Forerunner 201 firmy GARMIN
- hogart
- Wyga
Wreszcie wczoraj odebrałem długo oczekiwany Forerunner. Już prawie zdążyłem zamówić w USA ( 130 $ a cło wcale nie takie wielkie ), ale na szczęcie EXCEL tym razem dotrzymał terminu dostawy. Wracając jednak do pierwszego wrażenia to powiem - SUPER!!! Ergonomia, estetyka, wyświetlacz wszystko zgodne z wcześniejszymi opisami. GPS po pierwszym włączeniu "odnalazł się " po 20 minutachi działa nawet w nie tak bardzo otwartych terenach ( np. w samochodzie ) czasami jednak przypominając o słabym sygnale lub nawet zadając pytanie : " Czy nie jesteśmy w pomieszczeniu zamkniętym ? ". Oczywiście można ustawić wszystkie europejskie jednostki i strefy czasowe. Zaskoczenie na PLUS - możliwość wyboru języka - POLSKI !!! Natomiast na minus - brak instrukcji w języku polskim. Mam nadzieję, że Excel szybko coś z tym zrobi.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A jaki ma zasilacz, to znaczy mozesz podeslac na priva jakie napiecie wyjsciowe, ile hz i czy ma koncowki euro/USA? Kupowales w Excelu, to pewnie jest z polskim zasilaczem, ale jesli w USA to jak rozwiazales ten problem?
- hogart
- Wyga
Co do zasilacza to w komplecie kupionym w Polsce jest wszystko OK - wtyczka polska a nawet dodatkowo przejściówka na USA . Na marginesie, z zasilaczami amerykanskimi nie ma problemu . Mozna kupic transformator na Allegro za 15 zl. Niestety nie mialem okazji ostatnio pobiegac ( zdradziem bieganie dla nart
) dlatego na temat funkcji Forerunerra w praktyce jeszcze sie nie wypowiem. Pozdrawiam.

- hogart
- Wyga
Na koniec - rano zrobiłem test w terenie na odcinku 10 km. Niestety tak jak każdy GPS, Forerunner nie lubi drzew i co chwilę pojawiał się komunikat o słabym sygnale. Prawdopodobnie na wiosnę gdy dojdą liście sygnału na tej trasie w ogóle nie będzie. Co prawda po wejściu na otwartą przestrzeń od razu uaktualnia dane lecz chwilowe wskazania są przekłamane ( oprócz stopera oczywiście ) i przy pomiarach międzyczasów na krótkich odcinkach informacje z nimi związane ( np. średnie tempo ) przestają mieć sens. Kończąc optymistycznie, nadal zadziwia mnogość funkcji do wyboru, statystyki i ich formy graficznego przekazu. Jeżeli dojdzie do tego soft do PC ( podobno na początku roku a kabel łaczący jest w komplecie ) to naprawdę będzie SUPER.
- stonoga
- Zaprawiony W Bojach
Biegałem cały weekend z Forerunnerem. W terenie otwartym zachowuje sie znakomicie (ma znacznie mniejsze wachania prędkości chwilowej niż inne GPS'y, z którymi biegałem). Jeśli chodzi o las zimowy to zachowuje się niestabilnie- są długie odcinki gdy nie ma sygnału jak też i odwrotnie.
Dlaczego mam wiecej nóg niż mózgów ???
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Znalazłem dość krytyczne opinie w Internecie na temat jakości GPS'a w Forerunner 201. Podobno ma znacznie mniejszą czułość w wykrywaniu i utrzymywaniu kontaktu z satelitami. Na amerykańskich stronach goście biegający z tym urządzeniem brali na trasę także "normalny" GPS Garmina i ten drugi wskazywał np. 8 satelitów w zasięgu podczas gdy Forerunner tracił sygnał... Oczywiście pochlebnych opinii też nie brakuje... byłbym wdzięczny za praktyczne uwagi dotyczące Forerunnera po iluś tam przebytych treningach.... informacje marketingowe bywają bowiem często ostro przesadzone. W kręgu zainteresowania mam też Timex'a Bodylink, co do którego (w właściwie jego poprzednika) nie znalazłem opinii stwierdzających gorszą jakość odbiornika GPS niż w normalnych ręcznych GPS'ach Garmina....
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
- hogart
- Wyga
Dzięki SMS za radę
Juz tak to źle to nie jeżdżę
, tylko np. nachylenie podawane jest chwilowo i po zatrzymaniu znika. Co do ostatniej wypowiedzi - Miałem ten sam problem co Laszlo. Kupić Garmina czy Timexa. Dlaczego Garmin ? Timex od kilku miesięcy zapowiada wejście modelu IronMan BodyLink System, który oprócz GPS ( też Garmin ) ma jeszcze dodatkowo monitor tętna. Lecz nawet pracownik Timexa "on-line" na GG nie wie kiedy wreszcie będzie dostępny - ostatnio, 4 tygodnie temu, podobno już miał być lada dzień. Cena do dzisiaj nie jest znana ( pewnie ok. 1600 zł jeżeli stary model bez monitora kosztuje 1200 zł ). Poza tym samo umiejscowienie GPS-a na ramieniu jest mniej komfortowe w porównaniu z Forerunnerem. Co do czułości - dzisiaj biegałem nad poznańską Maltą ( bieg Sylwestrowy tuż , tuż ...
) na naprawde bardzo otwartej przestrzeni. I też raz pojawił sie komunikat o słabym sygnale. Jednak po podsumowaniu międzyczasów i tempa z wynikami końcowymi to wszystko się zgadza w 100%. Co denerwuje to włączanie i szukanie sygnału - BARDZO DŁUGO !! ( szczególnie jak sie stoi na mrozie
). Jednak ogólnie nadal POZYTYW.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mój znajomy triathlonista ma Timex'a z GPS'em na ramieniu i mówił, że wcale a wcale nie przeszkadza... Używa od paru miesięcy i jest zadowolony.Poza tym samo umiejscowienie GPS-a na ramieniu jest mniej komfortowe w porównaniu z Forerunnerem.
A masz Ci los, też jestem z PoznaniaCo do czułości - dzisiaj biegałem nad poznańską Maltą na naprawde bardzo otwartej przestrzeni. I też raz pojawił sie komunikat o słabym sygnale.

Będziesz miał więcej doświadczeń na poznańskich trasach z Garminem to napisz, jakbyś potrzebował asysty na treningu w zalesionym terenie też napisz, chętnie się przebiegnę

Laszlo
-
- Zaprawiony W Bojach
ehh, widze ze coraz wiecej poznaniakow na forum .
Chlopaki , a moze byscie wpadli kiedys na sobotnie bieganie
KB Maniac Poznan . Tutaj znajdziecie informacje
http://www.kbmaniac.republika.pl
Hogart: Do zobaczenie na biegu sylwestrowym , pewnie poznasz
nasze niebieskie koszulki
Chlopaki , a moze byscie wpadli kiedys na sobotnie bieganie
KB Maniac Poznan . Tutaj znajdziecie informacje
http://www.kbmaniac.republika.pl
Hogart: Do zobaczenie na biegu sylwestrowym , pewnie poznasz
nasze niebieskie koszulki

[i]swim - bike - run [/i]