Asics Gel Kayano

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Opis ten zamiescilem na forum za namową Radka Wieliczko, który ten tekst trochę "uładził" ale nadal jest to druga klasa w stosunku do ekstraklasy jaką są teksty Radka

Wstęp.

Najpierw przydługi wstęp wyjaśniający, czego szukam w butach biegowych (można od razu przeskoczyć do opisu buta jeśli komuś nie chce się czytać mojej historii).
Biegaczem jestem o niedługim stażu _ regularnie biegam dłuższe dystanse od lipca 2001. Po kilku tygodniach poszukiwań znalazłem buty, które wydały mi się dosyć wygodne, nareszcie mnie nie obcierały  Adidas Trail Response. Biegałem sobie w nich z równą przyjemnością po szosie jak i lesie. Im dłużej biegałem tym jednak bardziej czułem ból ścięgna Achillesa. Późną jesienią był on już tak poważny, że zdecydowałem się pójść do lekarza sportowego (jestem znanym na Warszawskich Bielanach hipochondrykiem).
Lekarz obejrzał, zrobiliśmy USG _ i diagnoza była taka, że mam lekką pronację (zbytnie odchylanie się kostek do środka w momencie zetknięcia z podłożem _ zwłaszcza prawej stopy), jest lekkie zapalenie, musze ograniczyć chwilowo bieganie i odbyć rehabilitację. Ponieważ jednak nadeszła zima, obciążenia biegowe były mniejsze, do wiosny wszystko się uspokoiło. Na wiosnę kupiłem jakieś bardzo tanie (na wyprzedaży) buty NIKE. Pobiegłem sobie w nich raz. Wszystko było OK! Następnego dnia pobiegłem w TRAIL Response _ i co się stało?? Ból Achillesa od razu powrócił! Następnego dnia _ NIKE _ Achilles OK. Potem znów Adidas i znów ból. Doznałem oświecenia: biegałem dotychczas w nieodpowiednich butach!!! Swoją drogą dziwne jest, że sportowy lekarz (Centralny Ośrodek Medycyny Sportowej) nawet mi nie zasugerował, że być może biegam w nieodpowiednich butach. Zacząłem więc poszukiwania najlepszego dla mnie buta na świecie, który zapewniał by mi jak największą ochronę stopy w trakcie pokonywania długich dystansów na treningach (wspomniany NIKE miał słabą amortyzację w środkowej części stopy _ po przebiegnięciu 10 km po asfalcie odczuwałem pewien dyskomfort). Po przeczytaniu kilku recenzji biegowych butów treningowych zauważyłem ciekawostkę _ w wielu opisach, recenzenci powołują się na but Asics Kayano jako na szczytowe osiągniecie konstrukcyjne (cytat, ze strony www.runnersworld.com z opisu buta Mizuno Wave Creation: Every shoe company wants its own version of the Asics Gel_Kayano_a top_end _ w wolnym tłumaczeniu: Każdy producent butów biegowych chce mieć swój odpowiednik Asics Gel_Kayano _ oferty z najwyższej półki. Pomyślałem wiec sobie _ dlaczego nie spróbować właśnie Kayano? I tak zrobiłem.

Asics Gel_Kayano

W moim odczuciu jest to but do długich treningów zapewniający maksymalne wsparcie dla nóg, dobry dla osób z pronacją (stopy w czasie ruchu mają tendencję do nadmiernego wychylania po swojej wewnętrznej stronie). Oficjalnie jest przeznaczony dla biegaczy raczej poniżej 85 kg, choć czytałem pozytywne opinie biegaczy nawet 100 kilogramowych. But mnie nie obciera, nie mam problemów z Achillesem, jest wygodny. Czuję się w nim bezpiecznie zarówno na asfalcie jak i w lesie _ jest bardzo stabilny (chociaż w grząskim terenie czy na śniegu jego podeszwa zewnętrzna raczej nie będzie optymalna _ nie jest to but trailowy). Waga buta _ ja mojego nie ważyłem _ nie mam wagi _ ale nie jest to but lekki _ na różnych stronach internetowych znalazłem całkiem różne informacje na temat jego wagi _ od 340 do 392 g (model męski, numeracji nie podawano). Jak go zważę to zamieszczę update opisu. Na pewno nie należy do butów szybkich i zwinnych _ no ale to kosztem zwiększonego bezpieczeństwa.
Pisząc ten tekst, przejrzałem trochę recenzji na stronach internetowych i doszedłem do wniosku, że każdy but ma tak samo dużo zwolenników jak i przeciwników (tak jak procesory Intela i AMD). Głosy popierające były podobne do mojego _ że nigdy nie ma problemów z kontuzjami. Głosy przeciw, były takie, że słabo trzyma piętę i słabiej amortyzuje niż poprzedni model (nie wiem jak ktoś mógł cos takiego wyczuć) i że niektórzy nabawili się jakichś kontuzji. Pomyślałem, że zamieszczę kilka ocen _ za i przeciw wziętych ze strony http://www.roadrunnersports.com.

Za
Bardzo dobra amortyzacja, duża stabilność, trochę ciężki ale idealny na długie biegi
Idealne trzymanie, dobry na każdej nawierzchni
Żadnych kontuzji nawet dla ciężkiego biegacza

Przeciw
Pojawiły się problemy z goleniami
Jeden człowiek po kilku biegach czuł podobno każdy kamyk na drodze
Słabe trzymanie pięty
Obtarcia kostek

Uważam, że każdy but może być zarówno bardzo dobry lub bardzo zły w zależności od użytkownika _ każda noga jest inna i po prostu trzeba wybrać dobry dla siebie but i się go trzymać. Z drugiej strony, jest to trudne, bo czas życia modeli butów jest aktualnie bardzo krótki, a model, będący następcą, nie zawsze posiada podobną budowę i właściwości do naszego ulubieńca. Model Kayano który posiadam to Kayano VIII _ ale a wiele osób używa jeszcze wcześniejszy model.

Ja biegając 100 km tygodniowo tylko po biegach w Kayano (i Salomon Ride Race) nie czułem żadnego problemu z Achillesem. We wszystkich innych _ albo Achilles albo nieprzyjemne obtarcia _ Adidas Trail Response, Adidas Eqp Ride, Nike Air Pegasus, NB 805, NB 830, NB 704 _ co nie znaczy, że tamtych butów nie lubię i nie wykorzystuję ich innych dystansach, ale opiszę je przy okazji.

Reasumując ten krótki i spontaniczny opis, muszę stwierdzić, że dla mnie, do długich treningów but jest bardzo dobry. Cieszy mnie tym bardziej, że jego mankamentem jest cena _ należy chyba do jednych z najdroższych butów _ kupiłem go w Warszawie, za 500 zł (już po uwzględnieniu rabatu). A już nie raz miałem buty, za które zapłaciłem nie mało pieniędzy i potem musiałem je oddać.

Zdjęcie buta: www.fredzio.com/kayano .

Pozdrowienia dla wszystkich.

(Edited by FREDZIO at 11:23 am on Oct. 10, 2002)

(Edited by FREDZIO at 11:44 am on Oct. 10, 2002)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

(Edited by FREDZIO at 11:23 am on Oct. 10, 2002)
Awatar użytkownika
RadekW
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Brawo Fredzio ! Świat należy do odważnych. Tak trzymaj !!!
Pozdrawiam,
Radek
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gel Kayano pomagaj± nie tylko na Achillesa. Mnie wyleczy³y z przewlek³ego bólu lewego kolana. Potwierdzam jednak, ¿e mog± siê pojawiæ problemy z goleniami. Ból miê¶ni przy ko¶ciach piszczelowych utrzymywa³ siê podczas biegania przez oko³o tydzieñ od dnia inauguracji nowego buta.

Ciekawe czy w przysz³ym roku pojawi siê model Gel Kayano IX?

P.S. To moje ulubione buty :)
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedyś poszukując opisu ósemki KAYANO, natrafiłem na link do opisu dziewiątki. Nie sprawdziłem tego linku, ani nie zanotowałem, a później nie mogłem go odnaleźć, mimo, że próbowałem.
A może to była tylko jakaś kaczka internetowa? Na 98% tak twierdzę. 2 miesiące temu na stronie Asics`a nic nie było o tym modelu. Nie ma i dziś.
Awatar użytkownika
katowicepunktde
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie ma butow na achillesa!!!!!! glupota do potegi drugiej!!! ten but jest przeznaczony dla osob z ulami :-) ktorzy jak napisalem maja tendencje na "knickowanie" do srodka ... ale nie mozna tu przesadzic!!! poniewaz pronacja jest rowniez naturalna ochrona przed obciazeniem.....poza tym but ten jest b.stabilny i twardy na wskotek tzw. Gel Technologie znam go mam kosztuje ok. 135€ kupilem na test... i moim zdaniem nie warty tych pieniedzy.... dla normalnych biegaczy jak ja :-) (nie potrzebuje pronacji......)
katowice.de
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest Kayano IX!!
Wczoraj dosta³am grudniowy numer brytyjskiego RW, w ¶rodku jest przegl±d najnowszych butów i Asics Gel Kayano IX jak ¿ywy na pierwszej stronie tego artyku³u :)
[Koszmarnie drogi - 105 funtów :o ]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No tak, znalazłem za 155 eur. Poważna cena.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ