New Ballance :-) 1021 - opinia

Awatar użytkownika
Jacekraf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie!

Dzis bylem w Nike na Marszalkowskiej, miedzy Placem Konstytucji a Forum. Wszedlem i mila Pani zobaczyla, ze sie przypatruje butom biegowym, podeszla i spytala w czym moze pomoc. Ja na to, ze poszukuje butow do biegania i czy moglaby mi cos doradzic. A ona: "A w jakim kolorze?"... To pytanie zwalilo mnie z lekka z nog - swiadczylo o tym, ze panna w ogole nie zna sie na butach i przedaje "pod kolor oczu". A przeciez buty do biegania to nie sa zwykle buty, nalezy je dobrac nie w taki sposob, jak dobiera sie buty do normalnego chodzenia po ulicy. No coz, nie bylo tak czy inaczej konkretnego modelu (Nike Pegasus - o nich wyczytalem na Forum i tego szukalem-b.dobra amortyzacja, to na moje kolana i stawy bo biegach na betonie, teraz biegam po Skaryszewskim). No ale do rzeczy. Potem pojechalem na Broniewskiego. Obsluga b. fachowa, zadawali rozne pytania, facet opowiadal b. dlugo i fachowo o butach, naprawde widac bylo, ze sie zna. Pokazywal rozne modele. No nic, bylem zachwycony. Miedzy innymi buty firmy New Balance (polecane przez biegaczy) model 1021 - super amortyzacja, w porownaniu do tego w czym teraz biegam (zwykle adidasy z supermarketu...) to niebo a ziemia. Czulem sie idealnie. No coz, cena 300zl... Ale byly tansze (drozsze tez!).
Mam do Was pytanie - jak oceniacie te butki (NB 1021)? Czy jest to dobry model dla kogos kto biega po parku (ubita ziemia) ok 6km, ok. 3-4 km dobiegowki betonowe (niestety, nie gladki beton ale kostki, wrr...), ok. 30-40km tygodniowo, waga 78kg na 186cm wzrostu? Dodam, ze b. potrzebuje swietnej amortyzacji - mam martwice lewego kolana (zespol Osgotta Schlattera) oraz lekki uraz po bieganiu na Goclawiu po betonie... Jak ten model NB 1021 stoi w porownaniu do Nike Pegasus 2002? Tylko obawiam sie, ze Nikow nie kupie tak latwo... Czy 300zl za te NB 1021 to duzo?
A moze potraficie polecic jakis inne butki?

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za wszelka pomoc.

PS: No i pozdrawiam po kumotersku wszystkich z Parku Skaryszewskiego :-) hihihi

Rafal
====
Rafal: jacekraf(at)astercity(.)net, gg/tlen - 1704865/jacekraf
PKO
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Jacekraf on 1:45 am on Aug. 9, 2002

Mam do Was pytanie - jak oceniacie te butki (NB 1021)? Czy
Witam,
nie mialem co prawda do czynienia z NB 1021, ale mam pare NB 1020, czyli poprzedni model (z troche "dziwaczna" podeszwa). Rowniez kupione na Broniewskiego w W-wie -  z zamiarem uzycia podczas trenowania do i w trakcie maratonu krakowskiego.

Niestety nic z tego nie wyszlo. W czasie przymierzania w sklepie wszystko bylo swietnie, gdy probowalem je "rozchodzic" takze zachowywaly sie O.K., natomiast przy pierwszym krotkim biegu (ok. 5 km) zaczely mnie bolec palce - b. specyficzne uczucie uderzania palcami o przod komory buta, ktora IMO,  sprawia wrazenie b. twardej. Po nastepnym troszke dluzszym biegu (8-9 km) na paluchach pojawily sie bable, a prawy "wielki" paznokiec przybral kolor granatowy-siny...

Teraz uzywam ich w sumie do chodzenia, czasem do krotkich biegow - jest juz troche lepiej, bo ich przebieg to ponad 300 km, czyli nie tak malo, ale raczej balbym sie biec w nich wiecej niz 20 km.

Jak dla mnie, to te buty nie nadaja sie do biegania...

Wczesniej zdarzylo mi sie miec NB 713 - buty jak buty, zadnej rewelacji, ale tez bez negatywnych wrazen.

Oczywiscie to co napisalem jest moja subiektywna opinia, oparta wylacznie na moich doswiadczeniach. Mam znajomego ktory ma takie same buty i mowi ze w jego przypadku zachowuja sie poprawnie, ale on biega raczej malo, max. jednorazowo to chyba 4-5 km.

Natomiast z moich "wspomnien", to najsympatyczniej zapamietalem (teraz bedzie moj maly ranking, moze inni tez dolozyli by cos takiego?):

1. Reebok Aztrek '96 - model ten w moim przypadku chyba ocieral sie o ideal ;-), rok pozniej producent b. zepsul te buty, teraz chyba tez jest w sklepach, ale juz raczej nie kupie, wygladaja zbyt "dresiarsko"...

2. Asics Stratus (chyba '00) - ogromna niespodzianka, raczej tani model, ale rewelacyjnie mi leza, bieglem w nich 2 maratony i powoli bede musial z nich rezygnowac :-(. Gdyby ktos wiedzial, gdzie w W-wie mozna je jeszcze kupic, bylbym b., ale to b. zobowiazany.

3. Nike Pegasus '97 i '98 - niby nic nadzwyczajnego, ale solidne i rozsadne buty, bez negatywnych wspomnien.

Inne modele ktorych uzywalem jakos przeminely bez specjalnych wrazen.

Teraz tez mysle o kupienie nowych butow i chyba skonczy sie jakims modelu Asicsa, troche brzydzi mnie wydanie zbyt wielkiej sumy, ale bez tego sie chyba nie obejdzie :-(

Pozdrawiam,
Robert
Awatar użytkownika
Dwarf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie biegalem 1021 ale slyszalemto niezly model sczególnie dla ludzi którzy potrzebuja dobra amortyzacje i maja supinacje (a ty jestes chyba supinatorem?, tak zakladam). Zastanow sie tez nad NB 830 - amortyzacja nieco slabsza ale sa za to barzdo lekkie - 290g. Innych NB z dobra amortyzacja raczej na Broniewskiego nie bedzie a gdyby byly to dla Ciebie wchodzilyby w gre (879, 750 i ew. 730, 1040, 1030  te dwa ostatnie to juz dla lekkich pronatorow). Mozesz tez przymierzyc sie do Asicsow - Gel Nimbus III, Gel - Prelus i Gel - Cumulus III.
Co do PEGASUSOW to ostatnio byly w Decathlonie w Markach ale model 2001. Ja biegam w 2000, a 2002 jeszcze w Polsce nie widzialem. Niestety normalna cena PEGASUSOW to ok 450 PLN (w promocjach czasem 200-250 PLN)
Dwarf
Awatar użytkownika
mqqla
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja tez mam NB 1020, ale zdanie o tych butach mam diametralnie rozne. Oczywiscie to tez jest moja subiektywna opinia, ale zaskoczyla mnie opinia Roberta. Czuje sie w tych butach swietnie, nie mam zadnych uszkodzen na nogach...
biegam 7-8km dziennie i mam nadzieje, ze przy dluzszych dystansach wszystko pozostanie OK

jak dla mnie butki bardzo dobre, model 1021 ma kilka modyfikacji, mimo to podobno kontynuuje "zalety" (i moze wady:) poprzedniego
mqqla [czyt. emkukula]
[url=http://bieganie.pl]bieganie[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ