GPS w telefonie i aplikacje biegowe
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Mam pytanie do kolegów i koleżanek używających aplikacji biegowych w smartfonach.
Jak sobie radzicie z realizacją planów treningowych w oparciu o powyższy sprzęt?
Niedawno postanowiłem urozmaicić swoje bieganie i wprowadziłem raz w tygodniu bieg zmienny (kilometr wolny, kilometr szybki, kilometr wolny, itd.).
Póki co wykorzystuję endomondo (wersja darmowa) do kontroli dystansu i średniego tempa poszczególnych kilometrów.
Nie bardzo wiem za to jak poradzić sobie z innymi treningami specjalistycznymi np. 1200m szybko na przerwie 3min, czy interwały 400m.
Nie mam dostępu do bieżni i nie chcę też inwestować w garmina. Z endomondo jestem zadowolony, ale w sumie mogę zamienić tą aplikację na inną.
Jak sobie radzicie z realizacją planów treningowych w oparciu o powyższy sprzęt?
Niedawno postanowiłem urozmaicić swoje bieganie i wprowadziłem raz w tygodniu bieg zmienny (kilometr wolny, kilometr szybki, kilometr wolny, itd.).
Póki co wykorzystuję endomondo (wersja darmowa) do kontroli dystansu i średniego tempa poszczególnych kilometrów.
Nie bardzo wiem za to jak poradzić sobie z innymi treningami specjalistycznymi np. 1200m szybko na przerwie 3min, czy interwały 400m.
Nie mam dostępu do bieżni i nie chcę też inwestować w garmina. Z endomondo jestem zadowolony, ale w sumie mogę zamienić tą aplikację na inną.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Endomondo dobrze sobie radzi z takimi treningami ale tylko w wersji płatnej. Z drugiej strony wersja Pro majątku nie kosztuje a skoro mówisz, że jesteś z tego programu zadowolony.... Tu masz porównanie wersji:KrzysiekJ pisze:Mam pytanie do kolegów i koleżanek używających aplikacji biegowych w smartfonach.
http://www.endomondo.com/features
-
- Zaprawiony W Bojach
A na radia samochodowe coś doradzisz/podpowiesz? K****, czy naprawdę nasz naród musi wszystko kraść? P******** mentalność! Przecież ta apka kosztuje kilkanaście zł, to taki dramat?Aelion pisze:A endomondo pro pirackie, ale dzialajace bardzo dobrze mozna za darmo sciagnac (ukraść) bez problemu z chomikuj.pl:P Nie namawiam, ale podpowiadam :D
Przepraszam za te wygwiazdkowane słowa ale jak my mamy być poważnie traktowani, jak wszędzie dookoła prezentujemy taką filozofię?
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Moim zdaniem, bieganie interwałów według GPS mija się z celem. Ten system jest niedokładny i potrafi znacząco przekłamać pokonany dystans oraz tempo biegu. Przebiegam sobie kółka stadionu po pierwszym torze, to wychodzi mi raz 405, innym razem 425 metrów. Biegnę równym, mocnym tempem, to raz pokazuje 3:40, a za chwilę 4:20/km.
Jeżeli nie masz dostępu do stadionu, to może wymierz sobie odcinki na znanej trasie i trening interwałowy rób tam. Można też biegać interwały na czas, ale trzeba mieć dobre wyczucie tempa. Wiem, że niektóre aplikacje mają funkcję treningu interwałowego na czas.
Ostatnio biegam interwały z napisaną przeze mnie aplikacją RunCalc, w której ustawiam czas interwału i czas przerwy, a telefon wydaje dźwięki (gwiżdże), kiedy mam zacząć i kiedy skończyć interwał. W ogóle nie patrzę wtedy na zegarek ani na ekran komórki – skupiam się na technice biegu i gwizdkach. Ostatnio biegałem trening szybkościowy, na zmianę: 50 m sprintu i 50 metrów szybko, to ustawiłem sobie interwał 8 sekund, przerwa 11 sekund. Aplikacja jest dostępna na stronie internetowej, do końca marca można ją testować pod tym linkiem.
Jeżeli nie masz dostępu do stadionu, to może wymierz sobie odcinki na znanej trasie i trening interwałowy rób tam. Można też biegać interwały na czas, ale trzeba mieć dobre wyczucie tempa. Wiem, że niektóre aplikacje mają funkcję treningu interwałowego na czas.
Ostatnio biegam interwały z napisaną przeze mnie aplikacją RunCalc, w której ustawiam czas interwału i czas przerwy, a telefon wydaje dźwięki (gwiżdże), kiedy mam zacząć i kiedy skończyć interwał. W ogóle nie patrzę wtedy na zegarek ani na ekran komórki – skupiam się na technice biegu i gwizdkach. Ostatnio biegałem trening szybkościowy, na zmianę: 50 m sprintu i 50 metrów szybko, to ustawiłem sobie interwał 8 sekund, przerwa 11 sekund. Aplikacja jest dostępna na stronie internetowej, do końca marca można ją testować pod tym linkiem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Interwały "na czas" też można bez problemu ustawić w Endo i pewnie w innych apkach biegówych również. Jakkolwiek fajnie, że napisałeś takie narzędzie, to wydaje mi się, że jeżeli ktoś chce sobie w Endo rejestrować trening, to musiałby uruchamiać jednocześnie 2 aplikacje. Oczywiście jest to możliwe, natomiast użyteczność i wygoda sporo niższa niż w przypadku, kiedy masz all-in-one.Roberto Celinho pisze:Moim zdaniem, bieganie interwałów według GPS mija się z celem. Ten system jest niedokładny i potrafi znacząco przekłamać pokonany dystans oraz tempo biegu. Przebiegam sobie kółka stadionu po pierwszym torze, to wychodzi mi raz 405, innym razem 425 metrów. Biegnę równym, mocnym tempem, to raz pokazuje 3:40, a za chwilę 4:20/km.
Oczywiście, jeśli nie zależy nam na rejestracji treningu, to Twoja aplikacja może być dobrym udogodnieniem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 56:00
Kolaj pisze:A na radia samochodowe coś doradzisz/podpowiesz? K****, czy naprawdę nasz naród musi wszystko kraść? P******** mentalność! Przecież ta apka kosztuje kilkanaście zł, to taki dramat?Aelion pisze:A endomondo pro pirackie, ale dzialajace bardzo dobrze mozna za darmo sciagnac (ukraść) bez problemu z chomikuj.pl:P Nie namawiam, ale podpowiadam :D
Przepraszam za te wygwiazdkowane słowa ale jak my mamy być poważnie traktowani, jak wszędzie dookoła prezentujemy taką filozofię?
weź się nie pruj człowieku, jakieś problemy z głową?
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Masz rację, jeżeli te interwały "na czas" dobrze sprawdzają się w Endomondo i ktoś biega z tą aplikacją, to nie ma sensu zmieniać.Kolaj pisze:Interwały "na czas" też można bez problemu ustawić w Endo i pewnie w innych apkach biegówych również. Jakkolwiek fajnie, że napisałeś takie narzędzie, to wydaje mi się, że jeżeli ktoś chce sobie w Endo rejestrować trening, to musiałby uruchamiać jednocześnie 2 aplikacje. Oczywiście jest to możliwe, natomiast użyteczność i wygoda sporo niższa niż w przypadku, kiedy masz all-in-one.
Oczywiście, jeśli nie zależy nam na rejestracji treningu, to Twoja aplikacja może być dobrym udogodnieniem.
Już wcześniej zastanawiałem się nad tym, czy dopisać też opcję interwałów na dystans lub dystans-czas (określony dystans interwału i czas przerwy), ale mając na względzie dokładność pomiaru GPS stwierdziłem, że nie ma sensu się trudzić, bo sam bym z takiej opcji nie korzystał

- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Dziękuję za rady.
Już w tamtym roku przymierzałem się do wystrugania kilku kołków drewnianych i odmierzenia 10ciu 200u metrowych odcinków, ale zima mnie odstraszyła.
Chyba powrócę do tego pomysłu, zwłaszcza że ostatnio biegam wcześnie rano w okolicy terenu mocno "przemysłowego" i mam tam do dyspozycji m.in. 3km nieuczęszczanego chodnika wzdłuż prostej drogi.
No ale pozostaje kwestia treningów wyjazdowych podczas urlopu czy długich weekendów. Tym bardziej, że po dwóch miesiącach chciałbym wdrożyć dwa akcenty w tygodniu.
Spodobał mi się pomysł interwałów na czas.
Roberto:
Nie udaje mi się wejść na stronę wskazaną w linku. Czy możesz go zweryfikować?
Już w tamtym roku przymierzałem się do wystrugania kilku kołków drewnianych i odmierzenia 10ciu 200u metrowych odcinków, ale zima mnie odstraszyła.
Chyba powrócę do tego pomysłu, zwłaszcza że ostatnio biegam wcześnie rano w okolicy terenu mocno "przemysłowego" i mam tam do dyspozycji m.in. 3km nieuczęszczanego chodnika wzdłuż prostej drogi.
No ale pozostaje kwestia treningów wyjazdowych podczas urlopu czy długich weekendów. Tym bardziej, że po dwóch miesiącach chciałbym wdrożyć dwa akcenty w tygodniu.
Spodobał mi się pomysł interwałów na czas.
Roberto:
Nie udaje mi się wejść na stronę wskazaną w linku. Czy możesz go zweryfikować?
- Roberto Celinho
- Stary Wyga
Link działał, ale w tej chwili jest chyba jakaś chwilowa awaria serwera, na której działa ta strona (problem firmy świadczącej dla mnie usługę hostingu). Spróbuj proszę później.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Endo w wersji pro to bardzo dobra inwestycja. Daje większe możliwości odnośnie interwałów i konfigurowanie Audio Cues - kiedy i jakie informacje o postępie treningu są podawane do słuchawek. I zgadzam się w 100% z Kolaj. Proponowanie instalacji Endo z chomika to czyste buractwo. Jakoś w wątkach o kupowaniu butów nikt nie sugeruje ich kradzieży, skoro propozycje modeli przekraczają budżet pytającego.
Odnośnie dokładności GPS to nie popadałbym w czarnowidztwo. Z tytułu tego, że pomiar sfiksuje i ktoś przebiegnie 1050m lub 950 zamiast planowanej kilometrówki nic złego się nie stanie, to nadal będzie dobry trening. Na pewno lepszy niż łupanie kilometrów w równym tempie (choć wybiegania też są oczywiście potrzebne). Nie popadajmy w paranoję. Biegam z Garminem, wiem, że oszukuje i nauczyłem się z tym żyć. Już nawet przeliczam na zawodach, o ile może oszukać i jak do jego wskazań korygować tempo. Na półmaratonie tempo średnie liczone z zegarka jest ok 2sek/km wyższe niż faktyczne.
A autora wątku szczerze namawiam do zakupu Endo Pro, skoro już masz konto i się polubiłeś z aplikacją. 20pln to nie majątek, można polować na oferty promocyjne, ale to różnica jednego piwa w tą czy w drugą stronę.
Odnośnie dokładności GPS to nie popadałbym w czarnowidztwo. Z tytułu tego, że pomiar sfiksuje i ktoś przebiegnie 1050m lub 950 zamiast planowanej kilometrówki nic złego się nie stanie, to nadal będzie dobry trening. Na pewno lepszy niż łupanie kilometrów w równym tempie (choć wybiegania też są oczywiście potrzebne). Nie popadajmy w paranoję. Biegam z Garminem, wiem, że oszukuje i nauczyłem się z tym żyć. Już nawet przeliczam na zawodach, o ile może oszukać i jak do jego wskazań korygować tempo. Na półmaratonie tempo średnie liczone z zegarka jest ok 2sek/km wyższe niż faktyczne.
A autora wątku szczerze namawiam do zakupu Endo Pro, skoro już masz konto i się polubiłeś z aplikacją. 20pln to nie majątek, można polować na oferty promocyjne, ale to różnica jednego piwa w tą czy w drugą stronę.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Może faktycznie wykupię na rok.
Muszę tylko sprawdzić jak wygląda opcja zapłaty. Nie mam wypukłej karty kredytowej, a nie wiem, czy jest dostępna inna - bardziej przyjazna dla mnie - forma wykupu abonamentu.
A w przyszłym roku pewnie uda mi się złamać 3h w maratonie, więc będę miał dobry powód żeby sprawić sobie w prezencie garmina.
Muszę tylko sprawdzić jak wygląda opcja zapłaty. Nie mam wypukłej karty kredytowej, a nie wiem, czy jest dostępna inna - bardziej przyjazna dla mnie - forma wykupu abonamentu.
A w przyszłym roku pewnie uda mi się złamać 3h w maratonie, więc będę miał dobry powód żeby sprawić sobie w prezencie garmina.
- Aelion
- Stary Wyga
z tego co wiem to aplikacja endomondo pro jest to koszt jednorazowy poprzez play store, na rok to mozesz wykupić konto PremiumKrzysiekJ pisze:Może faktycznie wykupię na rok.

-
- Zaprawiony W Bojach
Dokładnie tak. Premium to jest subskrypcja dotycząca funkcjonalności serwisu webowego. Chociaż nie jestem w 100% czy ta subskrypcja nie jest jednak niezbędna, żeby w aplikacji to aktywować. Bo interwały są wymienione jako funkcjonalność Premium na tej stronie:Aelion pisze:KrzysiekJ pisze:z tego co wiem to aplikacja endomondo pro jest to koszt jednorazowy poprzez play store, na rok to mozesz wykupić konto Premium
https://www.endomondo.com/premium
Niestety nie mam jak tego sprawdzić bo akurat mam i Pro i Premium i tej subskrypcji nie da się czasowo dezaktywować.