Polar - Polar Fitness Test (OwnIndex)

Awatar użytkownika
mirfak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam
Czy korzystacie z tej funkcji? Na jakich podstawach fizjologicznych ona bazuje i czy jakies praktyczne zastosowanie?
pozdrawiam, mirfak
PKO
Awatar użytkownika
Andrzej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja korzystam z tego testu,i powiem ci ze sprawdza sie,np. jak bylem chory niedawno ,to mialem wynik testu 48!!! gdzie normalnie mam 57!!! odrazu odczuwam te wskazania na treningu,wyzszy puls,oslabienie i brak sily ...Polar odrazu ci to pokaze na tym tescie!!!Polar dane czerpie z ustawien jakie mu wprowadziles o sobie i z testu pracy serca ,tak mi sie wydaje:)
Andrzej
Awatar użytkownika
jozefa25
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja mam pewne wątpliwości co do wartości tego testu
w trakcie zrzucania wagi czyli Marca 2003 doszedłem do wartości 52, Wakacje odrobinę przebąblowałem, jesień - od września rozpocząłem intensywne przygotowanie do zimowych zawodów wioślarskich no i przy okazji postanowiłem złożyć rowerek i wystartować w kilku maratonach rowerowych.
W ciągu tyg. miałem 3 treningi
- poniedziałek ergometr
- środa Krakowskie Błonia bieganie troszeczkę dla utrzymania tempa niż mocne zmęczenie czyli od 3 do 5 okrążeń  przy HR w okolicach 147-167 (HRmax liczone ze wzoru 184) czyli luz
- sobota lub częściej niedziela Rower od 40 do 120 km tempo 17-18 km/h
i w obecnej chwili w trakcie pomiaru Fit. Test wychodzi że mój OwnIndex jest na poziomie 31 a HRmax-p na poziomie 178.
To co widzę a co czuję to jest całkowicie rozbieżne.
Może ktoś potrafi mi poradzić jak coś takiego interpretować?
Awatar użytkownika
Andrzej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no nie masz co sie dziwic ze masz taki wynik w tescie -52.Daj sobie "w kosc" podnies prog tlenowy,biegaj ok 50 min na granicy progu i po jakims czasie zrob znowu test! Ja po miesiecznej przerwie mialem 48 a normalnie gdy trenuje mam 57,jak bym zrobil 3 miesiace przerwy to mialbym taki sam wynik jak Twoj.Rowerem nie zrobisz tego co daje bieganie,chyba ze bedziesz dawal na nim na maxa caly czas:)
Andrzej
Kenji
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kto powiedział,że rowerem nie zrobi sie tego,co bieganiem?Tu także z powodzeniem można ustalić sobie tempo na granicy progu-nie widzę problemu:nienie:.W moim przypadku podobnie niższe wartości OwnIndex obserwuję u siebie przed okresem przygotowań,gdy mniej trenuje i intensywność nie jest jeszcze tak znaczna;potem gdy już jest lepiej z formą,także OwnIndex wzrasta;)
T.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ