Witam 2 dni temu zakupiłem buty startowe saucony fastwitch5 pod kątem biegu w OWM, są to moje pierwsze startówki na co dzień biegam w Asics GT2000. Od razu poszedłem w nich biegać, niestety w zasadzie od początku bolała mnie "poduszka" (miejsce pod palcami) przy każdym kroku w prawej stopie. Dodam że w zeszłym roku miałem kontuzję tej stopy - złamanie zmęczeniowe 3 kości śródstopia. Pytanie czy te buty jeszcze mogą się "ułożyć", czy naturalne są takie bóle przy pierwszych startówkach?
Na dzisiaj planuję jeszcze jeden krótki trening w Sauconach na początku przyszłego tygodnia i na jego podstawie podjąć decyzję. Nie ukrywam że szkoda by mi było męczyć się z takim bólem lub co gorsza przerwać maraton do którego trenowałem parę miesięcy.
Byłbym nawet skłonny zainwestować w inne startówki jeżeli jest jeszcze taki sens, zostało tylko 5 treningów do OWM
Moja waga 80kg, cel na maraton złamać 3:10, biegam od 2,5 pół roku (z półroczną przerwą w zeszłym roku)
maraton 3.25.57 - 2012
połówka 1.36.58 - 2012
10km 40.00 - 2012
5km 18.49 - 2014
saucony fastwitch 5 - ból stopy tydzień przed maratonem
- turbojajko
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na codzien biegasz w gt2000 ,ktore maja z tego co wiem olbrzymia amortyzacje. Po przesiadce na saucona , nie dziwi mnie ,ze bola cie stopy. Amortyzacja w tych sauconach jest niczym w porownaniu do asicsa 2000gt.
Tu wlasnie widze problem, za mocno zredukowales amortyzacje i za szybko. Moze powinienes pobiegac najpierw w czyms pomiedzy asicsami a sauconami?
Przy twojej wadze , sorry , ale 80 kg to jednak sporo na biegacza, odpuscil byl sobie wogole cos takiego ja startowki. Ja radzilbym po prostu zakupic buty z mniejsza amortyzacja , jesli koniecznie chcesz czuc asfalt.
Tu wlasnie widze problem, za mocno zredukowales amortyzacje i za szybko. Moze powinienes pobiegac najpierw w czyms pomiedzy asicsami a sauconami?
Przy twojej wadze , sorry , ale 80 kg to jednak sporo na biegacza, odpuscil byl sobie wogole cos takiego ja startowki. Ja radzilbym po prostu zakupic buty z mniejsza amortyzacja , jesli koniecznie chcesz czuc asfalt.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:00
- Życiówka w maratonie: 3:25:58
OK, dzięki za sugestię. Pobiegnę w Asicsach, za późno żeby testować inne buty.
A tak z ciekawości to ile można urwać ze "startówkami"? Wiem że pytanie dosyć abstrakcyjne ale mówimy tu o sekundach czy paru minutach na moim przykładzie?
A tak z ciekawości to ile można urwać ze "startówkami"? Wiem że pytanie dosyć abstrakcyjne ale mówimy tu o sekundach czy paru minutach na moim przykładzie?