"Germania" Najwytrzymalsze buty biegowe swiata

kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wsrod masy ciekawych eksponatow znajdujacych sie w muzeum sportu w Kolonii, jeden jest naprawde niezwykly. Sa to mianowicie buty biegowe wyprodukowane przez wschodnioniemiecka firme "Germania". Kupil je w DDR w 1982 roku rosyjski pisarz Jurij Andriejewicz. Przebyl w nich 40 tysiecy kilometrow. W 1997 roku przekazal buty w niemieckim konsulacie w Petersburgu z wyrazami "najwyzszego szacunku dla narodu niemieckiego i niezwyklej jakosci produkowanych przez niego artykulow"

kledzik
PKO
Awatar użytkownika
RadekW
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kledzik - świetna historia z serii 'co stare to dobre'. Twoja opowieść wzbudziła we mnie stare wspomnienia. Pamietam jak w połowie lat osiemdziesiątych udało mi się jakimś cudem kupić w Gdańsku parę butów biegowych amerykańskiej firmy Avia; model miał symbol: 2050. W butach tych przebiegłem 1.500 km. Po tym dystansie,Avie 2050 stały się twarde jak kamień - amortyzacja zdechła zupełnie. Jednak wizualnie, Avie nie miały najmniejszego śladu zużycia, żadnych przetarć, odklejeń, wyrobień materiału, itp. O dziwo, również podeszwa zewnętrzna była nie naruszona. Tak trwały but nie zdarzył mi się już nigdy więcej. Na przykład, u jego następcy - Reeboka Aztrek, przy ok.700 km pokonanych, odpadła mi nagle cała podeszwa zewnętrzna w trakcie biegu.
Wracając do Avii 2050; jednym z sektretów jej ogromnej wytrzymałości jest materiał użyty do podeszwy zewnętrznej. Zastosowano tu gumę wzmocnioną włóknami węglowymi (patent Good Year), która była ówczesnie używana jako podkładki w gąsienicach czołgów US Army.
Kończę już, bo za dużo ględzę.
Pozdrawiam,
Radek
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robienie zbyt dobrych (trwałych) wyrobów (w tym butów) nie leży w interesie producentów :(.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ