Jak dobrać buty?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48 min
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam problem z dobraniem odpowiedniego obuwia dla mnie. Mam nr buta 37,5, ważę 58 kg, mam 22 lata. Buty w których obecnie biegam są obtarte mocno z zewnętrznych stron, czyli podejrzewam u siebie lekką Supinację. Chcę regularnie w nich biegać, najczęściej po twardym terenie (asfalt/ ubita ścieżka). Mam zamiar przygotować się do maratonu dlatego chciałbym, aby były bardzo dobrej jakości.
Problemem jest mój numer buta. Męskich w takim rozmiarze jest jak na lekarstwo. A boję się kupować damskie, bo mogą mieć zastosowaną inną technologię w porównaniu do męskich butów. Jeśli chodzi o juniorskie to podejrzewam, że nie wytrzymają próby czasu. Proszę o wszelkie sugestie przy wyborze. Może jakieś sklepy w Krakowie, gdzie mógłbym dostać fachowej porady (w Decathlonie przy Plazy już byłem).
Problemem jest mój numer buta. Męskich w takim rozmiarze jest jak na lekarstwo. A boję się kupować damskie, bo mogą mieć zastosowaną inną technologię w porównaniu do męskich butów. Jeśli chodzi o juniorskie to podejrzewam, że nie wytrzymają próby czasu. Proszę o wszelkie sugestie przy wyborze. Może jakieś sklepy w Krakowie, gdzie mógłbym dostać fachowej porady (w Decathlonie przy Plazy już byłem).
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Poczytaj to:
viewtopic.php?f=23&t=35797
Jest tam tez link do artykułu dotyczącego różnic w bieganiu, budowie stopy itd kobiet i mężczyzn.
viewtopic.php?f=23&t=35797
Jest tam tez link do artykułu dotyczącego różnic w bieganiu, budowie stopy itd kobiet i mężczyzn.
-
- Zaprawiony W Bojach
A jakąż to inną technologię? I jakiejż to technologii łakniesz?
Zdecyduj się na to, z jakiej kategorii buty Cię interesują, udaj się do sklepu z dużym wyborem i przymierzaj, przymierzaj, przymierzaj. Kup te (spośród wybranej kategorii), w których Ci będzie wygodnie i jeśli ich kolorystyka będzie dla Ciebie akceptowalna. I tyle.

-
- Zaprawiony W Bojach
W jakich butach biegasz obecnie?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
Przede wszystkim oczekuję od butów, aby miały dobrą amortyzację, aby były wytrzymałe i wygodne. Z jakiej kategorii buty mnie interesują? Hmm a jakie mam do wyboru? :P Interesują mnie w szczególności Asicsy ewentualnie Mizuno. Nawet na allegro nie znalazłem butów męskich w moim rozmiarze. Co robić?
Obecnie biegam w addidas'ach - to są typowe buty do chodzenia i właśnie w takim celu zostały kupione (mam już je ponad 5 lat) dlatego wolę kupić jakieś bardziej profesjonalne
Obecnie biegam w addidas'ach - to są typowe buty do chodzenia i właśnie w takim celu zostały kupione (mam już je ponad 5 lat) dlatego wolę kupić jakieś bardziej profesjonalne

-
- Zaprawiony W Bojach
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze raz, jakie masz rzeczywiste potrzeby odnośnie butów do biegania. Czy w tych butach, w których teraz biegasz odczuwasz jakiś fizyczny dyskomfort? Coś Cię niepokoi poza tym, że większość biegaczy ma grubszą podeszwę niż Ty i więcej "systemów" w bucie? Poniżej dwa modele butów, obydwa (wg zapewnień producentów) do biegania po asfalcie.Tomas_91 pisze:Obecnie biegam w addidas'ach - to są typowe buty do chodzenia i właśnie w takim celu zostały kupione (mam już je ponad 5 lat) dlatego wolę kupić jakieś bardziej profesjonalne

Do których z nich jest bliżej twoim adidasom? Jaką masz rzeczywistą potrzebę, żeby przesuwać się na skali amortyzacji w jedną lub w drugą stronę? Czy ta potrzeba nie wynika z przekazu serwowanego przez specó od reklamy, którego nawet specjaliści od biegania zatrudniani przez producentów nie potrafią obronić?
Dlaczego o to pytam? Przeczytaj pierwszy z przytoczonych tu fragmentów książki. Jeśli zasieje to ziarnko niepewności, bez problemu znajdziesz więcej w sieci.
Gdybym miał doradzać na podstawie tego, co napisałeś do tej pory, to max (jeśli chodzi o grubość amortyzacji) Nike Free 3.0 lub podobne. Jeśli zapuścisz się dalej na drodze do amortyzacji, będzie ci trudno bezpiecznie wrócić.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Rozgrzewający Się
Może powiem w ten sposób: mam potrzebę kupienia butów do biegania, bo te w których biegam już się (prawie) nie nadają. Są zużyte i pora na zmianę. I teraz zaczyna się problem. Mam numer około 37.5 - więc najlepiej kupić nr 38 (bo podobno stopa się rozszerza podczas biegania). Numer 38 - męskie znaleźć ciężko (mi się nie udało), więc mam 3 wyjścia:
a) kupić damskie - i tu pojawia się szereg wątpliwości o których wspomniałem wcześniej
b) kupić juniorskie - odradzano mi je
c) szukać do póki czegoś nie znajdę
Która opcja wydaje się najbardziej sensowna i dlaczego?
Odpowiadając na pytanie, do których butów mi bliżej to w zasadzie żadnego z wynienionych (z lekką przewagą na 2). Mam mniej/ wiecej takie buty, tylko o wiele wiele bardziej zniszczone:
http://allegro.pl/buty-adidas-commander ... 00079.html
a) kupić damskie - i tu pojawia się szereg wątpliwości o których wspomniałem wcześniej
b) kupić juniorskie - odradzano mi je
c) szukać do póki czegoś nie znajdę
Która opcja wydaje się najbardziej sensowna i dlaczego?
Odpowiadając na pytanie, do których butów mi bliżej to w zasadzie żadnego z wynienionych (z lekką przewagą na 2). Mam mniej/ wiecej takie buty, tylko o wiele wiele bardziej zniszczone:
http://allegro.pl/buty-adidas-commander ... 00079.html
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
bierzesz damskie. i tyle.
niektóre mają nawet fajne kolory.
http://www.sklepbiegacza.pl/produkty/da ... ngowe/0/#s
niektóre mają nawet fajne kolory.
http://www.sklepbiegacza.pl/produkty/da ... ngowe/0/#s
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak nie męskie do kupuj damskie. Technologiami nie zawracaj sobie głowy bo nie ma czym, ważne żeby buty były wygodne. Zajrzyj do sklepów TKmaxx. W skrajnych rozmiarach łatwiej tam trafić na dobrą okazję.
- Polman Jersey
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:15
- Życiówka w maratonie: 2:56:21
Ja żałuję, że damskich nie ma w rozmiarze 44... Kolory czasem są ciekawsze.
P.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za doradzenie, w takim razie wybrałem takie oto buty:
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/asi ... xcel33_2_2
Mam nadzieję, że to dobry wybór
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/asi ... xcel33_2_2
Mam nadzieję, że to dobry wybór