problem z butami

Awatar użytkownika
Zawisza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam jestem nowym czytelnikiem tych forów jak i swierzym biegaczem. Po zakupie ksiazki "Praktyczny Poradnik dla Biegacza" napisaną przez Andyego Burfoota i przegladnieciu strony bieganie.pl mam pewne wątpliwości odnośnie butów. Razem ze znajomym postanowiliśmy wejść w świat biegania poprzez 10 tygodniowy program Budda Coaetsa. Mimo ze na początku programu biegania nie jest jeszcze zbyt wiele to juz zaczęły przeszkadzac mi buty w których biegam, a są to zwykłe tenisówki adidasa.  Przemyślałem sprawe i wybrałem sie na poszukiwanie butów.  Mieszkam w Poznaniu i ucieszyłem sie gdy przeczytałem w wyżej wymienionej książce że jest w moim mieście Sklep Runners World. Byłem pewien że tam znajde fachową pomoc. Po wejściu do sklepu nie usłyszałem jednak pytań jakich spodziewałem sie usłyszeć. Pani choc byłą bardzo uprzejma nie pytała jednak o moj rodzaj pronacji, czestotliwość biegania itp. Tylko numer stopy i heja. Oczywiście niczego nie kupiłem bo i wybór był niewielki na moją 47 stopę. Co więc mam zrobić żeby nie wyżucić pieniędzy w błoto i kupic buty z których będe zadowolony? .Jaki rodzaj butów powinienem kupić jesłi mam wysoką pronacje czyli płaskostopie?
Pozdrawiam ZAWISZA
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja jestem własnie biegaczem z pronacją, którą sobie kiedyś chyba pogłebiłem, właśnie przez bieganie w tenisówkowych butach takze Adidasa.
I na dodatek mam wiele nieprzyjemnych doświadczeń wynikających z kupna niewystarczająco zabezpieczających mnie butów.
Takie kupowanie buta to zawsze jest ryzyko, mimo, że na początku potencjalnie wydaje się, że but pasuje.
Dopiero po przebiegnięciu 20 km okazuje się jak jest  naprawdę.
Ponieważ niestety rzadko sprzedawcy znaja się na takich szczegółach, to w zależności od stopnia pronacji - powinieneć kupić sobie buty Stability (jeśli pronacja lekka) bądź Motion Control - przy wiekszej.
Skąd teraz wiedzieć, czy dany but jest Stability, Motion Control czy może tylko Cusion ?
Internet.
Informacje o chyba wszystkich markowych butach w internecie można znaleźć.
Spróbuj naprzykład stronę:
http://www.roadrunnersports.com

To jest sklep internetowy, przez który dwie pary butów kupiłem.
I tam każdy but jest oznaczony - jaki to jest typ.
Z tym, że takze nie utrzegłem się błedu. Kupiłem najpierw buty które były oznaczone jako Stability - biegam duzo w inncych butach stability tej samej firmy więc uznałem, że będzie OK. Niestety OK nie było i stopa bolałamnie dość.
Potem kupiłem Motion Control innej firmy - bardzo wysoko oceniane - ale te są bardzo dobre.

Skąd natomiast masz wiedzieć czy tylko Stability czy juz Motion Control nosić powinieneś? To tylko metodą prób i błędów.

Nie jest łatwo w Polsce kupić buty biegowe jakie sie chce - ale próbuj.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wszystkim, ktorzy maja watpliwosci jakie buty powinni kupic polecam strone: http://www.sportteam.com Znajduje sie tam wszechstronny test, ktorego wynik [czyli najlepsze dla nas buty] jest uzalezniony od odpowiedzi na cala mase pytan: czy mamy proste czy krzywe nogi [jezeli krzywe to jak], czy biegnac ladujemy na piecie, srodstopiu czy palcach, ile wazymy, czy stopy ukladaja sie w biegu rownolegle, czy palcami do srodka / na zewnatrz, czy mozemy wykonac pelen przysiad opierajac sie calymi stopami o podloze, itp.... Test jest niemieckojezyczny, ale prawdopodobnie stworzony pod katem obcokrajowcow. Czytelne rysunki i symbole umozliwiaja przeprowadzenie go bez znajomosci niemieckiego. W razie klopotow sluze pomoca.
Po otworzeniu strony glownej klikamy
1. Beratung
2. Starten Sie jetzt Ihre...
3. Los zum Test
4. Test fßr Männer [panowie] lub Test fßr Frauen [panie]

zycze powodzenia

kledzik
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ