Masa vs wytrzymałość

mkarweta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 37:21
Życiówka w maratonie: 4:12

Nieprzeczytany post

Ahoj biegnąca braci!

Powoli zaczynam przygotowania do biegów górskich i zacząłem luźno poszukiwania butów... Możecie powiedzieć coś o stosunku wytrzymałości do masy?

Przejrzałem pobieżnie ofertę Sklepu Biegacza, wstępnie zainteresowały mnie buty Puma Faas 250 TR (gdyż przymierzalem Faas 500 V2 i były dobre na szerokość...), a z drugiej strony przejrzałem ofertę HUDYsport, gdzie mieli swojego czasu dostępne buty La Sportiva (mają dalej, ale w Czechach, choć podobno mogą je ściągnąć). Różnica w masie jest znaczna: Puma waży około 270 gramów, La Sportiva Ultra Raptor: 700 gramów...

Moje pytanie: czy ktoś z Was biega w tym modelu Pumy? Jeśli tak, to jak długo i jakie dystanse? Zakładam starty w tym roku w krótszych biegach, choć zapisałem się na jeden półmaraton górski (ale w drugiej połowie roku, więc jest czas na trening). Oraz czy macie może porównanie do La Sportivy...? A może ktoś z Was biega w którymś cięższym (Wild Cat, Ultra Raptor, Crossover GTX), modelu LS? Mam z La Sportivy buty górskie (oraz buty wspinaczkowe, ale to inna para kaloszy) i jestem zachwycony, ale buty górskie a górskie biegowe to dwie różne sprawy... Poza tym, między nimi jest wręcz przepaść jeśli chodzi o masę... Może mi ktoś z Was wytłumaczyć z czego to wynika i na co się przekłada? Na wygodę? Wytrzymałość?

Z góry dzięki,
MK
Pot to chamstwo, które wychodzi z mężczyzny na biegu.
PKO
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja do LS mam uraz. Mam Lynxy i to jedyny but, który uparcie i boleśnie mnie obciera. Do tego są strasznie sztywne (i podeszwa i cholewka). Na plus bardzo fajnie trzymający bieżnik.

Pumy to bardzo wygodne buty, w łagodny teren świetne. Na stromych zbiegach cholewka jak dla mnie za luźno trzyma. Brak rockstopa rekompensuje grubość podeszwy. Da się i Rzeźnika i B7D ale szczególnie na tego pierwszego poszukałbym czegoś bardziej dopasowanego.

w kwestii wytrzymałości pum - ta podeszwa jest bardzo miękka co jest wygodne dla stóp ale na kamienistych szlakach szybko dostaje w kość. Choć pierwsze karby i oderwane kawałki bieżnika pojawiły się bardzo szybko po 700km przebiegu (z czego mniej więcej połowa w ostrym terenie (góry, kamienie, stromo), reszta raczej parkowa) nadal niczego im nie brakuje (no może trochę gumy mają mniej) i spokojnie jeszcze kilka setek zrobią. Jak na tak delikatnej budowy but trzymają się całkiem nieźle. Odradzam jedynie ostre, kamieniste szlaki.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

róznica wagi o której piszesz wynika z teog, że porównujesz jeden but puma do pary butów la sportiva.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mkarweta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:róznica wagi o której piszesz wynika z teog, że porównujesz jeden but puma do pary butów la sportiva.
:D
Dzięki. Takiej odpowiedzi trochę też się spodziewałem... ;)

Zatem różnica robi się na poziomie -/+ 150 gramów. Warto uderzać w La Sportivę?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wszystko zależy od tego czego potrzebujesz, to dwa różne buty, a poza nimi jest jeszcze tysionc pińcet innych modeli.

póki co pytanie wygląda tak: co kupić, 10-letnią astrę, czy 5 letniego matiza. i jak ci odpoweidzieć?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mkarweta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:wszystko zależy od tego czego potrzebujesz, to dwa różne buty, a poza nimi jest jeszcze tysionc pińcet innych modeli.

póki co pytanie wygląda tak: co kupić, 10-letnią astrę, czy 5 letniego matiza. i jak ci odpoweidzieć?
No to tak:
Mam dość wąską, neutralną stopę, nie biegam piętą. Przymierzam się do biegania w górach do półmaratonu włącznie, okazjonalnie może nieco dłużej (może Rzeźniczek). Chciałbym coś, co nie zgwałci i zamorduje mojego budżetu z trzech miesięcy i nie rozpadnie się po "chwili". Tak jak pisałem: miałem na nogach Pumę Faas 500 V2 i była bardzo fajna, stąd pomysł na Faas 250 TR. Miałem też na nogach kilka modeli La Sportivy, wszystkie leżały raczej w porządku, mimo że były dość szerokie. Możesz podpowiedzieć jakąś markę/linię/modele, którymi warto się zainteresować? Przejrzałem pobieżnie forum, oczywiście. Wynika z tego, że New Balance, Asics, Brooks cieszą się dobrą opinią. Pod kątem LS nie znalazłem opinii...
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a w czym biegasz po asfalcie?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mkarweta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:a w czym biegasz po asfalcie?
W biedabutach z Decathlonu (stwierdziłem, że na początek powrotu do formy po 5 latach przerwy nie ma sensu wywalać dużej kasy na buty).
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to za wiele nie mówi :)

ja nie mam przekonania do butów w góry marek takich jak nike czy adidas.

nie wiem co jest dostępne w twojej okolicy, ale warto sprawdzić markę Inov8, która ma kilkanaście różnych modeli, od ultracienkich i lekkich po pancerniaki.

jeżeli masz wąską stopę, to może być problem z dopasowaniem pum, żeby stopa nie latała wewnątrz buta w trudniejszych warunkach.

mało osób biega w la sportivach, nie wiem o nich nic.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
przemyslaw_sobczyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

LS odpuść ;spróbuj nike wildhorse lub terra kiger teraz w promo można nabyć za 300 . te drugie bardziej pod neutral. Miałem te faas 250 tr - bez szału .
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

o :)

należało by zaznaczyć, że Przemek jest zawodowym biegaczem, sponsorowanym przez Nike.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

przemyslaw_sobczyk pisze:LS odpuść ;spróbuj nike wildhorse lub terra kiger teraz w promo można nabyć za 300 . te drugie bardziej pod neutral. Miałem te faas 250 tr - bez szału .
Dobrze prawi, tani dobry i sprawdzony but, konkurencja odstaje. W terra kiger jakoś ten język mnie nie przekonuje, ale może w sezonie docenienię to rozwiazanie.
przemyslaw_sobczyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:o :)

należało by zaznaczyć, że Przemek jest zawodowym biegaczem, sponsorowanym przez Nike.
tak dla ścisłości ;sponsorowany przez Dynafit , ale zaprzyjaźniony z Nike przez co mam możliwość biegać w ich butach ;)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziękuję za sprostowanie :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
wolfdog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biegałem w LS WildCat. Wygodne jak cholera. Niestety szybko je szlag trafił. Zamieniłem je na NB MT610 i póki co jestem z nich bardzo zadowolony.
SEMPER FIDELIS