Zegarek podstawowy
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
szukam zegarka do biegania ( i nie tylko, będę go nosił "normalnie" ). Podstawowe funkcje to oczywiście stoper z między czasem i coś do interwałów. Nie musi mieć pulsometru ani gps. Nigdy nie biegałem z zegarkiem i nie wiem co jest w nim najważniejsze. Biegałem w tym roku doszedłem do 10km w 55mim, co dla mnie było wielkim osiągnięciem bo zaczynałem od 250m i nie miałem siły dalej biec. Chciałbym żeby był to zegarek jakiejś zaufanej firmy ( np. casio ) a nie jakaś podróbka. Cena do 200zł.
Z góry dziękuję za pomoc : )
edit: musi być wodoszczelny i dobrze by było gdyby był podświetlany
szukam zegarka do biegania ( i nie tylko, będę go nosił "normalnie" ). Podstawowe funkcje to oczywiście stoper z między czasem i coś do interwałów. Nie musi mieć pulsometru ani gps. Nigdy nie biegałem z zegarkiem i nie wiem co jest w nim najważniejsze. Biegałem w tym roku doszedłem do 10km w 55mim, co dla mnie było wielkim osiągnięciem bo zaczynałem od 250m i nie miałem siły dalej biec. Chciałbym żeby był to zegarek jakiejś zaufanej firmy ( np. casio ) a nie jakaś podróbka. Cena do 200zł.
Z góry dziękuję za pomoc : )
edit: musi być wodoszczelny i dobrze by było gdyby był podświetlany
-
- Zaprawiony W Bojach
Mogę się wypowiedzieć o tym zegarku: http://www.timex.pl/watches/timex-ironm ... n-t5k253dh
Obsługa i funkcjonalność - Znakomite;
Podświetlenie Indiglo- Rewelacyjne;
Awaryjność - Dwa razy zepsuł się ten "tap screen", ale tańsze modele nie mają tej funkcji. Nie wiem, może mam jakiś pechowy egzemplarz. Faktem jest, że trzyletnia gwarancja działa bardzo dobrze i serwis nie robił żadnych problemów.
Trwałość - Jak tylko minął okres gwarancji, zaczął się rozpadać pasek. Zegarek jest niestety z nim zintegrowany, więc też zaczynam się rozglądać za czymś nowym.
Podsumowując, jeśli nie zakładasz, że ten zegarek musi Ci służyć dłużej niż 4 lata, warto przejrzeć ofertę Timex'a.
Teraz doczytałem pytanie. Co jest najważniejsze?
- Wodoszczelność,
- Stoper z międzyczasami,
- Jeśli zamierzasz biegać interwały, to dobrze żeby dało się je zaprogramować. U Timex'a funkcja ta nazywa się "Timer". Powinna dawać możliwość zaprogramowania co najmniej 2. różnej długości interwałów czasowych (przy niektórych planach treningowych dobrze jak jest możliwość ustawienia czterech) i automatycznego ich wznowienia (zapętlenia).
Awaryjność - Dwa razy zepsuł się ten "tap screen", ale tańsze modele nie mają tej funkcji. Nie wiem, może mam jakiś pechowy egzemplarz. Faktem jest, że trzyletnia gwarancja działa bardzo dobrze i serwis nie robił żadnych problemów.
Trwałość - Jak tylko minął okres gwarancji, zaczął się rozpadać pasek. Zegarek jest niestety z nim zintegrowany, więc też zaczynam się rozglądać za czymś nowym.
Podsumowując, jeśli nie zakładasz, że ten zegarek musi Ci służyć dłużej niż 4 lata, warto przejrzeć ofertę Timex'a.
- Wodoszczelność,
- Jeśli zamierzasz biegać interwały, to dobrze żeby dało się je zaprogramować. U Timex'a funkcja ta nazywa się "Timer". Powinna dawać możliwość zaprogramowania co najmniej 2. różnej długości interwałów czasowych (przy niektórych planach treningowych dobrze jak jest możliwość ustawienia czterech) i automatycznego ich wznowienia (zapętlenia).
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Stary Wyga
Podkleję się. Też szukam czegoś podobnego. Dodatkowo zależy mi na dużych wyraźnych cyfrach (no bez przesady), dlatego że normalnie chodzę w okularach, a biegam bez. Tak jak pierwszy kolega do 200 zł.
-
- Dyskutant
Kangoor5 pisze:Mogę się wypowiedzieć o tym zegarku: http://www.timex.pl/watches/timex-ironm ... n-t5k253dh
- Wodoszczelność,
stoper z międzyczasami jest najważniejszy, mniej ważne wodoszczelność i podświetlanie ale dobrze by było żeby miał te 3 funkcje + coś do interwałów, nie biegałem jeszcze więc będę biegał najprostsze/najłatwiejsze.
-
- Zaprawiony W Bojach
gasparus dostałeś dość propozycji. naprawdę timexy z serii ironman są świetne, przed zakupem sprawdź tylko może na jakimś forum jaka jest trwałość paska (miałem taki zegarek, pasek się pokruszył po 2 latach), może uda się tobie znaleźć model z wymiennym paskiem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Hmm. Już wcześniej miałem pewne podejrzenia. Czy myślicie, że firma może programować czas życia pasków? U mnie pasek przetrwał naprawdę sporo, aż pewnego dnia znienacka strzeliła witka do zaczepiania paska a sam pasek zaczął pękać. Trzeba to szybko reklamować. Jeśli będą mieli dużo takich reklamacji, to może wydłużą żywotność o rokQba Krause pisze:mexy z serii ironman są świetne, przed zakupem sprawdź tylko może na jakimś forum jaka jest trwałość paska (miałem taki zegarek, pasek się pokruszył po 2 latach)

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Zaprawiony W Bojach
W moim Timexie to się nazywa Timer i Interval Timer. Timer odlicza ustawiony wcześniej czas do zera i sygnalizuje dźwiękiem. Można go zapętlić (np odlicza minutę i od razu kolejną minutę, tak długo, aż się go wyłączy) lub nie. Interval Timer robi to samo, ale można ustawić od 1 do 16 różnej długości czasów, które będą odliczane jeden po drugim (i można je zapętlić lub nie). Miałem kiedyś zegarek Polar, w którym mogłem ustawić max 3 czasy i wtedy mi często jednego brakowało.Gasparus pisze:ok to kilka pytań:
-jaka funkcja jest potrzebna do interwałów
Podczas jednego treningu możesz "złapać" stoperem 99 międzyczasów.Gasparus pisze: Licznik 99 okrążeń
Gdy zerujesz stoper, jego zapis jest automatycznie zachowywany w pamięci. Dostępne jest 30 międzyczasów ze wszystkich treningów łącznie. Gdy przekroczysz tą ilość, najwcześniejszy zapis zostanie wymazany.Gasparus pisze: Pamięć 30 okrążeń
-
- Dyskutant
który jest lepszy ? :
http://www.zegarek.net/zegarki/timex/ze ... 5E901.html
http://www.zegarek.net/zegarki/timex/ze ... 5K608.html
http://www.zegarek.net/zegarki/timex/ze ... 5E901.html
http://www.zegarek.net/zegarki/timex/ze ... 5K608.html
-
- Zaprawiony W Bojach
One się chyba różnią tylko liczbą zapamiętywanych międzyczasów. Jeden ma 30 a drugi 10. Na polskiej stronie producenta masz je dokładnie opisane.
-
- Zaprawiony W Bojach
żarty, żartami: mam ironmana prawie 20 lat, fabryczny pasek wytrzymał ~15.; zamontowanyKangoor5 pisze:Hmm. Już wcześniej miałem pewne podejrzenia. Czy myślicie, że firma może programować czas życia pasków? U mnie pasek przetrwał naprawdę sporo, aż pewnego dnia znienacka strzeliła witka do zaczepiania paska a sam pasek zaczął pękać. Trzeba to szybko reklamować. Jeśli będą mieli dużo takich reklamacji, to może wydłużą żywotność o rok :hahaha:Qba Krause pisze:mexy z serii ironman są świetne, przed zakupem sprawdź tylko może na jakimś forum jaka jest trwałość paska (miałem taki zegarek, pasek się pokruszył po 2 latach)
potem pasek Casio już tylko 4 lata, a zegarmistrz, u którego nabyłem kolejny pasek Casio zeznał, że te 4 lata, to i tak długo, jak na współczesne standardy;) poradził też, by okresowo nacierać pasek smarem silikonowym do uszczelek; może nie pomoże, ale i nie zaszkodzi:)
ale to i tak nic: nieco ponad roczny zegarek od pulsometru Sigma rozpadł się przy próbie zapięcia paska, a zakładała go dość drobna niewiasta - pocieszające jest to, iż rozpadła się koperta a nie pasek;)
pzdr
gl
gl
-
- Zaprawiony W Bojach
@gl
Ale ja nie pisałem tego z zamiarem robienia sobie żartów. Już po rozpadnięciu się mojego zacząłem coś podejrzewać a gdy dowiedziałem się o analogicznej przygodzie Kuby, sprawdziłem opinie na Amazonie i zgadnij co tam piszą? Dzięki za info o Sigmie, bo już zaczynałem brać ją pod uwagę. Teraz zostaje mi chyba tylko kupić coś prosto od Chińczyków w nadziei, że nie wszystkie funkcjonalności skopiowali
Albo przechytrzę system tak jak jeden gość z amazona: okleję taśmą i tak będę biegał
Pasek od Sigmy radzę zachować. To może być skarb

Ale ja nie pisałem tego z zamiarem robienia sobie żartów. Już po rozpadnięciu się mojego zacząłem coś podejrzewać a gdy dowiedziałem się o analogicznej przygodzie Kuby, sprawdziłem opinie na Amazonie i zgadnij co tam piszą? Dzięki za info o Sigmie, bo już zaczynałem brać ją pod uwagę. Teraz zostaje mi chyba tylko kupić coś prosto od Chińczyków w nadziei, że nie wszystkie funkcjonalności skopiowali

Pasek od Sigmy radzę zachować. To może być skarb

Całkiem możliwe. Oni wycinają w tańszych modelach funkcje które mogą się przydać. Tak to działa. I tak lepiej niż zegarki z GPS Garmina, gdzie wodoszczelne zaczynają się od tysiącaGasparus pisze:najtańszy zegarek z funkcją interwałów jest za 350zł+ ?!

-
- Zaprawiony W Bojach
http://www.timex.pl/watches/timex-ironm ... p-t5e2319j - jeśłi dołożysz 60zł lub poszukasz obniżek. Jedyna jego wada to wygląd nie pasujący do garnituru 
Uwaga - podświetlanie można włączyć trzepnięciem ręki - nie trzeba podczas biegu sięgać do przycisku drugą ręką, bardzo mi się ta funkcja spodobała.

Uwaga - podświetlanie można włączyć trzepnięciem ręki - nie trzeba podczas biegu sięgać do przycisku drugą ręką, bardzo mi się ta funkcja spodobała.