czy ta kurtka nadaje sie na zimę do biegania?

brabusslr20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, przymierzam się do zakupu kurtki do biegania zimą.
Czy jest ona odpowiednia do biegania w zimę jako 3a warstwa odzieży?

1 warstwa to tshirt dri-fit (100 % poliester)
2 warstwa to bluza z martesa BIKILA nieocieplona (92% poliester, 8% spandex)
3 to właśnie ta kurtka ze zdjęcia poniżej? Kurka jest oczywiście nieprzewiewna i nieprzemakalna,

W zasadzie nic nie jest ocieplone, czy nie będzie to za słaba kurtka na biegi poniżej 0stopni?

Obrazek
Obrazek

Z góry wielkie dzięki.
PKO
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

JA się w tym ugotuję.
Zadnej wentylacji, trzymanie ciepła, a czym skóra ma oddychać?
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
brabusslr20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tzn. Na stronie producenta kurtki jest info ze jest też oddychająca. Piszesz że się ugotujesz, a ja bałem się ze będzie za zimno, bez polara w kurtce. No chyba że chodzi o to ze bluza pod kurtka nieodpowiednia
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poniżej 0 stopni to jeszcze żadna tragedia, chociaż wiele zależy od indywidualnej tolerancji na zimo. Kurtka raczej nie będzie potrzebna.
Możesz kombinować strój na zimę np. z 4 elementów (na górną część ciała)
- przylegająca do ciała koszulka z krótkim rękawem (bielizna termiczna),
- koszulka z długim rękawem,
- bluza,
- kurtka.
Dla mnie osobiście kurtka jest wyborem ostatecznym. Wtedy przeważnie są takie warunki, że problemem stają się i tak marznące dłonie, a nie korpus ;)
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

brabusslr20 pisze:Tzn. Na stronie producenta kurtki jest info ze jest też oddychająca. Piszesz że się ugotujesz, a ja bałem się ze będzie za zimno, bez polara w kurtce. No chyba że chodzi o to ze bluza pod kurtka nieodpowiednia
Każdy inaczej reaguje na zimno. Ja przy -20 wolę krótki rękaw, długi rękaw (nie bluzę) i kurtkę na wiosnę/jesień, bo inaczej jestem ugotowany. Teraz jednak chce pójść w innym kierunku i kupić komplet zimowy od Dobsom'a. Wtedy możliwe będzie bieganie w 2 warstwach. Grunt to rękawiczki, czapka i skarpetki, które kostki ogrzeją.
Przeglądnąłem stronę producenta i mają tam kurtałkę dedykowaną do biegania. Ale widzę, że idą dokładnie moim torem. Od krótkiego rękawka po długi, jest tez bluza i dopiero kurtka. Wygląda na jesien/wiosnę, a zimówka jakas spandexem wyłożona hmm. Jednak to kwestia indywidualna.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A gdzie masz zamiar zimą biegać i jak długo? Góry? Treningi dłuższe niż 3 godz na odludziu?
Jeśli nie, w ogóle nie rozważałbym kurtki z membraną, tylko zwykła wiatrówkę. Podczas mrozu deszcz cię przecież nie przemoczy, za to zapocisz się mocno w takiej membranie. Lepiej kup zwykłą kurtkę przeciwwiatrową, np. najtańszą z Decathlonu i ciepłochronną bluzę do biegania. Jeśli zostanie coś środków, to jeszcze bieliznę z długim rękawem, najlepiej z poliamidu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak, jak radzi Kangoor5. Termo, na to koszulka, ewentualnie bluza z Decathlonu i wiatrówka. To wydaje się trudne do ogarnięcia, by kilka cienkich warstw miało Cię uchronić, ale o ile w pierwszej chwili może być chłodno, to po pół kilometrze, kilometrze będzie w sam raz. Tak, jak piszą koledzy - w większe mrozy podstawa to rękawiczki w windstoperem i buff/lekka czapka polarowa. Mi w największe mrozy nie było ani zimno w stopy, a biegałem w zwykłych niemembranowych butach, ani w nogi - miałem tylko legginsy, ani w górę...Przy intensywnym wysiłku membrana nie odda wilgoci z ciała i się będziesz gotował.
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
brabusslr20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Kupię zatem ta kurtkę, bo to ewidentna wiatrówka. Myślę że 3y warstwy mi wystarczą bo zmarzluchem nie jestem. To moja pierwsza biegowa zima.
Rękawiczki i czapkę mam z Lidla
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ