Nowe buty - boląca stopa
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
Kupiłem nowe buty (adidas energy boost, więc kiepska amortyzacja odpada). Klepałem je przez ok 200km na krótkich dystansach, żeby przygotować nogę i zdecydowałem się na dłuższe wybieganie.
Ale.... po kilkunastu kilometrach zacząłem odczuwać koszmarny ból w pięcie (stęp) i zewnętrznym śródstopiu. Po 22 kilometrze nie byłem w stanie zrobić centymetra dalej. Poddałem się....
Od trzech dni nie mogę chodzić.
Teraz zasadnicze pytanie: O co kaman?
Mam neutralną stopę, buty neutralne. Wkładki używałem te, które były oryginalnie.
Co mogło zawalić? Co zmienić?
Dacie jakieś wskazówki?
Kupiłem nowe buty (adidas energy boost, więc kiepska amortyzacja odpada). Klepałem je przez ok 200km na krótkich dystansach, żeby przygotować nogę i zdecydowałem się na dłuższe wybieganie.
Ale.... po kilkunastu kilometrach zacząłem odczuwać koszmarny ból w pięcie (stęp) i zewnętrznym śródstopiu. Po 22 kilometrze nie byłem w stanie zrobić centymetra dalej. Poddałem się....
Od trzech dni nie mogę chodzić.
Teraz zasadnicze pytanie: O co kaman?
Mam neutralną stopę, buty neutralne. Wkładki używałem te, które były oryginalnie.
Co mogło zawalić? Co zmienić?
Dacie jakieś wskazówki?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na razie nic innego nie pozostaje.
Szkoda mi tych butów, bo na krótkich dystansach czuję się w nich, jakbym nosił kapcie.
Niestety, w sklepie nie da się sprawdzić wybiegania.
A jeśli chodzi o odległości, to nie było to nic nadzwyczajnego. a noga WYSIADŁA (tak automatycznie, jak na guzik) po 22 i mnie odłączyło od powierzchni
Próbowaliście kiedyś robić na zamówienie wkładki?
Szkoda mi tych butów, bo na krótkich dystansach czuję się w nich, jakbym nosił kapcie.
Niestety, w sklepie nie da się sprawdzić wybiegania.
A jeśli chodzi o odległości, to nie było to nic nadzwyczajnego. a noga WYSIADŁA (tak automatycznie, jak na guzik) po 22 i mnie odłączyło od powierzchni

Próbowaliście kiedyś robić na zamówienie wkładki?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:25
- Życiówka w maratonie: 3:20:59
Zaczne od tego, ze waze nie malo- ok. 86kg. Kupilem boosty z ciekawosci. Na dystansach do polmaratonu spisuja sie swietnie, tak samo na treningach tempowych czy interwalowych (od 3.30 do 4.20 min/km). Zero bolu czy jakichkolwiek problemow. Schodki zaczynaja sie przy wolniejszych wybieganiach. Kilka razy skusilem sie na nie w boostach i to byl blad. Bol-to wszystko. W zeszlym roku pobieglem w nich maraton w Krakowie, mialo byc na spokojnie, bez cisnienia, wyklepac kilometry. Po 25 siadly kolana, po 30 prosilem o dobicie. Z mety na kwatere ledwo sie doczlapalem. Jak dla mnie moral taki - adidas e.b. jest wysmienity ale tylko do szybkiego biegania...