Stepper

dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szukam porzadnego steppera do domowego uzytku. Solidnie wykonanego, stabilnego i wytrzymalego (na duzych silownikach olejowych z regulacja). Musi wytrzymywac wage ok. 120kg i przynajmniej godzinny trening.

Jedyny spelniajacy ww. kryteria, jaki dotad znalazlem, to Power Stepper firmy Kettler. Ma jednak kilka wad. Pierwsza to cena 1.900zl. Druga to brak gwarancji na silowniki. Trzecia to zalecenie, aby nie cwiczyc dluzej niz pol godziny.

Czy ktos moze polecic jakas alternatywe? Najlepiej dostepna na poludniu Polski, choc niekoniecznie. Szukam po necie, ale znajduje sama padline.
kamil
PKO
Awatar użytkownika
Pedro
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wlaśnie to jest podstawowy problem - czas treningu. Liczylem, że w Kettlerze nie ma ograniczeń, bo w "padlinie" to najczęściej zaledwie 15 min. Taki trening nie ma sensu.
A może Orbitrek? To urządzenie jest wg mnie ciekawsze.
Pozdr
Pedro
dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z tym czasem to jest roznie. Znam Power Stepper Kettlera z silowni, na ktora swego czasu uczeszczalem. Nie przypominam sobie, aby mial jakies szczegolne problemy. Jeszcze w zamierzchlej przeszlosci meczylem taki prosty model Kettlera - dwa stopnie, raczka i koniec. Ten to wytrzymywal wszystko, a meczony byl po kilkanascie godzin na dobe. Niedawno kupilem sobie taki prosty stepperek za ok. 400zl, sprzedawca w GoSport deklarowal, ze wytrzymuje do 130kg i ma nielimitowany czas treningu. No i rozwalil sie w 24 minucie pierwszego testu po przyniesieniu do domu. W ramach gwarancji zostal naprawiony i poczas kolejnego treningu nie wytrzymal nawet 20 minut. Potem dostalem nowy egzemplarz, ktory byl znacznie trwalszy, wyzional ducha po nieco ponad pol godzinie. Chcieli mi dawac nastepny, ale poprosilem o zwrot pieniedzy.

Z doswiadczenia wiem, ze im bardziej urzadzenie jest wymyslne, tym bardziej jest do chrzanu. Te wszystkie orbitrekopodobne machiny nie nadaja sie do powaznego treningu wytrzymalosciowego, sa raczej dla gospodyn domowych. Poza tym taki czolg zajmuje pol normalnej wielkosci pokoju. Z dobrym stepperem nie ma porownania.
kamil
DeeJaaVuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No niestety dobry stepper czy dobry orbitrek który jest urządzeniem o wiele lepszym od zwykłego steppera to wydatek klilkuset a nawet kilku tysięcy złotych. Orbitrek od steppera (mam na myśli porządny sprzęt, firmowy a nie z supermarketu) jest urządzeniem lepszym chodxby z tego względu że w ćwiczenie zaangażowana jest większa partia mieśni a co za tym idzie następuje szybsze spalanie..chodź jak twierdzą znawcy, spalanie tłuszczu następuje dopiero po 20 minucie treningu tlenowego. Osobiście radze kupić sprzęt markowy takie jak kettler, czy hes tj taki sprzet który używany jest na siłowni i przeznaczony jest do uzywku właśnie na siłowniach a nie użytku domowego. Niestety taki sprzęt jest zazwyczaj 2,3 a nawet 5 krotnie droższy, ale dla kogoś kto poważnie myśli o swoim zdrowiu będzie to napewno opłacalny wydatek.
DeeJaaVuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Aha i jeszcze jedno, nie polecam sprzętu polskiej firmy bacha-sport. Kupiłem stepper z kolumną tejże firmy za 379zł. Nie chciałem kupić jakiegoś "badziewia" niewiadomego pochodzenia za 149zł, wiec zdecydowałem sie na zakup sprzetu bacha sport, bo pomyślałem że w końcu sprzęt jest firmowy - polski, ale się przeliczyłem. Badziew jakich mało, nie chce nawet opisywać co się w nim zniszczyło, ale odradzam kupna sprzetu tej firmy i w ogóle kupowania sprzętu w supermarketach, gdzie sprzet praktycznie nie posiada żadnych atestów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ