Aplikacja idealna - jaka powinna być?

kiniu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
niedawno zainteresowałem się bieganiem. A, że jestem programistą, to od razu wziąłem się przy okazji za pisanie własnej aplikacji. Wiadomo - jest ich mnóstwo, ale żadna nie jest idealna.

I tutaj moje pytanie do Was.

Jaka powinna być aplikacja idealna? Jakie funkcje powinny się znaleźć, co jest ważne dla biegacza. Co znacie z innych apek, co Wam się podoba, a co chcielibyście zmienić. Co jest przereklamowane?

Będę wdzięczny za Wasze opinie. Przy czym nie chciałbym dyskutować, która obecna apka jest najlepsza, tylko jakie konkretne rozwiązania się sprawdzają.

Nie podam tutaj nazwy mojej apki, żeby post (mój pierwszy) nie był potraktowany jako tania reklama :)

Pzdr
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Interfejs webowy, analiza wszystkich parametrow na wykresach, mozliwosc zoomowania wykresow w dowolnym przedziale, podstawowa analiza tekstowa czyli czas,temp,hr srednio na caly bieg i na poszczegolne lapy, obsluga wielu urzadzen a nie tylko jedynego slusznego producenta, obsluga najwazniejszych przegladarek i systemow operacyjnych. garmin connect ma w zasadzie prawie wszystko gdyby nie to ze nie dziala na wszystkich przegladarkach oraz ze nie dziala na Linuxie (gdzie paradoksalnie najlatwiej o obsluge sprzetu).

Co do meritum to wedlug mnie gra nie warta swieczki i szybko rzucisz to w cholere ale wiem ze i tak sie na to rzucisz. Jesli naprawde masz zaciecie to sprobuj pogadac z garminem ze chcialbys im dorobic wtyczki do chociazby Chrome-a oraz zmodyfikowac te juz istniejace zeby dzialaly pod Linuxem - wiekszy bedzie z tego pozytek.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Strefy tętna, info o opuszczaniu / przechodzenia z jednej do drugiej. Analogicznie z tempem (ale to cięższe do zrobienia). Dowolne ustawianie długości okrążenia. Komunikaty głosowe o poszczególnych parametrac. Możliwość programowania treningu z poziomu apki web i fona.

EDIT:
Wbudowany kalkulator intensywnośni treningowych np. ze strony bieganie.pl - dzięki czemu automatycznie po otagowaniu treningu jako zawody, na podstawie dystancu i rezultatu np. na 5/10 km masz wyliczone prognozy na połówkę i maraton.
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
Szybki90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

POLSKIE komunikaty po przebiegnięciu dystansu , czasu , spalonych kcal itp. bo niestety tego nie ma ani w runtastic ani w endomondo a to będziesz robił na Androida?
NEVER GIVE UP
kiniu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widzę, że na razie sami wypowiadają się sami zaawansowani użytkownicy. Rzeczywiście taka ilość specjalistycznych funkcji, wymaga dużo pracy, ale nie od razu Kraków zbudowano :)

A czy są jakieś uwagi do samego użytkowania? Np. wygoda, intuicyjność, szybkość działania, stabilność?

Pierwsza wersja apki będzie na system iOS.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kiniu, ale nie zapomnij, że w bieganiu chodzi o bieganie a nie o pisanie apek :-)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

kiniu pisze: A czy są jakieś uwagi do samego użytkowania? Np. wygoda, intuicyjność, szybkość działania, stabilność?
To nie sa wymagania, to jest oczywista oczywistosc.
Awatar użytkownika
Szybki90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

iOS i iOS zaczyna mnie to wkur**** wszędzie te iphony je**** to nie taki znów super bo na andka jest dużo lepszych tel niż cały iphone więc może uda Ci się dwie wersje zrobić tylko na andka tak 4.xx w górę. Szybkość i prosta w miarę obsługa to podstawa więc działaj heh. No wiadomo ,że Krakowa od razu nie zbudowano ale jak masz predyspozycje to działaj i twórz xD Pozdrawiam , Szybki90 p.s NIE ZAPOMNIJ O BIEGANIU . . .
NEVER GIVE UP
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Też jestem programistą i zrobiłem aplikację dla biegaczy, choć oczywiście daleko jej do ideału :oczko:

Idealna aplikacja? Wymagania funkcjonalne są takie, że musi robić wszystko to, co najlepsze wersje aplikacji Endomondo, Sports Tracker, RunKeeper, miCoach, Strava i jeszcze kilka innych. Powinna działać na Symbianie, BlackBerry, Androidzie (tu można napisać dwie wersje, bo nie wszyscy mają 4.xx jak sugeruje Szybki90), iOS i Windows Phone. To wszystko byłyby aplikacje natywne, ale przyda się też wersja aplikacji webowej, dostępnej przez przeglądarkę dla wszystkich tych systemów. Aplikacja powinna zapewnić prawie taką samą funkcjonalność i wyglądać podobne w każdym z tych systemów.
Poza aplikacją, trzeba zbudować też portal, na który użytkownicy będą zrzucali swoje treningi. Portal powinien umożliwiać importy/eksporty do wszystkich możliwych formatów.

"Wygoda, intuicyjność, szybkość działania, stabilność" i jeszcze kilka innych wymagań niefunkcjonalnych (np. ładny interfejs) nie podlegają dyskusji. Z ważniejszych kwestii dorzuciłbym też uwzględnienie specyfiki działania modułu GPS dla różnych modeli telefonów, różną rozdzielczość ekranu, obsługę dźwięków, itd.

Sprowadziłem Cię na ziemię? :oczko: Na tym forum widziałem już wcześniej ambitne plany tworzenia aplikacji dla biegaczy. Kończyło się na planach, albo stworzeniu jakiejś okrojonej wersji. Jeżeli chodzi o najlepszy tracker i portal polskiej produkcji, to najbardziej udane jest chyba Navime, tylko że aplikacja działa tylko na Androidzie. Pewnie mógłbyś się wzorować na niektórych rozwiązaniach.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Szybki90 pisze:iOS i iOS zaczyna mnie to wkur**** wszędzie te iphony je**** to nie taki znów super bo na andka jest dużo lepszych tel niż cały iphone więc może uda Ci się dwie wersje zrobić tylko na andka tak 4.xx w górę. Szybkość i prosta w miarę obsługa to podstawa więc działaj heh. No wiadomo ,że Krakowa od razu nie zbudowano ale jak masz predyspozycje to działaj i twórz xD Pozdrawiam , Szybki90 p.s NIE ZAPOMNIJ O BIEGANIU . . .
A co Ty wyklinasz te iphony?? Ja ma iphona i jestem bardzo zadowolony. Choć nie w twierdzę, że jest idealny. Kolega z którym biegam używa Samsunga i też zadowolony.Gość robi na iOS to niech robi.

Wracając do tematu.Ja używam endo, jedynie czego mi brakuje to języka polskiego...
kiniu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

"Nie zapomnij o bieganiu" - to słuszna uwaga :) Akurat podczas testów podobną część czasu spędzam na programowaniu, jak i na testowaniu, więc nie jest źle.

"iOS i iOS zaczyna mnie to wkur**** wszędzie te iphony je****" - pracuję jako programista, miałem do czynienia z kilkudziesięcioma modelami telefonów (wszystkich platform). Użytkowałem Androida 2 lata na co dzień. I obiektywnie stwierdzam, że iPhone bije andka na głowę (mimo, że byłem bardzo sceptyczny). W Androidzie codziennością było: ciągłe wieszanie, ciągłe kręcenie kółeczkiem, częste restarty telefonu, bo zgubił zasięg (komórkowy, GPS). Czasem inny proces zajął zasób aparatu i ten się nie uruchamiał. Czasem ktoś dzwonił, ale nie pojawiała się słuchawka do odbioru... wymieniać mogę w nieskończoność, ale nie o to w tym wątku chodzi :) BlackBerry i Symbian umierają. WP też nie wróżę sukcesu - mimo mocnej kampanii, Microsoft się wycofuje z interfejsu metro. Windows 8 nie jest kompatybilny z 7.5, więc pewnie 9 nie będzie kompatybilny z 8. A to trochę zniechęca do pisania na ten system :)

Także pozostaje "jedyny, słuszny system" :) Wydaje mi się, że wśród krytykujących jest bardzo mały odsetek osób, które używały tego systemu na co dzień przez dłuższy czas.

Serwis WWW już mam napisany, choć na razie nie ma jeszcze takich zaawansowanych statystyk, więc nie zaczynam od zera.

Wspomniane navime oczywiście znam. Szczerze mówiąc, to był troche motywator dla mnie, żeby napisać własną apkę. Mimo tak wielu popularnych apek do nagrywania tras, polski pasjonat był w stanie się przebić i ma przychylne recenzje. Dlatego pomyślałem, że moja apka będzie uzupełnieniem na rynku, o polską apkę iOS.

navime nie ma tych wszystkich funkcji o których piszecie i jakoś daje radę. Więc na początek postanowiłem się skupić na podstawowych funkcjach, raczej kierując swoją apkę, dla kogoś kto biega od czasu do czasu, a nie jako regularna pomoc treningowa.

No zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jeszcze raz dzięki, za każdy komentarz :)
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

Powodzenia.

Jak wypuścisz wersję na androida chętnie ją przetestuje. A co do serwisu WWW to właśnie najlepsze w użytkowaniu ich są wszystkie statystyki dzięki, którym jestem stanie śledzić swoje treningi, monitorować postępy itp.

Mamy diametralnie różnie doświadczenia. Ja nie miewam żadnych zwiech, kręcenia kółkiem czy jakiś innych magicznych rzeczy, których Ty doświadczałeś użytkując androida. W międzyczasie użytkowałem iPhona ale dla mnie intuicyjność dużo gorsza niż w androidzie.
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kiniu - jako amator biegowy i jabco user od 94 raku chętnie potestuję na iphonach twoją apkę na 4G i 5S.
I powiem że endomondo mnie denrwuje - jest cinkie.
Zobacz jak działa runkeeper z wykorzystaniem M7 wychodzisz biegniesz soft się włączył i robi pomiar. Stoisz soft ma pauze itd.

ja od siebie dodam że na pewno powstanie opaska od nagryzionego jabca i iphone w kieszeni i opaska na ręce z wyświetlanymi danymi rewelka. Pomyśl o pulsometrach żeby były wykrywane przez twój soft.

pozdr
klaus
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:43

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Wracając do tematu.Ja używam endo, jedynie czego mi brakuje to języka polskiego...
A na Androidzie jest PL :) ... chociaż sam też biegam Endo z Ipho w EN :-))) chyba już się przyzwyczaiłem ;-)
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:59
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pisany jest, ale mówionego nie ma.
Obrazek