nowy GConnect - problemy (zaczęło się od wskazań wysokości)
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
od kilku dni strona Garmin Connect nie pokazuje wzrostu wysokości dla treningów. dla starszych treningów są, ale dla tych od 4 lutego już nie ma. tych treningów nie można też porównywać. też tak macie?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2014, 11:02 przez WojtekM, łącznie zmieniany 1 raz.
Go Hard Or Go Home
- Kwiat
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
U mnie wszystko śmiga normalnie.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
u mnie działa normalnie, wczoraj miałem trening i pokazuje przewyższenia
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
620 i fenix
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
w przypadku FR10 faktycznie nie pokazuje ani profilu trasy ani sumy przewyższeń (w przypadku 310XT wszystkie dane są). Po zaimportowaniu treningu z FR10 do endomondo też profil trasy i przewyższenia nie są pokazywane... wychodzi na to, że zegarek w ogóle nie zapisuje tych danych. Dodam, zę wczoraj po zakupie od razu zaktualizowałem oprogramowanie zegarka jak i GPS. Nie wiem zatem czy te dane na poprzednim firmware były zapisywane.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Dyskutant
To w takim razie co on teraz zapisuje? Tylko czas i odlegosc? Bo u mnie do tej pory wszystko bylo ok, znaczy profil trasy jak i przewyzszenia pokazywal.
„Cudem nie jest to, że skończyłem. Cudem jest to, że miałem odwagę zacząć.”
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
zapisuje czas, odległość, kalorie i wykres tempa, tempo średnie etc.
dziś skrobnę maila do Garmina z pytaniem o co loto
dziś skrobnę maila do Garmina z pytaniem o co loto
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Znalazłem rozwiązanie.
FR10 sam z siebie nie zapisuje danych dotyczących profilu trasy i wysokości.
Dane te sa jakby "dokładane" do wyrkesu trasy przy eksporcie pliku na Garmin Connect. I tu jest pies pogrzebany. Bo gdy w trakcie przesyłania pliku na GC, serwer odpowiedzialny za "dołożenie" danych jest padnięty wtedy tych danych brak i nie zostaną one niestety w międzyczasie dołożone.
Problem z dzisiejszym biegiem mojej żony rozwiązałem w następujący sposób:
- wyeksportowałem aktywność z GC do pliku .gpx
- skasowałem aktywność na GC
- zaimportowałem plik .gpx z aktywnością i wykres wysokości a także dane przewyższeń pojawiły się. Co więcej wykres tempa się zmienił z bardzo równego, niemalże od linijki na bardziej realny, postrzępiony.
FR10 sam z siebie nie zapisuje danych dotyczących profilu trasy i wysokości.
Dane te sa jakby "dokładane" do wyrkesu trasy przy eksporcie pliku na Garmin Connect. I tu jest pies pogrzebany. Bo gdy w trakcie przesyłania pliku na GC, serwer odpowiedzialny za "dołożenie" danych jest padnięty wtedy tych danych brak i nie zostaną one niestety w międzyczasie dołożone.
Problem z dzisiejszym biegiem mojej żony rozwiązałem w następujący sposób:
- wyeksportowałem aktywność z GC do pliku .gpx
- skasowałem aktywność na GC
- zaimportowałem plik .gpx z aktywnością i wykres wysokości a także dane przewyższeń pojawiły się. Co więcej wykres tempa się zmienił z bardzo równego, niemalże od linijki na bardziej realny, postrzępiony.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
to nie problem z zegarkami. mało prawdopodobne, aby wszystkim się nagle zepsuły.
mam wersję 2.40 i od dawna nie robiłem upgrade. wszystko działało wcześniej.
albo jest to więc jakaś chwilowa usterka w GC, albo Garmin celowo obciął funkcjonalność GC dla FR10 - żeby napędzić klientów na droższe wersje zegarków
.
napisałem maila do Garmina. ciekawe, czy odpowiedzą.
mam wersję 2.40 i od dawna nie robiłem upgrade. wszystko działało wcześniej.
albo jest to więc jakaś chwilowa usterka w GC, albo Garmin celowo obciął funkcjonalność GC dla FR10 - żeby napędzić klientów na droższe wersje zegarków

napisałem maila do Garmina. ciekawe, czy odpowiedzą.
Go Hard Or Go Home
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
No przeca pisałem wyżej, że to nie wina zegarków, bo one domyślnie nigdy nie zapisywaly i nie zapisują danych dot. Wysokości. Wina leży po stronie GC a dokładnie serwera, który dopisuję do śladu dane dot. Wysokości właśnie.
Czytałeś w ogóle poprzedni post?
Czytałeś w ogóle poprzedni post?
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
a czytałeś, że mi bardziej chodzi o to, że liczę, że jest to chwilowa awaria, a nie celowe obcięcie funkcjonalności dla FR10?
na innych zegarkach działa bez problemu elevation gain, a kombinowanie naokoło , żeby to uzyskać dla FR10 jest męczące na dłuższą metę.
na innych zegarkach działa bez problemu elevation gain, a kombinowanie naokoło , żeby to uzyskać dla FR10 jest męczące na dłuższą metę.
Go Hard Or Go Home
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Czyli jednak nie czytałeś 
Padniety serwer = awaria. A to że z innych zegarków aktywności mają zapisane dane dot. wysokości wynika z tego, że te konkretne modele sprzętowo mają możliwość zapisu tych danych, ich układ GPS na to pozwala.

Padniety serwer = awaria. A to że z innych zegarków aktywności mają zapisane dane dot. wysokości wynika z tego, że te konkretne modele sprzętowo mają możliwość zapisu tych danych, ich układ GPS na to pozwala.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
dziwna awaria - od prawie tygodnia. gdzie o tym pisali?
kiedyś support Garmina dawał taką poradę dla mających ten problem z FR10 (usunięcie aktywności i ponowny upload):
https://support.garmin.com/support/sear ... 0000000%7D
niestety w tym przypadku to nie pomaga.
kiedyś support Garmina dawał taką poradę dla mających ten problem z FR10 (usunięcie aktywności i ponowny upload):
https://support.garmin.com/support/sear ... 0000000%7D
niestety w tym przypadku to nie pomaga.
Go Hard Or Go Home