Opcja TESTY w PPP SW4

Kenji
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W programie Polara proponowane są opcje testów:Fitness test,test spacerowy UKK,a także testy wysiłkowe i protokoły do nich,tzn.do testu conconiego,na VO2max,próg mleczanowy.
Abstrachując od tego,że dla niektórych jest to tylko "bajer",to mam pytanie,czy jest ktoś,kto w ogóle od pewnego czasu stosuje te opcje i ma to dla niego jakąś wartość porównawczą?Pozdrawiam.:)
T.
PKO
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja używałem Overtraining Test. Z powodów błędów w oprogramowniu się jednak trochę zniechęciłem i przeszedłem na analizę "ręczną"
Kenji
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja stosuję czasem fitness test(s610i);moje spostrzeżenia w tym względzie są różne,tzn.próbowałem wartości oznaczanego przez ten test VO2max i HRmax odnieść do prób wysiłkowych przeprowadzanych podczas testów na zgrupowaniach,w różnych okresach przygotowań.Parametry są porównywalne,tzn.,że chyba coś w tym jest.Wartości testu oczywiście zmieniają się,na pocz.przygotowań kształtują się w granicach 64(OWNindex)190(HRmax),w sezonie 72(OWNindex)195(HRmax);Jedyne wątpliwości mogłoby wzbudzić niezbyt dokładne korelowanie tych wartości z testem UKK(przeprowadzonym w tym samym okresie),który też oznacza przewidywane wartości VO2max i HRmax.Faktycznie chyba jednak test UKK ma zastosowanie raczej wprzypadku osób nie trenujących regularnie.Pozdrawiam.:)
A co np.z próbą conconiego,czy ktoś próbował?

By wykorzystać test na VO2max,należałoby zastosować analizator gazów(wydychany CO2,wdychany O2),aby ocenić próg mleczanowy-odczynniki na stężenie kwasu mlekowego.Wszystko to-w warunkach laboratoryjnych,tak więc nie do wykorzystania"na codzień".Ale test Conconiego można przeprowadzić samemu.
Metodycznie jest to opisane w pomocy programu.Warto wykorzystać tą funkcję by wiedzieć jak dostosowywać obciążenia w kolejnych fazach przygotowań.:)

(Edited by Kenji at 7:23 pm on Dec. 12, 2003)
T.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ