New balance 805

Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem początkujący, ale głównie biegam w terenie (jeszcze z marszem w przewadze). Ostatnio znalazłem w sklepie ciekawą przecenę newbalance 805 (820?) jako butów all terrain. Czy ktoś w takich biega lub biegał? Jakie wrażenia? I czy polecilibyscie je początkującemu na leśne ściieżki z czasem asfaltem?
Posiadam lekką nadwagę 84 kg przy 182 cm, pronację raczej neutralną, płaskostopie poprzeczne.
Któż jak Bóg!
PKO
DaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegam w 805 i uwazam, ze to przyzwoite buty. Po pierwsze sa dosyc wygodne (tzn. dla mnie jestem supinatorem mam dosyc szeroka stope) - pasuje mi rozmiarowka i maja dobrze wyprofilowana cholewke. Powazna ich wada jest taki efekt, ze wkladka dosc nieprzyjemnie uciska podbicie stopy (to jest chyba wada wszystkich NB, w poprzednim modelu ktory uzywalem bylo podobnie, koledzy biegajacy w NB tez mowia, ze wkladka im dokucza). Swietnie rozwiazane jest w bucie sznurowanie - 805 maja taki patent z malymi aluminiowymi oczkami zamiast dziurek na sznurowki. W efekcie stope mozna zasznurowac dosc scisle i nie masz wrazenia, ze twoja noga tkwi w imadle bo sznurowka sie nie zaciska. 805 swietnie sprawdzaja sie w mokrych porach roku nie przemiekaja latwo. Moim zdaniem jak na buty terenowe maja nieco za malo agresywny bieznik. Jedyna powazna wada tych bucikow jaka zauwazylem jest to, ze punkt podparcia stopy jest dosyc wysoko, a podeszwa buta jest stosunkowo waska w efekcie buciki nie sa calkowicie stabilne i mozna sobie przez to zafundowac np skrecenie stawu skokowego. Nie wiem tez co mieli na mysli producenci wypisujac na bucie all terrain czy to znaczy, ze but jest na kazda nawierzchnie? Mam uprzedzenia do rzeczy uniwersalnych - jak cos jest do wszystkiego to znaczy, ze jest do niczego. Ja traktuje 805 jako buty trailowe i biegam w nich w lesie - tam sprawdzaja sie OK.
Podsumowujac - jesli szukasz butow w teren 805 moze byc dobrym wyborem. Ja stawiam im ocene (4 -).

(Edited by DaB at 2:01 pm on Mar. 20, 2003)
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czuję, że moja ciekawść uzyskała wiele zaspokojenia :)
Dziękuję!
Jeśli może się podzielić swoimi doświadczeniami - zapraszam, opinii nigdy za wiele!
Któż jak Bóg!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ