Bieganie ze stabilizatorem stawu skokowego

Awatar użytkownika
Fatty
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Polazłam na moich krzywych nóżkach do ortopedy(zwyklaczka, nie sportowego), o ile mam wkładki- a mam przeciwskazań do rekreacyjnego biegania nie widział, zaznaczę, że po bieganiu stopy przez kilka dni dochodzą do siebie(ból i uczucie rozklekotania w całej stopie)- głównie lewa, która jest mocno płasko-koślawa i pewnie poprzez mocną deformację kumuluje na sobie obciążenie.
Na zgłoszenie tego problemu lekarz zaproponował mi kupno stabilizatora stawu skokowego z dociagaczami - mający niby pomóc koślawej stopie trzymać się pionu i zminimalizować jej skrzywienie w czasie biegania.

Pytanie tylko- czy to zadziała? Ktoś ma jakieś szersze pojęcie na ten temat? Żal mi inwestować pieniądz w stabilizator który wcale nie musi okazac się pomocny dla krzywej łapy.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja tak rozumuje na chlopski rozum bo ortopedia to nie moja dzialka.

Na dana chwile chyba pomoze bo utrzyma stope w prawidlowej pozycji, ale...

Pozycja ta nie bedzie wymagal pracy miesni stabilizujacych staw skokowy co dlugofalowo spowoduje ich oslabienie...

Ale to tylko dywagacje dentysty na temat stawu skokowego :bum: idz do ortopedy sportowego, albo fizjoterapeuty (oni czasem lepiej poinformowani sa niz zwykli ortopedzi)
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Ja tak rozumuje na chlopski rozum bo ortopedia to nie moja dzialka.

Na dana chwile chyba pomoze bo utrzyma stope w prawidlowej pozycji, ale...

Pozycja ta nie bedzie wymagal pracy miesni stabilizujacych staw skokowy co dlugofalowo spowoduje ich oslabienie...

Ale to tylko dywagacje dentysty na temat stawu skokowego :bum: idz do ortopedy sportowego, albo fizjoterapeuty (oni czasem lepiej poinformowani sa niz zwykli ortopedzi)
Troszke za mało wiemy. Jesli niestabilny jest staw skokowy i to z jego pwodu masz dolegliwości to stabilizator moze pomóc....ale z tego co piszesz masz stpy plasko-koslawe a to dotyczy nie stawu skokowego ale stawów kosci sepu i śródstopia i tu stabilizator nie powinien miec zadnego znaczenia.

A moze lepiej zrobic badania jak twoja stopa zachowuje sie w biegu, jak rozkładają sie obciązenia i spróbować zrobić wkladke na zamowienie w oparciu o te badania. Powinno pomóc...chociaz gwarancji nie ma. Przez internet nie wponno sie leczyc wiec pojdz jeszcze do kogos ktos zobaczy i zaproponuje cos sensownego.
pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ