Brooks Glycerin 11

Marcel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Przymierzam się do zakupu butów. Z kilku oferowanych par pozostawiłem Adidas Energy Boost2 oraz Brooks Glycerin 11. Glycerin świetnie trzymają stopę, tworzą bardzo komfortowe wrażenie, wszystko wygląda super, ale mam tylko wątpliwości co do amortyzacji. Zastosowano w nich technologie zwana DNA, która ma dostosowywać się do intensywności biegu i doskonale amortyzować oraz jednocześnie utrzymywać wysoką sprężystość. Biorąc but do ręki od razu odniosłem jednak wrażenie, że podeszwa nie jest zbyt miękka jak w innych butach takich jak chociażby Nimbus 15 Asicsa, do których Glycerin 11 jest porównywany. Zakładając buty i robiąc próbny rozbieg po sklepie nie poczułem również tej szczególnej amortyzacji o której mowa w przypadku technologii DNA. Być może jednak warunki sklepowe nie są odpowiednim środowiskiem do testowania i wydawania opinii na temat nowego obuwia więc zastanawiam się, czy ta technologia naprawdę tak świetnie działa tylko jeszcze się o tym nie przekonałem i warto zaryzykować i kupić Glycerin, czy lepiej przy wadze 85kg poszukać innych butów i bardziej tradycyjnej amortyzacji? Jest ktoś w stanie wypowiedzieć się szerzej, podzielić spostrzeżeniami z użytkowania Glycerin? Będę wdzięczny za wasze opinie. Opinie specjalistów , które odznalazłem są wspaniałe dla Glycerine 11, ale odszukałem też wpis użytkownika na którymś forum, który pisze, że po krótkim okresie użytkowania Glycerin zaczęł odczuwać dyskomfort i bóle kolan, których nie doznawała biegając wcześniej w NIke i Mizuno. Jestem ciekawy czy ktoś ma doświadczenie z Glycerin.
Pozdrawiam
PKO
anbru
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam w Glycerinach od kilku lat ( wersje 6,8,10 ) Jak dla mnie rewelacyjny but na dłuższe wybiegania. W moim odczuciu bardzo dobrze amortyzowany ( moja waga ok. 86 kg ) Trzeba jednak wziąć pod uwagę indywidualne preferencje i na pewno nie ograniczać się do jednej marki. Oprócz Brooksa biegam jeszcze w butach Nike i Adidas. Moje pierwsze odczucia po założeniu i wyjściu na trening w Glycerinach było niesamowite. Nigdy nie miałem tak wygodnych i dobrze amortyzowanych butów. Jak widać ufam Brooksowi do tej pory i pewnie zawsze będę posiadał choć jeden model tej marki. Zastanów się jeszcze nad najnowszym modelem, który aktualnie jest w ofercie w dobrej cenie - mianowicie Transcend. Bardzo fajny but. Niestety jeszcze w nim nie biegałem, ale zapowiada bardzo interesująco i zapewne się na niego skuszę. Wiem, że wybór jest trudny. Po prostu wybierz buty w których po pierwszym założeniu czujesz większą wygodę i z biegiem czasu dokup drugą parę innego producenta.
Mnie osobiście Adidas Boost nie zachwycił. Poczekam na dalszy rozwój tej technologii i może kiedyś się skuszę. Zamiast Boosta wybrałem Glide 5 i jestem bardzo zadowolony. Bardzo sprężysty i wygodny but, również mogę go śmiało polecić.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, 20:43 przez anbru, łącznie zmieniany 1 raz.
dobrzan
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:52

Nieprzeczytany post

Potwierdzam. Zrobiłem 1000km w Glycerinach 9. Buty wręcz niewiarygodnie miękkie. Amortyzacja - boska.
Jednak trochę poczytałem na temat amortyzacji i tego jak źle wpływa na stopę, i przesiadłem się na minimalne Merrelle :)
Z jednej skrajności w drugą :)
Obrazek
Marcel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję pięknie za cenne informację. Jestem prawie przekonany do zakupu Glycerin 11. Mam też adidas glide 5, ale używam ich tylko na krótsze treningi bo jednak są dla mnie trochę za twarde. Do tej pory biegałem większość treningów Nike i byłem zadowolony, ale nowe modele Nike jakoś mnie nie przekonują. Pozostaje przy glycerinach.
pozdr
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

Mam drugą parę G11...
W pierwszej, ważąc 77kg przebiegłem prawie 700km zanim zacząłem odczówać bóle tu i tam. Półmaraton udało mi się przebiec w nich w 96 minut z groszem.
Teraz ważę 74kg i używam 3 par na zmianę: do treningów szybkich mam Cumulus15 a do odległości powyżej 20km używam Glycerin11 ( ok 500km) oraz nowe Vomeero 8.
Czekałem na Glycerin12, ale promocja cenowa na Nike sprawiła, że chwyciłam te Vomero...
No i jestem bardzo zadowolony!
W ciągu ostatnich 4 tygodni przebiegłem sesję 30km w Glycerin11 i sesję 29km w Vomero i muszę powiedzieć, że wygodniej biega mi się w nike'ach.
Jestem ciekawy jak leżą na stopach glycerin12, Brooksy i ja mieliśmy dobry feeling, ale tak przygoda z Vomero podoba mi się :hejhej:
Nie wiem jeszcze, w których przebiec za 6 tygodni maraton w Gdańsku

Czytając poprzedni post Marcela przychodzi mi na myśl przysłowie angielskie: one man's meat is another man's poison
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ