Sprzedam Asics GEL NANDI DS

Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam do sprzedania buty Asics Gel Nandi DS rozmiar 28 czyli 10 czyli 44.
Są praktycznie nie uzywane ponieważ przebiegłem w nich raptem 20-30 kilometrów i okazało się ze niestety nie nadają się do mojego sposobu biegania. Są to buty określane jak motion control lub w niektórych źródłach stability czyli dla osób ze skłonnoscią do pronacji (bieganie na wewnętrznych krawędziach stopy, płaskostopie). Pan w sklepie na Broniewskiego kilkukrotnie potwierdził mi ze będą idealne dla mnie czyli dla supinatora z wysokim podbicie i niestety udało mu się wcisnąć mi te naprawdę dobre buty ale nie dla mnie.
Opis buta jest w dziale sprzet:
http://www.bieganie.pl/sprzet/buty/asic ... di_ds.html
Cena wyjściowa do negocjacji :) 150 złotych najwygodniej w Wawie. Teraz wybieram się do Debna więc moge zabrać je ze sobą.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
PKO
Janusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pit, rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale Nandi nie trzeba nikomu wciskać, bo jest to jeden z najlepszych butów terenowych jakie zrobiono. W Polsce nie był osiągalny 2001 (Gel-Nandi DS III wtedy na świecie tryumfował) , a można było dostać tylko model Gel-Trabuco (jego ubogą krewną).
Z tego co pamiętam na Broniewskiego sprzedawane były w dumpingowej cenie (190zł?). Dziś byłem akurat w tym sklepie i niestety nie ma już rozmiaru jaki potrzebuję (US 9, mają  US 8,5). Szkoda, że masz 10, bo bym chętnie kupił, a z drugiej strony to dobrze, bo w tym rozmiarze  łatwo znajdziesz amatora.

p.s. ale jeszcze sprawdź rozmiar, jakby co, biorę je w ciemno!
Janusz
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Pit on 2:17 pm on April 7, 2003
Są to buty określane jak motion control lub w niektórych źródłach stability czyli dla osób ze skłonnoscią do pronacji (bieganie na wewnętrznych krawędziach stopy, płaskostopie).

no no no !! motion control a stability to raczej dwie skrajności !!
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niekoniecznie

kledzik
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cytuję za bieganie.pl-sprzęt-jakie buty

"
trzymające (motion control)
Sztywne, kontolujące ruch stopy buty o prostym kształcie. Charakteryzują się trwałością i nieco większym ciężarem. Mają najtwardsze tworzywo podeszwy często usztywnione dodatkową wkładką w części środkowej.
amortyzujące (cushioned)
Miękkie buty o elastycznej podeszwie (zwykle z wkładkami amortyzującymi) i o lekko zakrzywionym bądź zakrzywionym kształcie. But amortyzujący pozwala stopie na swobodny ruch i chroni ją przed wstrząsami powodowanymi uderzeniem o podłoże.
neutralne (stability)
Buty będące mieszanką trzymania i tłumiena wstrząsów. Zwykle o lekko zakrzywionym kształcie z podeszwą wykonaną z dwóch materiałów o różnej zwartości (czasem też z wkładką usztywniającą). "
"
Jeżeli masz niskie sklepienie (płaskie stopy) - prawdopodobnie masz nadmierną pronację i nieodpowiednie buty mogą spowodować powstanie naprężeń w stopie lub nodze które doprowadzą do kontuzji:
Optymalny kształt buta: prosty lub lekko zakrzywiony;
Optymalny typ: buty trzymające (motion control) lub sztywne neutralne (stability);
Uwagi: Raczej niepożądane są buty terenowe (trail) - z powodu małej sztywności, wysoce niepożądane są buty lekkie i wyścigowe.

Jeżeli masz średnie sklepienie - Twoja pronacja jest w normie, a mechanika biegu prawdopodobnie poprawna. Potrzebujesz butów neutralnych.
Optymalny kształt buta: lekko zakrzywiony;
Optymalny typ: buty neutralne (stability);

Jeżeli masz wysokie sklepienie - prawdopodobnie Twoja pronacja jest zbyt mała. Powoduje to usztywnienie stopy i nieefektywne tłumienie wibracji. Potrzebujesz butów, które będą dobrze amortyzować wstrząsy i zachęcać stopę do zwiększenia nawracania (pronacji).
Optymalny kształt buta: zakrzywiony;
Optymalny typ: buty amortyzujące (cushioned);
Uwagi: Trzymaj się z daleka od butów trzymających.
"

no może nie skrajności ale...

(Edited by MarekC at 6:42 pm on April 7, 2003)

(Edited by MarekC at 6:45 pm on April 7, 2003)
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no może nie skrajności ale...
Wlasnie o to mi chodzilo. To troszke tak jak bys powiedzial, ze sredni i duzy to dwie skrajnosci...

kledzik
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from kledzik on 6:56 pm on April 7, 2003
Wlasnie o to mi chodzilo. To troszke tak jak bys powiedzial, ze sredni i duzy to dwie skrajnosci...

kledzik
...ale jednak duża różnica.
Wolałbym nie wkładać na swoje duze stopy (47) srednich butów.:hahaha:

niedawno opisywaliśmy polskie sklepy w których sprzedawcy nie mają pojęcia o typach buta i tak sobie pomyślałem że w swoim gronie powinniśmy dbać o poprawność. a z drugiej strony w wiadomości  o sprzedaży butów było napisane że te bute "są określane jako motion control lub stability" więc to znowu jest wprowadzanie w błąd przez sprzedawcę!
po prostu musimy się sami bronić !
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To żadne skrajności.
Nie jest więcej butów co do których opisujący nie mogą się zdecydować, czy są Motion Control czy Stability.
Choćby Asics Kayano.
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

.... bez urazy: w takim razie są to buty dla dresów!

a Adidas opisuje swoje buty (na naklejce w środku buta):
-running control
-running cushion
-running stabil
why?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dlaczego dla dresów?
Chyba tylko Adidas oficjalnie przypisuje buty do typów.
Inni robią to na inne sposoby.
Czesto różnica pomiędzy butem Stability i Motion Control może byc delikatna.
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok.

(Edited by MarekC at 4:04 pm on April 8, 2003)
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po daniu ogłoszenia nie miałem dostępu do internetu i ominęła mnie dyskusja. Zaznaczyłem, że Nandi sa róznie klasyfikowane bo w dwóch miejscach - na stronach opisujących sprzęt sportowy, znalazłem raz przypisanie ich do grupy jednej a raz do drugiej.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moim zamiarem było wykazanie że sami musimy wiedzieć jakich butów potrzebujemy bo sprzedawcy i producenci za cel mają tylko jedno: zysk, czyli sprzedaż, a obojętne jest im co sprzedają!

pozdrawiam MarekC
Awatar użytkownika
stachnie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:10:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from Pit on 3:17 pm on April 7, 2003
Mam do sprzedania buty Asics Gel Nandi DS rozmiar 28 czyli 10 czyli 44.
Są praktycznie nie uzywane ponieważ przebiegłem w nich raptem 20-30 kilometrów i okazało się ze niestety nie nadają się do mojego sposobu biegania.
[...]
Mam podobny problem, ale z butami o rozmiarze 42. Postanowiłem się przerzucić z Adidasów na Asicsy, specjalnie wybrałem się do Rybnika do chłopaków od Bednarka i okazało się, że zupełnie się nie znają na wadach stóp. Kupiłem wspomniany model, przebiegłem w nich 24 km (2 treningi) - po terenie biega się świetnie ale na asfalcie trochę dają mi się we znaki i zastanawiam się, czy się ich nie pozbyć. Czy jest jakiś chętny, najlepiej z Krakowa lub okolic albo ktoś, kto się wybiera do Lęborka? Kupiłem je za 190 zł więc myślę, że 150 to będzie rozsądna cena.

Pozdrawiam,

Sławomir Stachniewicz.
Awatar użytkownika
mucherek
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robi się giełda.

Ja z kolei miałbym do pozbycia się Fila Flow, z jakimiś 20 km na liczniku - jednak delikatnie czuję w nich kolana, prawdopobonie jestem za ciężki. Rozmiar - 47

mucher

A swoją drogą - wcześniej Adidas miał w butach oznaczenia np. Protection-Cushion - jak to odczytać?

Jeszcze jedna dygresja - byłem ostatnio na basenie w Chrzanowie, widziałem tam Adidasy Clima Cool Response za 319 zł, czyli 50 zł taniej niż w Krakowie. To się chyba nawet opłaca jechać z Krakowa pociągiem po butki
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ