Nike Flex 2013 run, kupić czy nie kupić oto jest pytanie?

Monika87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 10:09
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam dylemat!

Zaczynałam od butów biegowych z Lidla za 39 zł ;) teraz mam buty za 92 zł Nike air span7 (z wyprzedaży) , nigdy nie robiłam sobie testów jaki mam rodzaj stopy.
Rozmawiałam z moim znajomym, który jest już bardziej doświadczonym biegaczem - powiedział żebym koniecznie sobie zrobiła ten test, najlepiej w sklepie biegacza albo innym gdzie robią takie testy i przy okazji dobiorą mi buty.
W googlach znalazłam jak można taki ogólny test zrobić ( woda , papier) wyszło mi że mam stopę neutralną w stronę supinacji.
Przepraszam ale ceny w tych sklepach mnie zabijają.
Kolega poleca Saucony, new balans, mizuno, asics a nike jakoś mu nie podchodzą.

Przymierzałam je o rozmiar większe, bo tak powinno się kupować buty do biegania zawsze o rozmiar większe prawda? ;)

Mam chyba niestabilne nogi bo już raz miałam skręconą kostkę prawą a teraz lewą.
Poszukuję czegoś z dobrą stabilizacją i te wydawały mi się ok. Noga idealnie w nich była umocowana. (o ile tak to mogę nazwać )
Mają dobrą cenę ( w sklepie outletowym 240 zł , na allegro można je spokojnie kupić za 170 zł ) ale zastanawiam się czy jednak zainwestować w jeszcze lepsze buty tzn. droższe?
Zgłupiałam im dłużej biegam tym mam więcej dylematów :)
..i zamiast zachowywać się jak normalna kobieta czyli kupować buty na obcasie i torebki to ja kupuję wszystko to co do biegania ;)

Może powiem, że biegam 3-4 razy tygodniowo max. 10 km ( na różnym terenie asfalt i dróżki leśne ) natomiast w przyszłości plan treningowy na półmaraton.

Mam nadzieję, że każdy zrozumiał moje pytanie mimo, iż jest trochę chaotyczne. ;)
Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

Jezelimskrecilas kostke to moze potrzebujesz butow o nizszej podeszie ,a ni z mocna stabilizacja, i ze buty sa drozsze to ni znaczy ze automatycznie beda lepsze, niestety na poczatku trzeba poeksperymentowac z butami zanim znajdzie sie wlasciwa drogge:-) za jakis czas sama bedziesz wiedziec co Ci odpowiada,
Monika87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

...ale czy Wy na początkowej drodze biegania szliście do sklepu i dobieraliście sobie but do rodzaju stopy?
Czy to była właśnie metoda prób i błędów? :)

Przepraszam, że tak pytam ale pojawia mi się coraz więcej wątpliwości czy jest sens wydawać 500-600 zł na buty kiedy mogę sobie kupić coś o wiele tańszego a będą mi tak samo dobrze służyć.
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiscie ze jest sens wydania 6 stow, ale nie na buty do biegania, kiecke i torebke sobie kup:-) jak masz taka potrzebe, a do bieganiia buty maja byc wygodne i jak najmniejnprzeszkadzac, a te flexy to chyba taka lagodniejsza odmiana free, moga pomoc wzmocnic stopy
Monika87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

850 pisze:Oczywiscie ze jest sens wydania 6 stow, ale nie na buty do biegania, kiecke i torebke sobie kup:-) jak masz taka potrzebe, a do bieganiia buty maja byc wygodne i jak najmniejnprzeszkadzac, a te flexy to chyba taka lagodniejsza odmiana free, moga pomoc wzmocnic stopy
Wyczuwam sarkazm ;)

zaryzykuje.. najwyżej jak te nie będą dobre to zostanie mi już kupno w sklepie ze zbadaniem stopy :)
Dzięki.
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Monika87 pisze:
850 pisze:Oczywiscie ze jest sens wydania 6 stow, ale nie na buty do biegania, kiecke i torebke sobie kup:-) jak masz taka potrzebe, a do bieganiia buty maja byc wygodne i jak najmniejnprzeszkadzac, a te flexy to chyba taka lagodniejsza odmiana free, moga pomoc wzmocnic stopy
Wyczuwam sarkazm ;)

zaryzykuje.. najwyżej jak te nie będą dobre to zostanie mi już kupno w sklepie ze zbadaniem stopy :)
Dzięki.
Ale gdzie Ty go wyczuwasz? Nie ma'go nawet mmiedzy wierszami, jesli nie jasno cos napisalem ,to chetnie wytlumacze ,co autor mial na mysli:-)
Monika87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

850 pisze: Ale gdzie Ty go wyczuwasz? Nie ma'go nawet mmiedzy wierszami, jesli nie jasno cos napisalem ,to chetnie wytlumacze ,co autor mial na mysli:-)
z tą kiecką i torebką ;)

Dlatego to napisałam bo przypomniało mi się jak koleżanka napisała "Normalne kobiety kolekcjonują buty, torebki, niekiedy mężczyzn a ja zostanę specjalistką w kolekcjonowaniu stabilizatorów i opasek uciskowych"
To mi się skojarzyło że ja chyba do normalnych kobiet też nie należę bo kiecek nie kupuję ani torebek tylko buty do biegania, koszulki, spodenki , skarpetki.. ;) wspaniale..
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Monika87 pisze:
850 pisze: Ale gdzie Ty go wyczuwasz? Nie ma'go nawet mmiedzy wierszami, jesli nie jasno cos napisalem ,to chetnie wytlumacze ,co autor mial na mysli:-)
z tą kiecką i torebką ;)

Dlatego to napisałam bo przypomniało mi się jak koleżanka napisała "Normalne kobiety kolekcjonują buty, torebki, niekiedy mężczyzn a ja zostanę specjalistką w kolekcjonowaniu stabilizatorów i opasek uciskowych"
To mi się skojarzyło że ja chyba do normalnych kobiet też nie należę bo kiecek nie kupuję ani torebek tylko buty do biegania, koszulki, spodenki , skarpetki.. ;) wspaniale..
Normalne kobieety to robia to co lubia i w czym sie odnajduja, takie jest moje zdanie, jesli Tobie odpowiada bieganie to to co w tym zlego i nie slyszalem by biegacze kolekcjonowali sttabilizatory i opppaski uciskowe, wracajjac do tematu buty to jest indywidualna sprawa nie kazdemu pasuje to samo, i prawie kazdy ma w szafie jakies niedopasowane obuwie, trudnoo jest jednoznacznie odpowiedziec co bedzie dobre dla Ciiebie,, jak zamowisz flexy, to sie przekonasz czy sa dobre, innej metody nie ma:-)
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Monika87 pisze:...ale czy Wy na początkowej drodze biegania szliście do sklepu i dobieraliście sobie but do rodzaju stopy?
Tak, i to był błąd. Nie dość, że zapłaciłem prawie 3x tyle, co płacę teraz, to jeszcze dostałem buty "wspomagające i wzmacniające moją stopę", dzięki czemu po roku miałem stopy równie źle działające, jak na początku i te same problemy z kolanami.
Potem było dużo czytania, dużo próbowania i jest gites
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ