. Automatyczne zliczanie długości jednak się przydaje.[/quote]

Oj coś kolega nerwowy ja to tylko chciałem delikatnie zasugerować że bez akcelerometru też sie da ;-)
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Nerwowy? Musiałem coś przespać. Pewnie, że się da tak, jak mowisz, tylko, że do takiego sposobu to nie jest potrzebny Garmin za kilka stówek tylko stoper za 30 zł.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ