Endemondo vs Runlog
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 52:05
- Życiówka w maratonie: brak
Witam.
Powiedzcie mi skąd się bierze ponad 400m różnica w wynikach pokazywanych przez Edne a Runlog. .... nie 10 nie 20m a 400 to spore przekłamanie - i jak tu się ogarnąć??
Runlog:
http://run-log.com/workout/workout_show/868392
Endemondo:
http://www.endomondo.com/workouts/222617336/8695217
i komu tu wierzyć??
Powiedzcie mi skąd się bierze ponad 400m różnica w wynikach pokazywanych przez Edne a Runlog. .... nie 10 nie 20m a 400 to spore przekłamanie - i jak tu się ogarnąć??
Runlog:
http://run-log.com/workout/workout_show/868392
Endemondo:
http://www.endomondo.com/workouts/222617336/8695217
i komu tu wierzyć??
- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
U mnie różnica jest od 30 do 200 m zawsze więcej pokazuje Endomondo.
Co do weryfikacji to najlepiej znaleźć stadion, albo coś odmierzonego, zrobić trening i porównać.
Co do weryfikacji to najlepiej znaleźć stadion, albo coś odmierzonego, zrobić trening i porównać.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
- moonfall84
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52:00
Sprawdźcie przebiegniętą trasę w geoportal.gov
Jest tam możliwe mierzenie odległości - bardzo dokładne
Jest tam możliwe mierzenie odległości - bardzo dokładne

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 52:05
Hej.
Mam pytanie czy ta cholera - Endomondo nie używa samego GPS??? wczoraj biegłem z wyłączonym dostępem do internetu i Endo nie ustalił mojej pozycji przez cały (10km) bieg ... coś tu nie halo?? dopiero po biegu włączyłem przesyłanie danych i złapał w ciągu kilku sekund.?!?!?!?
Pytam o to, bo często biegam często przy granicy polskiej i po za jej granicami i łapie się na roaming bez przesyłanie danych - wkurzyłem się wczoraj na Endo - solidnie ...
Mam pytanie czy ta cholera - Endomondo nie używa samego GPS??? wczoraj biegłem z wyłączonym dostępem do internetu i Endo nie ustalił mojej pozycji przez cały (10km) bieg ... coś tu nie halo?? dopiero po biegu włączyłem przesyłanie danych i złapał w ciągu kilku sekund.?!?!?!?
Pytam o to, bo często biegam często przy granicy polskiej i po za jej granicami i łapie się na roaming bez przesyłanie danych - wkurzyłem się wczoraj na Endo - solidnie ...
-
- Stary Wyga
Może biegles w lesie i zwyczajnie przerywał gps?Tadeusz106 pisze:Hej.
Ja w endomondo mam taka zasadę: wlaczam start dopiero kiedy jest komunikat "gps ok", bo parę razy też się nacialem na to.
- RavS
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
U mnie na pewno nie ma problemu z łapaniem sygnału GPS bez włączonego internetu. Biegałem teraz tydzień na wakacjach za granicą i ani na jakość, ani na szybkość łączenia nie narzekam. Miałem wyłączone wszystko prócz lokalizacji i bluetooth.
Zauważyłem jednak, że jak mam włączone WiFi to sygnał pojawia się niemal natychmiastowo. Nie wiem czy jakoś wspomaga się z nadajników, możliwe, bo w końcu ten A-GPS jakoś działa przez dane komórkowe, czy WiFi
Może być coś w telefonie, ale aż niewiarygodne by nie zaskoczył przez cały trening.
Odpowiadając na pierwsze pytanie, ja mam zawsze minimum 50-100m jak biegam na otwartym terenie, jak biegam po lesie, między drzewami to i 200-300m różnicy się zdarza, ale nie jest to regułą. Mierzone przy dystansach od 10 do 20km. Czyli na Maratonie trzeba biegać 43km wg Endomondo;)
Zauważyłem jednak, że jak mam włączone WiFi to sygnał pojawia się niemal natychmiastowo. Nie wiem czy jakoś wspomaga się z nadajników, możliwe, bo w końcu ten A-GPS jakoś działa przez dane komórkowe, czy WiFi
Może być coś w telefonie, ale aż niewiarygodne by nie zaskoczył przez cały trening.
Odpowiadając na pierwsze pytanie, ja mam zawsze minimum 50-100m jak biegam na otwartym terenie, jak biegam po lesie, między drzewami to i 200-300m różnicy się zdarza, ale nie jest to regułą. Mierzone przy dystansach od 10 do 20km. Czyli na Maratonie trzeba biegać 43km wg Endomondo;)
-
- Wyga
Mysle, ze to, ze sie nie zalogowal przez caly trening to nie wina endo czy wifi tylko w telefonie cos sie wykrzaczylo. Ja tak jak ktos wczesniej napisal, tez zanim wystartuje trening to czekam az bedzie GPS OK. A zdarza sie ze czekam i czekam i nic. Pomaga restart telefonu wtedy tylko i wylacznie.
A co do pytania poczatkowego (zawsze biegam z endo i runlog jednoczesnie) ja nie zauwazam reguly, raz jest prawie idealnie ten sam dystans, a innym razem (np. dzis przy 21km wybieganiu) ponad pol km roznicy... a zdarzylo mi sie przy dlugich dystansach i ponad km roznicy. Nie ma tez u mnie reguly i raz endo ma krotszy dystans, a innym razem runlog skraca. Nie chce mi sie dodatkowo sprawdzac w geoportalach czy innych miejscach, zazwyczaj przyjmuje ze ta mniejsza wartosc jest prawdziwa choc pewnie blednie, ale jak to sie mowi nikt nie bedzie z tego strzelal wiec co mi poda jeden czy drugi to moze byc, rzad wielkosci znam i starczy. A jak ktos chce dokladniejsze treningi robic, dokladniej mierzyc dystans, czas itp to niech sobie kupi zegarek z gps (choc nie wiem jak tu jest z dokladnoscia, ale mysle, ze lepiej niz w telefonie) albo biega po biezni czy trasach ze zmierzona dlugoscia
A co do pytania poczatkowego (zawsze biegam z endo i runlog jednoczesnie) ja nie zauwazam reguly, raz jest prawie idealnie ten sam dystans, a innym razem (np. dzis przy 21km wybieganiu) ponad pol km roznicy... a zdarzylo mi sie przy dlugich dystansach i ponad km roznicy. Nie ma tez u mnie reguly i raz endo ma krotszy dystans, a innym razem runlog skraca. Nie chce mi sie dodatkowo sprawdzac w geoportalach czy innych miejscach, zazwyczaj przyjmuje ze ta mniejsza wartosc jest prawdziwa choc pewnie blednie, ale jak to sie mowi nikt nie bedzie z tego strzelal wiec co mi poda jeden czy drugi to moze byc, rzad wielkosci znam i starczy. A jak ktos chce dokladniejsze treningi robic, dokladniej mierzyc dystans, czas itp to niech sobie kupi zegarek z gps (choc nie wiem jak tu jest z dokladnoscia, ale mysle, ze lepiej niz w telefonie) albo biega po biezni czy trasach ze zmierzona dlugoscia

-
- Zaprawiony W Bojach
@ Tadeusz106 - każdy z tych z programów ma swoje algorytmy wygładzania ścieżki. Nie wiem czy regulowane przez użytkownika (nie mam miejsca na komórce, żeby to sprawdzić dla tych aplikacji). Na pewno regulację dokładność/wygładzanie ma SportsTracker (STL) - tam można sobie zobaczyć nawet jak wygląda ścieżka raw GPS. Trzeba być jednak gotowym na absurdy typu prędkość biegu dochodząca do 70km/h
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
ale masz na mysli wgranie pliku gpx ? czy bezposrednio z zegarka ?emilr10 pisze:Bezproblemowo zgrywa się treningi,a w czym masz problem?mareko pisze:Czy komuś sie udało zgrać trening z Garmina 610 do run-loga ?
u mnie jest komunikat - "Device not supported"
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Różnie to bywa w zależności od modelu telefonu, ale mnie nie udało się nigdy ustalić pozycji kiedy telefon był w ruchu bez danych mobilnych.Tadeusz106 pisze:Hej.
http://spam - opinie o butach do biegania
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
W którym miejscu ten raw z GPS jest?pehop pisze:Na pewno regulację dokładność/wygładzanie ma SportsTracker (STL) - tam można sobie zobaczyć nawet jak wygląda ścieżka raw GPS.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ustawienia -> Zaawnsowane -> Responsywność ->Max dokładnykojer pisze:W którym miejscu ten raw z GPS jest?pehop pisze:Na pewno regulację dokładność/wygładzanie ma SportsTracker (STL) - tam można sobie zobaczyć nawet jak wygląda ścieżka raw GPS.
Ustawienia -> Zawansowane -> Próg sygnału GPS -> Wspaniały (ewentualnie Bardzo dobry)
Ale przygotuj się na trochę dłuższe łapanie fixa. Poza tym ja niestety biegam po terenie bardzo płaskim i w zasadzie bez drzew.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
A nie, tak to mampehop pisze:Ustawienia -> Zaawnsowane -> Responsywność ->Max dokładnykojer pisze:W którym miejscu ten raw z GPS jest?pehop pisze:Na pewno regulację dokładność/wygładzanie ma SportsTracker (STL) - tam można sobie zobaczyć nawet jak wygląda ścieżka raw GPS.
Ustawienia -> Zawansowane -> Próg sygnału GPS -> Wspaniały (ewentualnie Bardzo dobry)
Ale przygotuj się na trochę dłuższe łapanie fixa. Poza tym ja niestety biegam po terenie bardzo płaskim i w zasadzie bez drzew.

A z trochę innej beczki: Galaxy Note (N7000) + Sportstracklive (z takimi ustawieniami jak wyżej) vs. Tomtom Multisport Cardio (4x po tej samej scieżce w parku pod gęstymi drzewami)

Oba urzadzenia obsługują też GLONASS oprócz GPS-NAVSTAR (zegarek na lewym nadgarstku, telefon na prawym ramieniu).