Źle dobrane buty?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W sklepie sprzedawca określił, że mam lekkopółśrednią supinację (z tego co czytam to faktycznie tak jest), a sprzedał mi buty Asics Gel Phoenix 5, które, z tego co znalazłem w internecie, dostępne są tylko w wersji dla neutrali/pronatorów. Stąd moje dość laickie pytanie (to moje pierwsze nieneutralne buty): jak powinien być dopasowany but w stosunku do supinującej stopy? Obecnie największy nacisk czuję na wewnętrznej stronie śródstopia, na pięcie mniejszy niż w butach neutralnych. To dobrze czy źle? Podczas normalnego chodu stopa układa się w lekkie V, czyli bez różnicy.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To jest but o mocno stabilizującym charakterze, dosyć sztywny ale jeśli czujesz sie w nich dobrze to ryzyko, że zrobisz sobie krzywdę jest niewielkie.
Chyba, że ten nacisk który czujesz od wewnętrznej strony jest nieprzyjemny, drażniący. Wtedy bym buty wymienił, jeśli masz taką możliwość.
Chyba, że ten nacisk który czujesz od wewnętrznej strony jest nieprzyjemny, drażniący. Wtedy bym buty wymienił, jeśli masz taką możliwość.