Pulsometry

kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wynalazca pulsometru bezprzewodowego byl Seppo Säynäjäkangas, profesor elektroniki na uniwersytecie w Oulu w Finlandii. Pierwsze urzadzenie tego typu zostalo wyprodukowane w zalozonej przez niego firmie POLAR ELEKTRO OY w roku 1982.

Jednak nie o historii "Polarka" chcialem dzisiaj napisac, a o jego poprzedniku wynalezionym w DDR. Zwany ojcem niemieckiego kolarstwa, trener Wolfram Lindner, juz w latach 60-ych zdawal sobie sprawe jak wazny jest pomiar tetna w treningu kolarzy. Linder skonstruowal wraz z profesorem Dietmarem Junkerem nadajnik, ktory mocowano do ubrania kolarza. Dzieki ogromnej 2-metrowej antenie nadajnik emitowal odglos uderzen serca do samochodu jadacego za zawodnikiem. Trener ze sluchawkami na uszach liczyl czestotliwosc uderzen serca i nanosil wyniki na papier milimetrowy. Oczywiscie bylo to bardzo niewygodne zarowno dla zawodnika (antena) jak i trenera. Byc skupionym przez kilka godzin na liczeniu uderzen serca, to zajecie nie do pozazdroszczenia. Jednak sie oplacilo. Team Lindnera byl przeciez przez wiele lat kolarska potega.

kledzik
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedys trenowalem z taka spora klatka , polaczona przewodem z zegarkiem . Bronek Malinowski , ktory tez z zainteresowaniem testowal to pudeleczko byl zniechecony - bylo za duze i za malo dokladne . No ale to byl prototyp z zakladu fizjologii AWF .

(Edited by wojtek at 3:42 pm on Mar. 9, 2003)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
blablapunktde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

...do tej historie musisz dodac ze te pierwsze byly urzywane ..aby zycie ratowac.....
w nocy po treningu jak ekipa spala i puls im spadl ponizej 35 (tromboza) robil alaarm i ekipa wsiadala w srodku nocy na rower aby dociagnac do nastepnego dnia....:-> (doping->epo hematokryt >50, Pan Przydzial)
tak tak....... a potem ??? to juz znasz sam jestes ofiara :-)
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pytanie do wszystkich co się znają:
Jaki kupić pulsometr i najlepiej gdzie, żeby sie dobrze sprawował?
Chcę go używać nie tylko do biegania, ale też na rower i do pływania (czyli wodoszczelność przede wszystkim), nie musi mieć bajerów typu: przewiduje przyszłość, zmniejsza obrzęk płuc i masuje golenie... :hej:
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
Awatar użytkownika
blablapunktde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co chces7 poprzez Pulsometr uzyskac????
co sobie wyobrazazsz???
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pik pik pik :hej:
A tak na serio- potrzebuję sobie pomierzyć tętno, wyznaczyć, jak to u mnie się dzieje, na razie gubię się przy liczeniu z zegarkiem.
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Blabla, gdy przeczyta co Tobie radze, pewnie do konca zycia nie napisze juz do mnie ani jednego postu. Radze zas abys skontaktowala sie (jezeli jestes chlopakiem to wybacz, ale cos mi po glowie chodzi zes Ty dziewczyna) z Ryszardem. Z pewnoscia udzieli on Tobie profesjonalnej porady. Jezeli zdecydujesz sie na zakup u niego, to jako forumowicz uzyskasz rabat. Mail Ryszarda: r.szul@sportprofil.pl

kledzik
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki. Wydaje Ci się dobrze (jeżeli chodzi o płeć moją).
A Blabla ma coś przeciwko takim urządzeniom?
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Kiniak on 9:19 am on Mar. 18, 2003
Dzięki. Wydaje Ci się dobrze (jeżeli chodzi o płeć moją).
A Blabla ma coś przeciwko takim urządzeniom?
Blabla nie jest najlepszym kolega Ryszarda...

kledzik
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To wyjaśnia wszystko.
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
Awatar użytkownika
blablapunktde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sa nie przydatne.......
-> wysokie koszty sprzetu
-> servisu (baterie 1x/Rok)
-> czeste Laktat-Testy ->bez nich sterowanie treningiem jest nie mozliwe. (mimo iz Firma Polar sadzi inaczej i Pan R tez hehehe, no ja ale jak mi sie wydaje on zyje z tego) :-)))
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co zatem blablo proponujesz? Pisales cos ostatnio o Ciclosport, niedlugo ma wejsc na rynek ich zapowiadany od bardzo dawna CP41.

kledzik
Awatar użytkownika
blablapunktde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

.... Moj przyjacielu..... jezeli nie mozesz mierzyc Laktatu.. to za pomnij ten zakup!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zaplanowales na dzisiaj LSD <70% Lactatus <1,4mmol
Teorie znasz oblicz moj Puls :-)
....... mam 40lat :-p ( on jest 152) :-)...... itd...... itd
ta cala Teoria siada jezeli jestes nie standartowy:
gruby, wytrenowany, gupi itd. :-)
Byles zaskoczony swoim brakiem werwy na ostatnich km w Hlb marathonie..... to wlasnie wynik biegania w 70% ale w 4,5mmol :-) albo (i)..... za mala pausa (reckom) itd......
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie kazdy ma jednak dostep, szczegolnie w Polsce do urzadzen mierzacych poziom mleczanu. Mozna oczywiscie kupic sobie taki sprzet ale oznacza to wydatek ok 400 euro. Zerknij na strone http://www.info.cardiozone.de/laktatmessung/index.html Czy zatem biegac calkiem bez pulsometra i orientowac sie w poszczegolnych strefach wysilku po szybkosci oddechu :oczko: ?

kledzik
Awatar użytkownika
blablapunktde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wlasnie tak!!!!!
Ja nie robie tego sam sypie jak mam czas i ochote do Intytutu (Ulm, Regensburg, Isny....Freiburg) przed wyjazdem zrobie sobie takie badanie  (stufen test-> bieg i kolo :-))...
przed wielu laty kupilem mojego pierwszego Obserwatora Pulsu, wtedy myslalem ze Pi x Oko Conconi Test wystarczy aby wiedziec w ktorym przedziale i jak dlugo powinienem sie poruszac aby ... optymalnie sie przygotowac + Polar Testy.... niestety :-)
Testy Conconi najczesciej nie mialy Deflg-Punktu albo mialy ich 2 :-). itd itd. I poddalem sie pierwszemu Lakt-Testowi. Strefy byly pomiedzy 3-10 Uderzen rozczepane.
Co to oznacza???-> poszukaj spalanie Specku :->>  

Dla mnie jest to absolutne NACIAGANIE.

jak sie orientowac??? Biegaj tak aby tobie to przyjemnosc sprawialo!!!! Km bez Spassu :-) to Tote km.
To pierwsza wskazowka. Na marathon w twoim przypadku po prostu bym biegal!!!!!! od 1-3h -> tempo sie samo ustawi!!!! i bedzie rownie dokladne jak wskazania polara :-)

Po 2 latach treningu... jezeli masz ochote na wiecej..... zakup takiego sprzetu (wiesz co chcesz, czego oczekujesz od tego i zdajesz sobie sprawe z kosztow) jest do polecenia.... ale nie jest niezbedny......

umba potrzebowalem 1/2 roku abys mi to pytanie postawil. :-))
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ