Nawigacja biegowa (Android lub/i iOS)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:44
- Życiówka w maratonie: 03:56
Nie chcąc biegać ciągle po tych samych ścieżkach często planuje sobie na komputerze nowa trasę a później próbuje ja przebiec. Nie zawsze jednak udaje mi się zrealizować ja dokładnie tak jak zaplanowałem... bo się gubię.
Czy znacie możne jaka aplikacje na Androida lub iPhone'a, która umożliwia wrzucenie trasy (gpx?), i która mnie po niej poprowadzi?
Do tego aby miała choć podstawowe funkcje aplikacji dla biegacza czyli nagranie przebiegu, pokazanie średniego tempa, czasu biegu itp.
Jeżeli nie znacie takiej aplikacji to jak rozwiązujecie planowanie a później biegniecie po zaplanowanej, nowej trasie?
Czy znacie możne jaka aplikacje na Androida lub iPhone'a, która umożliwia wrzucenie trasy (gpx?), i która mnie po niej poprowadzi?
Do tego aby miała choć podstawowe funkcje aplikacji dla biegacza czyli nagranie przebiegu, pokazanie średniego tempa, czasu biegu itp.
Jeżeli nie znacie takiej aplikacji to jak rozwiązujecie planowanie a później biegniecie po zaplanowanej, nowej trasie?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 48:28
- Życiówka w maratonie: brak
Ja z reguły najpierw biegnę, a potem po powrocie do domu sprawdzam ile przebiegłem na googlemaps. Podczas treningu orientacyjnym wyznacznikiem odległości jest dla mnie długość treningu.
Jeśli chodzi o aplikacje na telefon to Endomondo jest wystarczające. Ja nie lubię jednak biegać z telefonem i wolę trasę zmierzyć orientacyjnie po powrocie do domu.
Jeśli chodzi o aplikacje na telefon to Endomondo jest wystarczające. Ja nie lubię jednak biegać z telefonem i wolę trasę zmierzyć orientacyjnie po powrocie do domu.
- Spinnaker
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 41:28
-
- Rozgrzewający Się
Ja używam polskiej aplikacji Navime. Jak dla mnie jest znacznie czytelniejsza niż Endomondo i z moich doświadczeń znacznie mniej zjada baterii. Z Endomondo zdążyło mi się kilka razy w zimie rozładować telefon przed końcem treningu (np ostatnio pamiętam, ze pełne naładowanie wystarczyło na 22, 23km przy dużym mrozie. Resztę musiałem sobie dorysować.).xxyxxxyxx pisze:Ja z reguły najpierw biegnę, a potem po powrocie do domu sprawdzam ile przebiegłem na googlemaps. Podczas treningu orientacyjnym wyznacznikiem odległości jest dla mnie długość treningu.
Tak czy inaczej Navime nagrywa ale nie nawiguje. Jak biegam poza miastem to rzeczywiście nie jest to takie ważne... biegnę i przeważnie jest fajna okolica. W mieście trzeba się trzymać zaplanowanej ścieżki bo łatwo wbiec w osiedle albo trafić na ruchliwa ulice i kończy się zabawa.
Dzieki Spinnaker. Aplikacja wygląda całkiem dobrze. Właśnie zainstalowałem i wieczorem przebiegnę się dla testu.Spinnaker pisze:Runtastic. Ostatnio utworzyłem sobie trasę na kompie i później ją przebiegłem. Oczywiście wszystko możesz eksportować do GPXa
[edit]
Z tego co widze to planowanie trasy i nawigacja jest tylko w wersji PRO (platnej). Nie chce jednak jej kupowac dopoki nie wiem czy spelnia moje wymagania.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43
- Życiówka w maratonie: 3,32
Mój kolega z bloku jak zaczynał biegać 1,5 roku temu korzystał z aplikacji Endomondo i był bardzo z niej zadowolony. W tej chwili jego trening wspomaga forerunner 310XT HRM ( czas w maratonie we Wrocławiu 3h 45s a chciał złamać 3 godziny! ) Teraz kiedy rozmawiamy o treningu ( pierwszy mój maraton Silesia 2013 4h 11min i 4s we współpracy z forerunner 610 HRM ) nie wyobraża sobie przygotowania bez tego urządzenia i ja też bez swojego. Może jednak warto zastanowić się nad tego rodzaju rozwiązaniem?
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
Rozmowa kontrolo... tfu, wróć... rozmowa sponsorowana 

-
- Rozgrzewający Się
Jak dla mnie kupno dedykowanego zegarka nie jest konieczne. Bieganie z telefonem zupełnie mi nie przeszkadza a zalety jego są bardzo podobne jak zegarka: nagrywa trasę, którą później mogę sobie w domu oglądnąć i przeanalizować.garmin.sklep.pl pisze:Mój kolega z bloku jak zaczynał biegać 1,5 roku temu korzystał z aplikacji Endomondo i był bardzo z niej zadowolony. W tej chwili jego trening wspomaga forerunner 310XT HRM ( czas w maratonie we Wrocławiu 3h 45s a chciał złamać 3 godziny! ) Teraz kiedy rozmawiamy o treningu ( pierwszy mój maraton Silesia 2013 4h 11min i 4s we współpracy z forerunner 610 HRM ) nie wyobraża sobie przygotowania bez tego urządzenia i ja też bez swojego. Może jednak warto zastanowić się nad tego rodzaju rozwiązaniem?
Jest nawet mała przewaga bo nie muszę po przyjściu urządzenia podłączać do komputera i zrzucać zapisu... dzieje, się to automatycznie po zakończeniu treningu.
Co do nawigacji to aż mnie dziwi, że nie ma nigdzie dobrej aplikacji do tego. Czy na prawdę jest tak mało osób, które w ten sposób biegają (planują często nowa trasę i dopiero idą biegać)?
Jak nie uda mi się, żadnej znaleźć to pomyślę nad napisaniem własnej prostej strony (planowanie) i aplikacji (nawigacja i nagrywanie).
Rzeczywiście nazwa konta nie pozostawia wiele złudzeńsiena_driver pisze:Rozmowa kontrolo... tfu, wróć... rozmowa sponsorowana

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Jesli dobrze pamietam, to ten program byl stworzony wlasnie jako NAWIGACJA dla biegaczy.
http://www.rungps.net/product/lic004/Run.GPS-Trainer-UV
Ale od dawna nie korzystam, moglo sie sporo pozmieniac od tego czasu.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
zanim kupiłem pierwszy zegarek do biegania, korzystałem chyba z wszystkich aplikacji, wiele z nich się podczas treningu zawieszało, traciło w związku z tym dane, resetowały na treningu telefon itd...
Z najstabilniejszych i wartych uwagi pozostaje polecić Endomondo ( bardzo społecznościowe), oraz Garmin Fit, co pozwala nam korzystać z fajnej aplikacji komputerowej Garmin Connect.
Z najstabilniejszych i wartych uwagi pozostaje polecić Endomondo ( bardzo społecznościowe), oraz Garmin Fit, co pozwala nam korzystać z fajnej aplikacji komputerowej Garmin Connect.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Navime ma za darmo wiele statystyk dostępnych w płatnych wersjach Endomondów, Sports Tracków itd. Może nie jest tak piękne graficznie, cool i jezzy ale moim zdaniem rządzi. Do tego to polska produkcja.
SEMPER FIDELIS
Rzeczywiscie strona i aplikacje wydlądają na troche leciwe. Oczywiscie jezeli tylko funkcjonanie beda robic to co powiny to sam wygląd nie ma dla mnie znaczenia.Kolaj pisze:Jesli dobrze pamietam, to ten program byl stworzony wlasnie jako NAWIGACJA dla biegaczy.
Na razie stworzylem sobie trase i samo jej tworzenie było całkiem wygodne. W najbliższym czasie przetesuje aplikacje.
Tak czy inaczej dzięki Kolaj za linka.
Tez miałem takie problemy ale kilka lat temu. Mialem wtedy telefon HTC G1 z Androidem 1.6. Nie dość, że nie chciał często załapać fix'a to później jeszcze dość często go gubił. Aplikacje też wtedy jeszcze kulały i bywały z nimi różne problemy. To było kilka lat temu. Teraz mam HTC Desire a aplikacje działają znacznie, znacznie lepiej i stabilniej. Ogólnie uważam, że zegarki to świetna sprawa... ale z drugiej strony poza wygodą posiadania ich na ręce nie oferują więcej niż aplikacje w telefonie. Przynajmniej nie na moim poziomie bieganiajedz_budyn pisze:zanim kupiłem pierwszy zegarek do biegania, korzystałem chyba z wszystkich aplikacji, wiele z nich się podczas treningu zawieszało, traciło w związku z tym dane, resetowały na treningu telefon itd...

Mnie tam osobiście wygląd Navime odpowiada. Jest minimalistyczny i bardzo czytelny. Podczas biegu mam wszystkie informacje, które mi są potrzebne.wolfdog pisze:Navime ma za darmo wiele statystyk dostępnych w płatnych wersjach Endomondów, Sports Tracków itd. Może nie jest tak piękne graficznie, cool i jezzy ale moim zdaniem rządzi. Do tego to polska produkcja.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Osobiście też uważałem że zegarek jest zbędny i że telefon mi wystarczy....
Jednakże obecnie uważam odwrotnie, telefon to do dzwonienia, a zegarek jest idealny do treningów, trzymania tempa, treningów cardio, interwałowych.
Po prostu kiedyś przy większych treningach, zmienisz zdanie
Jednakże obecnie uważam odwrotnie, telefon to do dzwonienia, a zegarek jest idealny do treningów, trzymania tempa, treningów cardio, interwałowych.

-
- Rozgrzewający Się
Zgadzam się z Tobą, że zegarek daje większy komfort niż telefon... zwłaszcza jeżeli, tak jak napisałeś, chce się kontrolować tempo w sposób ciągły. Interwały też na pewno lepiej robić z zegarkiem... ale tak się zastanawiam to trzymanie tempa też można by rozwiązać całkiem nieźle w aplikacji na telefon: ustawiasz sobie jakie tempo Cie interesuje, jaki dopuszczasz margines. Telefon wibruje dwa razy szybko gdy przekroczysz górną granice, raz długo gdy dolnąjedz_budyn pisze:Osobiście też uważałem że zegarek jest zbędny i że telefon mi wystarczy....

Pytanie do tych, którzy jednak używają telefonów: czy taka funkcje (sygnalizacja granic ustawionego tempa przy pomocy wibracji) widzieliście gdzieś w aplikacji?
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Telefony mocno przełamują, potrafią w mieście na plaskim na odcinku 10 km pokazać 2km przewyzszenia... Poza tym proponuję zrobic jeden trening w górach, powinien Ci wytłumaczyć dlaczego zegarek 

-
- Rozgrzewający Się
To prawda. Co do wysokości to przekłamania są spore. Z rozmów z kolegami wiem, że tańsze zegarki, też nie radzą sobie za dobrze. Dopiero takie, które posiadają dodatkowo barometr potrafią dobrze sobie radzić z pomiarem wysokości.jedz_budyn pisze:Telefony mocno przełamują, potrafią w mieście na plaskim na odcinku 10 km pokazać 2km przewyzszenia... Poza tym proponuję zrobic jeden trening w górach, powinien Ci wytłumaczyć dlaczego zegarek
Tak czy inaczej po wgraniu trasy z telefonu/zegarka różnica wysokości jest obliczana na postawie mapy a nie danych zaczytanych z urządzenia (np garmin connect tak robi). Takie wskazania są już dość dokładne wiec jeżeli nie potrzebujesz mieć informacji o wysokości podczas treningu to nie robi to raczej różnicy.
Nadal uważam, że zegarek jest lepszy niż telefon ale różnica nie jest aż tak znacząca.
Trening bez GPS <<<<<<<<< Trening z smartphone'm << Trening z zegarkiem