Polar S-810

ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawe jakie wykresy mają inni triathloniści przy  mem. R-R.
Np. przy HR 150 gdy jadę na rowerze mam linię ciągłą ok. 150, a przy tym samym HR 150 ale biegu, na wykresie jest krzywa o odchyleniu 50% HRavrg.
Grawitacja? Horyzontalne/wertykalne p. serca? Czy coś innego?
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
PKO
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy nikt nie używa s810? A może ustawienie R-R nie jest popularne i użytkownicy 810 wybierają wygodne 5s? R-R wymaga przesypywania po każdym treningu i więcej czasu na to, bo w pamięci jest z 15 razy więcej danych niż 5s.

p.s. Chyba kledzik wspominał o 810?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja mam. Ale nie bardzo rozumiem o co chodzi.
To jest mój trening przy R-R. Średnie tętno jest mniej więcej tam gdzie widac że powinno być srednie (zbyt cienka linia i nie widać na wykresie)
Obrazek

A to powiększenie fragmentu
Obrazek

Masz inaczej wygladający wykres?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale generalnie nie biegam z R-R (ostatnio wogóle nei biegam z Polarem) bo on łapie zbyt wiele jakichś przypadkowych rytmów - albo super wysokie albo super niskie.
To się raczej nadaje w trakcie snu.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

moj 710 ma funkcje korekty, ktorej czasem uzywam jak pojawiaja sie przypadkowe piki
ENTRE.PL Team
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from ArthurP on 11:22 am on May 11, 2003

p.s. Chyba kledzik wspominał o 810?
Mam ustawiony na 5s. Glownie ze wzgledu na mozliwosc wspomnianego przez Ciebie wprowadzania danych do komputera nie codziennie, a powiedzmy raz w tygodniu. Trudno mi wiec powiedziec cokolwiek o R-R. Nastawie go sobie moze w ten sposob przez ciekawosc jutro lub pojutrze.

Moj problem z pulsometrem polega na czyms innym. Obserwuje od czasu do czasu na wykresach gwaltowne zalamania tetna, np. ze 160 do 70 (troszke przypomina to fredziowy wykres R-R). Zdarza sie to kilka razy w czasie treningu. Tlumaczenie Ryszarda, ze jest to spowodowane zmeczeniem przyjalem, musze przyznac, z niedowierzaniem. Przeciez nie czuje sie przetrenowany, wydaje mi sie, iz mam duze rezerwy. Zrobilem jednak eksperyment. Dzien - dwa przerwy, masaz, sauna i wykresy tetna sa nienaganne! Kilka dni ciezszych treningow bez odpoczynku i na wykresach pojawiaja sie linie pikujace pionowo w dol. Takie sa fakty. Czy ktos jednak (Ryszard?) potrafi wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje. To przeciez niemozliwe aby serce pracowalo w ten sposob, dlaczego wiec takie a nie inne wskazania Polara?

kledzik
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

warto było zrobić refresh. :)
Problem jaki opisałem jest mało znany - rzadko się pojawia-  na forum RW (20tys. użytkowników; 2tys. nowych wiadomości/24h) nie znalazłem praktycznie nic!
A na czym polega?
Będzie mi łatwiej opisać posługując się wykresem Fredzia: Dolne wychylenie widzimy ok 50HR, a górne ponad 200HR.  MHR się nie przekracza,  dane są wynikiem dokładności do [ms] - jak podejrzymy listing [bpm] nie widać o co chodzi, ale [ms] tak - są wartości np. powyżej 1000 (!), czyli są jakieś wolniejsze, POJEDYŃCZE skurcze  dające takie gwałtowne spadki  "podganiane" następnymi  na wykresie o wartościach np. 350. A więc NIERYTMICZNOŚĆ wyraźnie jest przyczyną wychyleń. Skąd się ona bierze, oto jest pytanie..

CO jest u mnie? Wykres wygląda jak ściana  o wysokości ok. 70HR! Co u Fredzia widać jako pik (low) na 16-tym międzyczasie u mnie ciągnie sie przez cały wykres! Mało jest u mnie pików high - górne wychylenie jest na poziomie średniego z 5s.
Czyli mam ścianę falistą o górnej krawędzi ok. 150HR a dolnej 70HR.
Tak jest jak biegnę.
A jak jadę rowerem mam podobnie jak u Fredzia - zdarzają się piki sporadycznie ale wykres jest linią zasadniczo.
SŁyszałem o 6 min początkowych, jak interpretować wychylenie utrzymujące się >200HR i <50HR, ale jak amplituda utrzymuje sie przez cały trening nie.
Dlatego zwróciłem się do Was...

Może rytm serca kryje w sobie więcej niż się wydaje?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

ArthurP
Czy nie mógłbyś umieścić wykresu, żeby wiedzieć o czym mówisz?
Jeżeli nie masz gdzie go umieścić to przyslij mi hoćby screenshot a ja go umieszczę. Bo tak to nadal nie bardzo sobie jestem w stanie wyobrazić o czym mówisz.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Arthur
Oto co napisałem najpierw(ale po przemyśleniu napisałem cos dalej):
Sprawa wydaje mi się niezwykle prozaiczna.
Otóż według mnie masz coś niedobrze z mocowaniem Polaru. Podejrzewam, ze on Ci w jakiś spósób skrzypi na mocowaniach przy każdym ruchu ciała (może zakładasz go na koszulkę?) które w bieganiu jest przeciez dużo bardziej aktywne niz na rowerze i stąd te wszystkie zakłócenia.
Jestem na 99% pewien, że to o to chodzi.
Tak olbrzymia liczba zakłóceń tylko z tego może wynikać.

Ale przemyslałem sprawę. Gdyby tak było jak mówię, to miałbys odchylenia główne w górę. Chyba, ze Polar ma jakić system dostosowywania się do najmocniejszego sygnału a to skrzypienie może być mocniejsze niż serce.
No wyglada to rzeczywiście dziwnie - najpierw jednak mimo wszystko pomyslałbym coś na temat mocowania.

Bieg Arthura
Obrazek

Rower Arthura
Obrazek
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

CIekawe spostrzeżenie z ubraniem, zwłaszcza że używam systet.
Niestety, sprawa - jak słusznie przypuszczasz - nie jest tak prosta, bo czasem biegam bez koszuli i jest tak samo. Już różne rzeczy sprawdzałem zanim napisałem do Was: próbowałem różne nadajniki, różne żele na elektrody, różne trasy, z/bez cheap'u od zamka,
Nie mam wbudowanego rozrusznika serca, ani metalowych rzeczy w ciele :-)  
Kardiolog udowodnił że serce mam zdrowe (badano EKG, ECHO).
Z niecierpliwością będę czekał na wykres kledzika i innych.
Dziękuję Fredziowi za pomoc.

p.s. na wykresie biegu po 1:40 skończyłem trening, dlatego taka zmiana, mogło by kogoś zmylić.

(Edited by ArthurP at 9:15 pm on May 11, 2003)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No to wynika z tego, ze moje serce bije tak:

puk...puk...puk...puk...puk

a Twoje

puk...puk.........puk...puk.........puk...puk......
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pobiegne jutro z ustawieniem r-r. Sam jestem ciekaw co z tego wyniknie...

kledzik
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stawiam osobiście, że im większa kondycja tym bardziej zwarty wykres. Scatterogram masz pewnie Fredzio bardzo wąski, jeden "sznurek". a ja mam pięć i sitko, czyli słaby.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oto wykres z mego porannego biegu przy ustawieniu polara na r-r. Przypomina bardzo wykres ArthuraP. Przy najblizszej okazji zobacze jak to jest na rowerze. Ryszardzie! Moglbys nam pomoc rozwiazac ten problem?

Obrazek

kledzik
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kledziku, Twój wykres tylko troche podobny - u mnie byłby taki gdybym robił marszobieg, mała amplituda u Ciebie pojawia sie przy biegu ciągłym - jak się domyślam, a u mnie stale wysoka, jeśli przechodzę w marsz, dopiero wówczas prawie znika.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ