Źle działający pulsometr?

kaamil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, ostatnio kupiłem pulsometr sigma pc 25.10 i nie wiem czy ja coś robię źle czy pulsometr jest po prostu uszkodzony. Mam 175 cm i ważę 73 kg, sylwetka dosyć wysportowana. Biegam przeważnie truchtem, naprawdę wolny bieg i pulsometr przeważnie mi pokazuje tętno 170-190 czasami spadnie do 130 czasami wzrośnie do 210 i nawet alarmy informujące o przekroczeniu strefy są w tym momencie bez sensu. Przed biegiem smaruje diody specjalnym żelem albo wodą jak jest zalecane. Przez chwilę myślałem, że to wina telefonu z gps, że niby zakłóca ale też próbowałem bez niego i to samo.
PKO
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kaamil pisze:Witam, ostatnio kupiłem pulsometr sigma pc 25.10 i nie wiem czy ja coś robię źle czy pulsometr jest po prostu uszkodzony. Mam 175 cm i ważę 73 kg, sylwetka dosyć wysportowana. Biegam przeważnie truchtem, naprawdę wolny bieg i pulsometr przeważnie mi pokazuje tętno 170-190 czasami spadnie do 130 czasami wzrośnie do 210 i nawet alarmy informujące o przekroczeniu strefy są w tym momencie bez sensu. Przed biegiem smaruje diody specjalnym żelem albo wodą jak jest zalecane. Przez chwilę myślałem, że to wina telefonu z gps, że niby zakłóca ale też próbowałem bez niego i to samo.

Nie jest sprawny. Niemożliwe żebyś miał w truchciku do 190...
130 ok ale skoki do 210? 210 to niektórzy nawet nie mają takiego tętna maksymalnego.
Mam tej samej firmy pulsometr ale inny model i mi działa prawidłowo.
Chyba musisz reklamować swoją Sigmę.
Jak masz wątpliwości i pulsometr wskazuje Ci 180 to przyłóż palce do szyjnej tętnicy i musiałbyś mieć
3 x uderzenie na sekundę.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pierwsze pytanie: od kiedy biegasz?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
kaamil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, a jak kupowałem na allegro to mam odsyłać do gościa czy jest jakiś punkt serwisowy najlepiej w Krakowie?
kaamil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam od może 3 tygodni, ale wcześniej dużo grałem w nogę czy biegałem na orbitreku.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja uważam, ze pulsometr nie musi być popsuty.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem te skoki tętna są zbyt duże.
Jeśli kolega był aktywny niekoniecznie biegowo, nie posiada nadwagi to raczej nie powinno tak być.

Zmierz sobie za pomocą dwóch palców tętno spoczynkowe i miej założony pulsometr to porównasz wyniki.
Jeśli masz możliwość to pożycz od kogoś pulsometr na jeden trening i raczej będziesz miał wówczas pewność co do całej sytuacji .

Daj znać jak rozwiążesz zagadkę :)
kaamil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przeważnie mam tak, że jak biegam truchtem tak żeby móc z kimś swobodnie rozmawiać to mam tętno ok 120-140 a nie 180.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok, w tym wypadku pewnie pulsometr szwankuje.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
kaamil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jeszcze takie pytanko. Czy zdrowe jest dla gościa(początkujący - 3 tyg jak wyżej) o mojej wadze biegać codziennie(asfalt) czy lepiej dłużej a co dwa dni(chcę schudnąć) i co będzie efektywniejsze?
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause co Ty w ogóle wypisujesz...

Najpierw
ja uważam, ze pulsometr nie musi być popsuty.
a następnie
ok, w tym wypadku pewnie pulsometr szwankuje.
Powiało bezsensem albo totalną lekcewagą.

Odpowiadając na Twoje pytanie kaamil:
Odradzam codziennie bieganie. 3-4 x w tyg maksymalnie dla Ciebie.
Urozmaicaj sobie dni niebiegowe innymi aktywnościami by angażować różne grupy mięśniowe.
Rower, rolki, tenis, pływanie albo milion innych sportów.
Sam wiesz jaki Ci najbardziej odpowiada.
Jeśli masz wybór to wybieraj miekkie scieżki.
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Lepiej co dwa dni i dłużej
kaamil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Serdecznie dzięki ;)
golin
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A nie biegasz czasem kolo jakiejs duzej anteny wysylajacej fale? Czasem tak sie dzieje, ja mam takie skoki na rowerze (z innym pulsometrem), zawsze w tym samym momencie, gdy zblizam sie do takiej anteny chyba telefonii komorkowej moj puls wariuje ;)
Awatar użytkownika
wiktor ia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 1:01:21

Nieprzeczytany post

kaamil pisze:Witam, ostatnio kupiłem pulsometr sigma pc 25.10 i nie wiem czy ja coś robię źle czy pulsometr jest po prostu uszkodzony. Mam 175 cm i ważę 73 kg, sylwetka dosyć wysportowana. Biegam przeważnie truchtem, naprawdę wolny bieg i pulsometr przeważnie mi pokazuje tętno 170-190 czasami spadnie do 130 czasami wzrośnie do 210 i nawet alarmy informujące o przekroczeniu strefy są w tym momencie bez sensu. Przed biegiem smaruje diody specjalnym żelem albo wodą jak jest zalecane. Przez chwilę myślałem, że to wina telefonu z gps, że niby zakłóca ale też próbowałem bez niego i to samo.
Mam ten sam model, potwierdzam że potrafi zaszaleć i pokazać nawet puls 220. Przyzwyczaiłam się do tego.
golin pisze:A nie biegasz czasem kolo jakiejs duzej anteny wysylajacej fale? Czasem tak sie dzieje, ja mam takie skoki na rowerze (z innym pulsometrem), zawsze w tym samym momencie, gdy zblizam sie do takiej anteny chyba telefonii komorkowej moj puls wariuje ;)
A na to nie zwróciłam uwagi, chociaż wiem gdzie często mi się to zdarza ale tam chyba nie ma czegoś takiego.

Podbijam pytanie, czy to można reklamować bezpośrednio u producenta, dystrybutora czy trzeba wysłać do sprzedawcy - też kupiony na Allegro.
Mam na zbyciu dwa kody orange25, które nie przydadzą mi się już - sprzedam za 22zł/szt - pewnie i bez kantów, zafoliowane zdrapki, w okolicy BB można osobiście odebrać.
=================================================
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ